Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • limenka slanutka
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 2 žlice tahini paste
  • sok 1 limuna
  • prstohvat soli i papra
  • 350 g samodizajućeg brašna, dodatno brašno za pobrašniti površinu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 350 g nezaslađenog jogurta
  • prstohvat soli
  • 1 svežnjić začinskog bilja (ružmarin, majčina dušica, origano)
  • 100 ml maslaca, otopljenog
  • 1 patlidžan, narezan na ploške
  • 1 tikvica, prerezana po duljini
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 50 g parmezana, dodatni parmezan za posluživanje
  • 1 žličica kapara, grubo nasjeckanih
  • šaka rukole
  • 50 g oraha, grubo nasjeckanih

Priprema

  • Hummus od dimljenog slanutka:
  • 1. Ocijedite i dobro protresite limenku slanutka.
  • 2. Cjediljku sa slanutkom smjestite na rešetku roštilja i izravno ga nad ugljenom 30 minuta prožnjite dimom.
  • 3. Češnjak nakapajte maslinovim uljem, omotajte aluminijskom folijom i oko 15 minuta pecite da omekša.
  • 4. Kad se slanutak i češnjak blago ohlade, ubacite ih u sjeckalicu zajedno s tahini pastom, dimljenom paprikom, sokom limuna te prstohvatom soli i papra. Usitnite ih u glatku pastu. Pogače:
  • 1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i prstohvat soli, pa ih grubo sjedinite kuhačom.
  • 2. Tijesto izbacite na pobrašnjenu površinu i oko 5 minuta mijesite da postane glatko. Ostavite ga 30 minuta odležati da se opusti gluten.
  • 3. Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 4 dijela pa na lagano pobrašnjenoj površini svaki razvaljajte u pogaču debljine pola centimetra.
  • 4. Stručak začinskog bilja špagom zavežite u obliku kista.
  • 5. Pogaču rasprostrite po rešetki i s obje strane 4 minute pecite na izravnoj toplini. Dok je pečete, kistom od začinskog bilja pečenu stranu premažite maslacem.
  • Patlidžan na žaru:
  • 1. Patlidžan narežite na ploške.
  • 2. Nakapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite.
  • 3. Pecite ga na granici izravne i neizravne topline dok ga ne omekšate i zapečete (oko 6 minuta sa svake strane).
  • Tikvica s parmezanom na žaru:
  • 1. Tikvicu raspolovite po duljini, poput trupca.
  • 2. Nakapajte je maslinovim uljem, posolite i popaprite.
  • 3. Pecite je s razrezanom stranom na rešetki dok ne porumeni (oko 6 minuta), pa je okrenite i pospite parmezanom. Još je 6 minuta zapecite, skinite s roštilja i narežite.
  • Salata:
  • 1. Grubo nasjeckajte kapare i orahe.
  • 2. U zdjeli ih pomiješajte s rukolom i malo tekućine iz staklenke kapara. Salatu posolite, popaprite i nakapajte maslinovim uljem.
  • Posluživanje:
  • 1. Pogaču namažite hummusom od dimljenog slanutka. Na hummus rasporedite povrće sa žara, pa po vrhu razbacajte šaku salate. Dovršite je ribanim parmezanom.

Povezani recepti

Vidi sve