Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 500 g ricotte
- 20 g svježih listića bosiljka, sitno nasjeckanih
- 2 cijela jaja, iz slobodnog uzgoja
- 200 g glatkog ili brašna tip 00 + 100 g za valjanje njoka
- 100 g naribanog parmezana (parmigiano-reggiano)
- 200 g mesa raka
- 2 mlada luka, nasjeckana
- 200 g vrganja iz limenke
- 120 g slanine od sušenog svinjskog obraza (guanciale), tanko narezane
- 200 g pesta od bosiljka
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 50 g neslanog maslaca
- ½ šalice suhog bijelog vina
- izdanci bosiljka za ukrašavanje
- sol i papar
Priprema
- 1. U velikoj zdjeli pomiješajte bosiljak, ricottu, jaja, brašno i parmezan. Dobro ih sjedinite u tijesto. Izvadite ga i izrežite na 6-8 komada.
- 2. Radnu površinu dobro pobrašnite pa svaki komad tijesta uvaljajte u valjak debljine 1,5 cm. Valjke izrežite na komadiće veličine 2 cm i po želji s pomoću daske za njoke ili vilice oblikujte u klasične njoke.
- 3. U većoj tavi zagrijte ulje i maslac pa 2 minute pirjajte mladi luk. Dodajte guanciale i gljive pa ih još 2-3 minute pirjajte na jakoj vatri. Posolite ih i popaprite.
- 4. Dodajte meso raka. Pirjajte ga 1 minutu, začinite pa ulijte bijelo vino i nastavite ga pirjati dok vino ne ispari.
- 5. Zakuhajte lonac posoljene vode pa unutra pažljivo istresite i promiješajte njoke. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu pa nježno premjestite na tavu i 30 sekundi pirjajte s umakom.
- 6. Tavu sklonite s vatre pa lagano umiješajte pesto od bosiljka.
- 7. Njoke poslužite pokapane ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ukrašene izdancima bosiljka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Matriciani tjestenina
Recepti Lora i Stoyan
Tjestenina s kozicama
Recepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache