Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 500 g mljevene svinjetine
- 1 jaje, lagano umućeno
- 500 g carskog mesa, narezanog na tanke trakice
- 500 g rižinih rezanaca vermicelli, kuhanih
- 200 g klica graha mungo
- 1 vezica perile, natrgani listovi
- 1 vezica azijskog bosiljka, natrgani listići
- 1 vezica vijetnamske metvice, natrgani listići
- 1 vezica metvice, natrgani listići
- 1/3 šalice ribljeg umaka
- 10 stapki mladog luka, tanke ploške
- 100 g kineskog češnjaka, grubo nasjeckanog
- 1 žlica tamnog umaka od soje
- 1/2 šalice zgnječene azijske ljutike
- 1/3 šalice zgnječenog češnjaka
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice ribljeg umaka
- 2 žlice octa
- 2 žlice šećera
- 1/2 šalice vode
- 1 svježi crveni čili, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica soka limete
- Vrijeme mariniranja: 2 sata
Priprema
- 1. U zdjeli pomiješajte i dobro sjedinite mljevenu svinjetinu, jaje te polovicu sastojaka za marinadu. U drugoj zdjeli preostale sastojke za marinadu pomiješajte s trakicama carskog mesa. Smjese pokrijte i 2 sata ili, za bolji ishod, preko noći marinirajte u hladnjaku.
- 2. Mljevenu svinjetinu nauljenim rukama oblikujte u loptice pa svaku lagano pritisnite da je spljoštite u pljeskavicu promjera oko 5 i debljine 1 cm.
- 3. Na pladnju ili roštilju pripremite žar od drvenog ugljena pa na umjereno jakoj temperaturi 4 minute sa svake strane pecite pljeskavice. Carsko meso na žaru pecite 2 minute sa svake strane ili dok ne porumeni.
- 4. U loncu pomiješajte riblji umak, ocat, šećer i vodu za umak. Promiješajte ih i zakuhajte. Umak premjestite u zdjelu pa dodajte čili, češnjak i sok od limete.
- 5. Na tri zasebna pladnja poslužite rezance, začinsko bilje i pljeskavice.
- 6. Umak poslužite u 4-6 manjih zdjelica da svaki gost dobije vlastitu, a preostale sastojke na pladnjevima posred stola. Zagrabite rezance, začinsko bilje i meso pa svaki zalogaj umočite u topli riblji umak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri