Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 500 g ricotte
  • 20 g svježih listića bosiljka, sitno nasjeckanih
  • 2 cijela jaja, iz slobodnog uzgoja
  • 200 g glatkog ili brašna tip 00 + 100 g za valjanje njoka
  • 100 g naribanog parmezana (parmigiano-reggiano)
  • 200 g mesa raka
  • 2 mlada luka, nasjeckana
  • 200 g vrganja iz limenke
  • 120 g slanine od sušenog svinjskog obraza (guanciale), tanko narezane
  • 200 g pesta od bosiljka
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 50 g neslanog maslaca
  • ½ šalice suhog bijelog vina
  • izdanci bosiljka za ukrašavanje
  • sol i papar

Priprema

  • 1. U velikoj zdjeli pomiješajte bosiljak, ricottu, jaja, brašno i parmezan. Dobro ih sjedinite u tijesto. Izvadite ga i izrežite na 6-8 komada.
  • 2. Radnu površinu dobro pobrašnite pa svaki komad tijesta uvaljajte u valjak debljine 1,5 cm. Valjke izrežite na komadiće veličine 2 cm i po želji s pomoću daske za njoke ili vilice oblikujte u klasične njoke.
  • 3. U većoj tavi zagrijte ulje i maslac pa 2 minute pirjajte mladi luk. Dodajte guanciale i gljive pa ih još 2-3 minute pirjajte na jakoj vatri. Posolite ih i popaprite.
  • 4. Dodajte meso raka. Pirjajte ga 1 minutu, začinite pa ulijte bijelo vino i nastavite ga pirjati dok vino ne ispari.
  • 5. Zakuhajte lonac posoljene vode pa unutra pažljivo istresite i promiješajte njoke. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu pa nježno premjestite na tavu i 30 sekundi pirjajte s umakom.
  • 6. Tavu sklonite s vatre pa lagano umiješajte pesto od bosiljka.
  • 7. Njoke poslužite pokapane ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ukrašene izdancima bosiljka.

Povezani recepti

Vidi sve