Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- limenka slanutka
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica dimljene paprike
- 2 žlice tahini paste
- sok 1 limuna
- prstohvat soli i papra
- 350 g samodizajućeg brašna, dodatno brašno za pobrašniti površinu
- 1 žličica praška za pecivo
- 350 g nezaslađenog jogurta
- prstohvat soli
- 1 svežnjić začinskog bilja (ružmarin, majčina dušica, origano)
- 100 ml maslaca, otopljenog
- 1 patlidžan, narezan na ploške
- 1 tikvica, prerezana po duljini
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 50 g parmezana, dodatni parmezan za posluživanje
- 1 žličica kapara, grubo nasjeckanih
- šaka rukole
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
Priprema
- Hummus od dimljenog slanutka:
- 1. Ocijedite i dobro protresite limenku slanutka.
- 2. Cjediljku sa slanutkom smjestite na rešetku roštilja i izravno ga nad ugljenom 30 minuta prožnjite dimom.
- 3. Češnjak nakapajte maslinovim uljem, omotajte aluminijskom folijom i oko 15 minuta pecite da omekša.
- 4. Kad se slanutak i češnjak blago ohlade, ubacite ih u sjeckalicu zajedno s tahini pastom, dimljenom paprikom, sokom limuna te prstohvatom soli i papra. Usitnite ih u glatku pastu. Pogače:
- 1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i prstohvat soli, pa ih grubo sjedinite kuhačom.
- 2. Tijesto izbacite na pobrašnjenu površinu i oko 5 minuta mijesite da postane glatko. Ostavite ga 30 minuta odležati da se opusti gluten.
- 3. Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 4 dijela pa na lagano pobrašnjenoj površini svaki razvaljajte u pogaču debljine pola centimetra.
- 4. Stručak začinskog bilja špagom zavežite u obliku kista.
- 5. Pogaču rasprostrite po rešetki i s obje strane 4 minute pecite na izravnoj toplini. Dok je pečete, kistom od začinskog bilja pečenu stranu premažite maslacem.
- Patlidžan na žaru:
- 1. Patlidžan narežite na ploške.
- 2. Nakapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite.
- 3. Pecite ga na granici izravne i neizravne topline dok ga ne omekšate i zapečete (oko 6 minuta sa svake strane).
- Tikvica s parmezanom na žaru:
- 1. Tikvicu raspolovite po duljini, poput trupca.
- 2. Nakapajte je maslinovim uljem, posolite i popaprite.
- 3. Pecite je s razrezanom stranom na rešetki dok ne porumeni (oko 6 minuta), pa je okrenite i pospite parmezanom. Još je 6 minuta zapecite, skinite s roštilja i narežite.
- Salata:
- 1. Grubo nasjeckajte kapare i orahe.
- 2. U zdjeli ih pomiješajte s rukolom i malo tekućine iz staklenke kapara. Salatu posolite, popaprite i nakapajte maslinovim uljem.
- Posluživanje:
- 1. Pogaču namažite hummusom od dimljenog slanutka. Na hummus rasporedite povrće sa žara, pa po vrhu razbacajte šaku salate. Dovršite je ribanim parmezanom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
Recepti Lora i Stoyan
Soda-pogačice s maslacem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Adam Liaw
Švedska kardamom peciva s punjenjem (Semlor)
Recepti Curtis Stone
Kroketi s dimljenom oceanskom pastrvom