Polako kuhana šunka s tamnom melasom
Sastojci
- Glazura
- 1 žličica cijelih klinčića
- ¼ šalice (ili 4 žličice) tamne melase
- ¼ šalice (ili 4 žličice) nerafiniranog šećera
- 1 žličica senfa Dijon
- Šunka
- 3.5 kg šunke bez kosti s kožom
- 150 g tamne melase
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 250 °C (ili na devetu oznaku na plinskoj pećnici) i pustite šunku da dođe na sobnu temperaturu.
- 2. Obložite veliki lim aluminijskom folijom, a zatim na nju stavite metalnu rešetku. Otrgnite komad folije dovoljno velik da njime omotate šunku i stavite ga na metalnu rešetku iznad lima. Otrgnite još jedan velik komad te stavite na prvi komad folije, no u suprotnom smjeru, tako da imate četiri ruba folije spremna za omotavanje šunke. Stavite šunku na foliju i prelijte je tamnom melasom, izravno na kožu te pustite da se slijeva. Ne morate se previše zabrinjavati oko razmazivanja, kad se nađe u pećnici, toplina će odraditi svoje.
- 3. Podignite rubove prve folije i zatvorite je na vrhu (no ostavite dovoljno mjesta oko šunke). Ponovite postupak s drugom folijom. Cilj vam je šunku dobro izolirati pa zatvorite stiskanjem sve otvore koji su možda ostali. Za kraj, otrgnite još jedan komad folije i stavite je preko cijelog zavežljaja da budete sigurni da je dobro zatvoren.
- 4. Oprezno stavite zamotanu šunku u pećnicu i pecite 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 100 °C (ili na treću oznaku na plinskoj pećnici) i ostavite još 12-24 sata.
- 5. Idući dan izvadite šunku iz pećnice i rastvorite foliju. Bit će tekućine koju možete sačuvati i poslije njome podliti izrezano meso. Oprezno prebacite šunku na dasku rezanje i uklonite kožu, tako da vam ostane pozamašan sloj masnoće.
- 6. Povećajte temperaturu pećnice na 200 °C (ili na šestu oznaku na plinskoj pećnici). Oštrim nožem urežite cijelom površinom masnoće uzorak dijamanta, tako što ćete urezivati linije u dva suprotna smjera, međusobno udaljene 2 cm.
- 7. U centar svakog dijamanta stavite klinčić. Pomiješajte tamnu melasu, nerafinirani šećer i senf Dijon u zdjeli te smjesu premažite preko masnog dijela šunke. Dio će skliznuti pa ga samo vratite. Stavite šunku da se peče još 20 minuta. Glazura će se zapeći. Izvadite iz pećnice i prebacite na dasku za rezanje. Ostavite da odstoji 10-20 minuta prije nego što je izrežete na tanke kriške.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom