Polako kuhana šunka s tamnom melasom

Polako kuhana šunka s tamnom melasom

Opis

Postupak

 

1.     Ugrijte pećnicu na 250 °C (ili na devetu oznaku na plinskoj pećnici) i pustite šunku da dođe na sobnu temperaturu.

2.     Obložite veliki lim aluminijskom folijom, a zatim na nju stavite metalnu rešetku. Otrgnite komad folije dovoljno velik da njime omotate šunku i stavite ga na metalnu rešetku iznad lima. Otrgnite još jedan velik komad te stavite na prvi komad folije, no u suprotnom smjeru, tako da imate četiri ruba folije spremna za omotavanje šunke. Stavite šunku na foliju i prelijte je tamnom melasom, izravno na kožu te pustite da se slijeva. Ne morate se previše zabrinjavati oko razmazivanja, kad se nađe u pećnici, toplina će odraditi svoje.

3.     Podignite rubove prve folije i zatvorite je na vrhu (no ostavite dovoljno mjesta oko šunke). Ponovite postupak s drugom folijom. Cilj vam je šunku dobro izolirati pa zatvorite stiskanjem sve otvore koji su možda ostali. Za kraj, otrgnite još jedan komad folije i stavite je preko cijelog zavežljaja da budete sigurni da je dobro zatvoren.

4.     Oprezno stavite zamotanu šunku u pećnicu i pecite 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 100 °C (ili na treću oznaku na plinskoj pećnici) i ostavite još 12-24 sata.

5.     Idući dan izvadite šunku iz pećnice i rastvorite foliju. Bit će tekućine koju možete sačuvati i poslije njome podliti izrezano meso. Oprezno prebacite šunku na dasku rezanje i uklonite kožu, tako da vam ostane pozamašan sloj masnoće.

6.     Povećajte temperaturu pećnice na 200 °C (ili na šestu oznaku na plinskoj pećnici). Oštrim nožem urežite cijelom površinom masnoće uzorak dijamanta, tako što ćete urezivati linije u dva suprotna smjera, međusobno udaljene 2 cm.

7.     U centar svakog dijamanta stavite klinčić. Pomiješajte tamnu melasu, nerafinirani šećer i senf Dijon u zdjeli te smjesu premažite preko masnog dijela šunke. Dio će skliznuti pa ga samo vratite. Stavite šunku da se peče još 20 minuta. Glazura će se zapeći. Izvadite iz pećnice i prebacite na dasku za rezanje. Ostavite da odstoji 10-20 minuta prije nego što je izrežete na tanke kriške.

Sastojci

Glazura

  • 1 žličica cijelih klinčića
  • ¼ šalice (ili 4 žličice) tamne melase
  • ¼ šalice (ili 4 žličice) nerafiniranog šećera
  • 1 žličica senfa Dijon

Šunka

  • 3.5 kg šunke bez kosti
  • s kožom
  • 150 g tamne melase

Povezani recepti