Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 4 sušene shiitake gljive, natopljene u vrućoj vodi 20 minuta
  • 60ml biljnog ulja
  • 2 ploške đumbira
  • 5 češnjeva češnjaka, grubo nasjeckanih
  • 100g carskog mesa, tanko narezanog
  • 100g škampa, oguljenih
  • 100g liganja, tanko narezanih
  • 6 listova kineskog kupusa, tanko narezanih
  • 1 mrkva, sjeckana na francuski način
  • 1kg debelih rezanaca u Hokkien stilu
  • 15ml umaka od soje, plus 1-2 žlice dodatno za čili
  • 15ml tamnog umaka od soje
  • 2 žličice crnog rižinog vina (ili zamjena za Shaoxing vino)
  • ½ žličice šećera
  • 5 komada mladog luka, sjeckanih na francuski način
  • 2 bird’s eye čilija, tanko narezanih
  • 1 žlica svježe cijeđenog soka od limuna

Priprema

  • 1. Sitno narežite gljive i sačuvajte tekućinu u kojoj su se natapale.
  • 2. Zagrijte wok tavu do visoke temperature, zatim dodajte pola količine ulja, đumbir i pola češnjaka, pomiješajte. Dodajte svinjetinu i pržite otprilike jednu minutu, zatim je izvadite iz tave. Dodajte škampe i pržite minutu dok se ne ispeku, te ih izvadite iz woka. Dodajte kupus, mrkvu, gljive, te prepržite još jednu minutu dok sve ne omekša. Pomiješajte s ostalim prženim sastojcima.
  • 3. Dodajte u wok tavu još malo ulja ako je potrebno, a zatim rezance. Rezance pomiješajte i dodajte pržene sastojke, umak od soje, rižino vino, šećer i mladi luk, te promiješajte. Dodajte malo tekućine u kojoj su se namakale gljive, ako smjesa izgleda suho.
  • 4. Za umak od čilija, pomiješajte 1-2 žlice umaka od soje s čilijem, preostalim češnjakom i sokom limuna. Poslužite uz rezance.

Povezani recepti

Vidi sve