Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 400 g špageta
  • 800 g zrelih rajčica, recimo sorte roma (u Italiji rabe sortu san marzano), grubo nasjeckanih
  • krupna sol i svježe mljeven bijeli ili crni papar
  • 80 ml (1/3 šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje (po želji)
  • 35 g (1/3 šalice) svježe ribanog parmezana, dodatni ribani parmezan za posipanje
  • 2 velike šake listića bosiljka

Priprema

  • 1. Zakuhajte veliki lonac slane vode. Ubacite špagete i dobro ih promiješajte da ih razdvojite. Kuhajte ih uz povremeno miješanje dok ne postanu al dente (obično 1 minutu kraće od vremena kuhanja preporučenog na pakiranju).
  • 2. U međuvremenu napravite umak: u velikoj zdjeli posolite i popaprite rajčice, prelijte ih maslinovim uljem te pospite parmezanom i 1-2 šake bosiljka.
  • 3. Kad su špageti kuhani, hvataljkom ih vadite ravno u zdjelu s umakom. Sa špagetima pokušajte povući i malo vode u kojoj su se kuhali. Ako ih odlučite ocijediti u cjedilu, sačuvajte 2-3 žlice vode u kojoj su se kuhali i umiješajte je u umak. Dobro protresite zdjelu da sjedinite i emulgirate umak.
  • 4. Ako želite, dodajte dodatke po vlastitom ukusu i protresite zdjelu. Špagete poslužite na tanjure, pa pospite ribanim parmezanom i preostalim listićima bosiljka. Prije jela ih možete pokapati maslinovim uljem.

Povezani recepti

Vidi sve