Pita od heljde i čvaraka

Pita od heljde i čvaraka

Opis

Postupak:

1. Stavite brašno, maslac i malo soli u zdjelu. Umijesite tijesto čistim rukama.

2. Namastite kalup za pitu maslacem. Stavite tijesto u kalup za pitu i oblikujte koru. Vilicom izbodite tijesto kako ne bi puknulo te stavite u hladnjak na pola sata.

3. Očistite luk, izrežite ga na kolutiće i kratko pržite u maslinovu ulju. Kad luk bude zlatno-žut i lagano se smanji, vrijeme je za šećer. Polako miješajte kako bi se šećer karamelizirao. Dodajte malo vode kako bi bilo rjeđe. Dodajte svježi timijan.

4. Napunite tijesto lukom te ga prekrijte čvarcima u masti. Čvarci nisu prethodno pečeni pa će prilikom pečenja u pećnici pustiti masnoću. Tako će pita upiti ukusne sokove svinjetine.

5. Stavite pitu u pećnicu prethodno ugrijanu na 180 °C te pecite 30 minuta. Provjeravajte je li gotova. Ohladite pitu.

6. Izribajte tikvice. Ulijte maslinovo ulje u tavu te pecite tikvice. Okrenite ih dva puta. Nasjeckajte bosiljak nasitno te ga dodajte tikvicama. Promiješajte i tikvice će biti gotove.

7. Vrijeme je da izvadite pitu iz pećnice. Preko nje stavite lijepe žute i zelene tikvice. Možete poslužiti cijelu pitu ili je izrezati na komade.

Sastojci

Sastojci za tijesto

  • 125 g brašna
  • pola heljdinog
  • a pola pšeničnog
  • 70 g maslaca
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev

  • ljutika
  • šećer
  • maslinovo ulje
  • svježi timijan
  • čvarci u masti
  • žute i zelene tikvice
  • svježi bosiljak

Povezani recepti