Špageti s umakom od svježih rajčica
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 400 g špageta
- 800 g zrelih rajčica, recimo sorte roma (u Italiji rabe sortu san marzano), grubo nasjeckanih
- krupna sol i svježe mljeven bijeli ili crni papar
- 80 ml (1/3 šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje (po želji)
- 35 g (1/3 šalice) svježe ribanog parmezana, dodatni ribani parmezan za posipanje
- 2 velike šake listića bosiljka
Priprema
- 1. Zakuhajte veliki lonac slane vode. Ubacite špagete i dobro ih promiješajte da ih razdvojite. Kuhajte ih uz povremeno miješanje dok ne postanu al dente (obično 1 minutu kraće od vremena kuhanja preporučenog na pakiranju).
- 2. U međuvremenu napravite umak: u velikoj zdjeli posolite i popaprite rajčice, prelijte ih maslinovim uljem te pospite parmezanom i 1-2 šake bosiljka.
- 3. Kad su špageti kuhani, hvataljkom ih vadite ravno u zdjelu s umakom. Sa špagetima pokušajte povući i malo vode u kojoj su se kuhali. Ako ih odlučite ocijediti u cjedilu, sačuvajte 2-3 žlice vode u kojoj su se kuhali i umiješajte je u umak. Dobro protresite zdjelu da sjedinite i emulgirate umak.
- 4. Ako želite, dodajte dodatke po vlastitom ukusu i protresite zdjelu. Špagete poslužite na tanjure, pa pospite ribanim parmezanom i preostalim listićima bosiljka. Prije jela ih možete pokapati maslinovim uljem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Ravioli punjeni kozjom skutom i špinatom
Recepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama