Pita od heljde i čvaraka

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 125 g brašna pola heljdinog, pola pšeničnog
  • 70 g maslaca
  • prstohvat soli
  • ljutika
  • šećer
  • maslinovo ulje
  • svježi timijan
  • čvarci u masti
  • žute i zelene tikvice
  • svježi bosiljak

Priprema

  • 1. Stavite brašno, maslac i malo soli u zdjelu. Umijesite tijesto čistim rukama.
  • 2. Namastite kalup za pitu maslacem. Stavite tijesto u kalup za pitu i oblikujte koru. Vilicom izbodite tijesto kako ne bi puknulo te stavite u hladnjak na pola sata.
  • 3. Očistite luk, izrežite ga na kolutiće i kratko pržite u maslinovu ulju. Kad luk bude zlatno-žut i lagano se smanji, vrijeme je za šećer. Polako miješajte kako bi se šećer karamelizirao. Dodajte malo vode kako bi bilo rjeđe. Dodajte svježi timijan.
  • 4. Napunite tijesto lukom te ga prekrijte čvarcima u masti. Čvarci nisu prethodno pečeni pa će prilikom pečenja u pećnici pustiti masnoću. Tako će pita upiti ukusne sokove svinjetine.
  • 5. Stavite pitu u pećnicu prethodno ugrijanu na 180 °C te pecite 30 minuta. Provjeravajte je li gotova. Ohladite pitu.
  • 6. Izribajte tikvice. Ulijte maslinovo ulje u tavu te pecite tikvice. Okrenite ih dva puta. Nasjeckajte bosiljak nasitno te ga dodajte tikvicama. Promiješajte i tikvice će biti gotove.
  • 7. Vrijeme je da izvadite pitu iz pećnice. Preko nje stavite lijepe žute i zelene tikvice. Možete poslužiti cijelu pitu ili je izrezati na komade.

Povezani recepti

Vidi sve