Tjestenina s patlidžanom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 400 g manjih patlidžana
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 400 g pelata ili sjeckane rajčice
- krupna sol i svježe mljeveni crni papar
- 400 g kraće tjestenine (fusilli, penne frigate ili rigatoni)
- listići bosiljka, za posluživanje
- 150 g svježe ribanog sira ricotta salata
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- 2. Patlidžane zajedno s korom narežite na kockice veličine 2 cm.
- 3. Razbacajte ih po plehu obloženom papirom za pečenje.
- 4. Nakapajte ih s 1/2 ulja, posolite, popaprite i pecite 35-40 minuta ili dok ne porumene. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
- 5. U velikoj tavi na umjereno jakoj vatri zagrijte preostalo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i miješajte ga da ne zagori.
- 6. Nakon 30 sekundi ili kad češnjak zamiriše (ne smije posmeđiti) dodajte rajčicu i 200 ml vode. U limenku u kojoj je bila rajčica ulijte malo vode i nekoliko je puta zavrtite uokolo da pokupite i komadiće rajčice sa stijenki, pa je ulijte u umak.
- 7. Umak posolite, popaprite i pustite da zavri. Smanjite vatru, pokrijte ga poklopcem i lagano krčkajte još 30-40 minuta ili dok se ne zgusne.
- 8. U umak dodajte prepečen patlidžan.
- 9. Zakuhajte veliki lonac slane vode, usipajte tjesteninu po izboru i dobro je promiješajte. Kuhajte je dok gotovo ne postane al dente (obično 1 minutu kraće od vremena kuhanja preporučenog na pakiranju).
- 10. Tjesteninu s pomoću žlice za cijeđenje vadite ravno u posudu s umakom. S tjesteninom pokušajte povući i malo vode u kojoj se kuhala. Dobro je protresite da je posve obložite umakom.
- 11. Poslužite je, pa po tjestenini na tanjuru razbacajte listiće bosiljka i naribajte ricotta salatu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache