Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 100 g tapenade od maslina
- 500 g glatkog ili brašna tip 00
- 250 g svježe ricotte
- 1 jaje
- 150 g buđole, narezane na trakice
- 500 g svježih kapelungi ili drugih školjki
- 4 mlada luka, narezana na tanke ploške
- 1 češanj češnjaka, narezan na tanke ploške
- ⅓ šalice suhog bijelog vina
- 1 stručak tikvica s cvjetovima, operite ih pa cvjetove natrgajte, a tikvice narežite na tanke ploške
- 50 g ribane butarge
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- izdanci peršina, za ukrašavanje
- sol i papar
Priprema
- 1. Sjedinite ricottu, tapenadu od maslina i jaje. Posolite ih prstohvatom soli pa postupno dodajte brašno dok ih mijesite u tijesto za cavatellije.
- 2. Tijesto na 30 minuta odložite u hladnjak pa ga podijelite na 8 dijelova. Svaki dio uvaljate u valjak debljine 1 cm pa režite na komadiće duljine 2 cm.
- 3. Komadiće tijesta oblikujte u cavatellije valjanjem po dasci za njoke.
- 4. Dno veće tave prekrijte uljem. Na zagrijanom ulju 2-3 minute pirjajte mladi luk i češnjak. Dodajte buđolu i tikvice, još ih 2 minute pirjajte pa posolite. Dodajte kapelunge, zalijte ih vinom pa poklopite tavu i kuhajte ih 2-3 minute dok se ne otvore.
- 5. Zakuhajte lonac posoljene vode pa kad zavri 4-5 minuta kuhajte tjesteninu. Ocijedite je i odmah ubacite u umak.
- 6. Tjesteninu poslužite na velikom tanjuru. Po vrhu naribajte butargu i razbacajte izdanke peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Ravioli punjeni kozjom skutom i špinatom
Recepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama