Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 400 g manjih patlidžana
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 g pelata ili sjeckane rajčice
  • krupna sol i svježe mljeveni crni papar
  • 400 g kraće tjestenine (fusilli, penne frigate ili rigatoni)
  • listići bosiljka, za posluživanje
  • 150 g svježe ribanog sira ricotta salata

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  • 2. Patlidžane zajedno s korom narežite na kockice veličine 2 cm.
  • 3. Razbacajte ih po plehu obloženom papirom za pečenje.
  • 4. Nakapajte ih s 1/2 ulja, posolite, popaprite i pecite 35-40 minuta ili dok ne porumene. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
  • 5. U velikoj tavi na umjereno jakoj vatri zagrijte preostalo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i miješajte ga da ne zagori.
  • 6. Nakon 30 sekundi ili kad češnjak zamiriše (ne smije posmeđiti) dodajte rajčicu i 200 ml vode. U limenku u kojoj je bila rajčica ulijte malo vode i nekoliko je puta zavrtite uokolo da pokupite i komadiće rajčice sa stijenki, pa je ulijte u umak.
  • 7. Umak posolite, popaprite i pustite da zavri. Smanjite vatru, pokrijte ga poklopcem i lagano krčkajte još 30-40 minuta ili dok se ne zgusne.
  • 8. U umak dodajte prepečen patlidžan.
  • 9. Zakuhajte veliki lonac slane vode, usipajte tjesteninu po izboru i dobro je promiješajte. Kuhajte je dok gotovo ne postane al dente (obično 1 minutu kraće od vremena kuhanja preporučenog na pakiranju).
  • 10. Tjesteninu s pomoću žlice za cijeđenje vadite ravno u posudu s umakom. S tjesteninom pokušajte povući i malo vode u kojoj se kuhala. Dobro je protresite da je posve obložite umakom.
  • 11. Poslužite je, pa po tjestenini na tanjuru razbacajte listiće bosiljka i naribajte ricotta salatu.

Povezani recepti

Vidi sve