Pita s piletinom i šampinjonima

Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 1 kora lisnatog tijesta
  • 6 pilećih filea
  • 200 g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g maslaca
  • 5 žlica brašna
  • 600 ml pilećeg temeljca
  • 1 limenka krem juhe od gljiva
  • 1 žlica senfa sa zrnima gorušice
  • Vezica svježeg estragona
  • Vezica svježe majčine dušice
  • ½ limuna
  • 2 žumanjka

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 ºC.
  • 2. Narežite piletinu na komade i ispecite na tavi da dobiju lijepu boju. Izvadite ih na pladanj. Stavite grijati pileći temeljac.
  • 3. Narežite šampinjone, nasjeckajte luk na kockice a češnjak narežite na tanke ploške.
  • 4. Stavite luk i gljive u tavu u kojoj se pekla piletina, posolite i pirjajte na umjereno jakoj vatri.
  • 5. Dodajte maslac i češnjak a zatim i brašno i miješajte na jakoj vatri oko jednu minutu.
  • 6. Ulijte topli temeljac. Pustite da zavri i zgusne se. Zatim dodajte krem juhu od gljiva i uklonite s vatre.
  • 7. Vratite piletinu u tu mješavinu, začinite listićima estragona i majčine dušice i senfom. Ulijte sok polovice limuna i začinite solju i crnim paprom.
  • 8. Sve prebacite u posudu za pečenje i ostavite da se malo ohladi.
  • 9. Na to stavite lisnato tijesto. Odrežite višak da ne prelazi rub posude. Premažite ga žumanjkom i zarežite rešetkasto nožem.
  • 10. Pecite 30 minuta u pećnici dok tijesto ne poprimi tamnu zlatnosmeđu boju i postane hrskavo i dok piletina ne bude pečena pa poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve