Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 500 g mljevene svinjetine
  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 500 g carskog mesa, narezanog na tanke trakice
  • 500 g rižinih rezanaca vermicelli, kuhanih
  • 200 g klica graha mungo
  • 1 vezica perile, natrgani listovi
  • 1 vezica azijskog bosiljka, natrgani listići
  • 1 vezica vijetnamske metvice, natrgani listići
  • 1 vezica metvice, natrgani listići
  • 1/3 šalice ribljeg umaka
  • 10 stapki mladog luka, tanke ploške
  • 100 g kineskog češnjaka, grubo nasjeckanog
  • 1 žlica tamnog umaka od soje
  • 1/2 šalice zgnječene azijske ljutike
  • 1/3 šalice zgnječenog češnjaka
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1 svježi crveni čili, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica soka limete
  • Vrijeme mariniranja: 2 sata

Priprema

  • 1. U zdjeli pomiješajte i dobro sjedinite mljevenu svinjetinu, jaje te polovicu sastojaka za marinadu. U drugoj zdjeli preostale sastojke za marinadu pomiješajte s trakicama carskog mesa. Smjese pokrijte i 2 sata ili, za bolji ishod, preko noći marinirajte u hladnjaku.
  • 2. Mljevenu svinjetinu nauljenim rukama oblikujte u loptice pa svaku lagano pritisnite da je spljoštite u pljeskavicu promjera oko 5 i debljine 1 cm.
  • 3. Na pladnju ili roštilju pripremite žar od drvenog ugljena pa na umjereno jakoj temperaturi 4 minute sa svake strane pecite pljeskavice. Carsko meso na žaru pecite 2 minute sa svake strane ili dok ne porumeni.
  • 4. U loncu pomiješajte riblji umak, ocat, šećer i vodu za umak. Promiješajte ih i zakuhajte. Umak premjestite u zdjelu pa dodajte čili, češnjak i sok od limete.
  • 5. Na tri zasebna pladnja poslužite rezance, začinsko bilje i pljeskavice.
  • 6. Umak poslužite u 4-6 manjih zdjelica da svaki gost dobije vlastitu, a preostale sastojke na pladnjevima posred stola. Zagrabite rezance, začinsko bilje i meso pa svaki zalogaj umočite u topli riblji umak.

Povezani recepti

Vidi sve