Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml (1 šalica) mlake vode
  • 500 g krušnog brašna bez glutena
  • 80 ml (⅓ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje
  • 125 g nezaslađenog grčkog jogurta
  • 2 žličice soli
  • 5 svježih smokava, raspolovljenih
  • krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 žlice balzamičnog octa
  • svježa majčina dušica ili origano

Priprema

  • 1. U zdjelici pomiješajte kvasac i mlaku vodu. Ostavite ih dizati nekoliko minuta ili dok se ne zapjeni kvasac.
  • 2. U veću zdjelu stavite brašno, ulje, jogurt i dignut kvasac. Miješajte ih velikom žlicom da ih grubo povežete u tijesto. Dodajte sol, pa tijesto premjestite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta ili dok ne postane glatko. Kad tek počnete mijesiti brašno bez glutena, djeluje vrlo ljepljivim i praškasto, no nakon nekoliko minuta miješenja, gotovo podsjeća na pšenično brašno. Tijesto bez glutena nije elastično.
  • 3. Blago nauljite zdjelu, unutra stavite tijesto, pokapajte ga uljem, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i na toplom mjestu ostavite dizati 3-4 sata ili dok se ne udvostruči.
  • 4. Pleh obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na dva dijela, pa svaku polovicu rukama razvucite u grubu elipsu debljine oko 2 cm. Premjestite ih na pleh s dovoljno mjesta za dizanje u pećnici. Po potrebi upotrijebite dva pleha. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i još 45 minuta ostavite dizati.
  • 5. Pećnicu zagrijte na 220 °C.
  • 6. Prstima napravite udubine na površini tijesta, pa ga ponovno pokapajte uljem i posolite. Po vrhu rasporedite polovice smokava. Pokapajte ih uljem i octom te posolite i popaprite. Focaccie pecite 20-25 minuta ili dok ne porumene. Uzmite u obzir da dizano tijesto s brašnom bez glutena ne porumeni poput dizanog tijesta od pšeničnog brašna. Kad focaccie izvadite iz pećnice, pospite ih nastruganim pecorinom te listićima origana ili majčine dušice i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve