Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- limenka slanutka
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica dimljene paprike
- 2 žlice tahini paste
- sok 1 limuna
- prstohvat soli i papra
- 350 g samodizajućeg brašna, dodatno brašno za pobrašniti površinu
- 1 žličica praška za pecivo
- 350 g nezaslađenog jogurta
- prstohvat soli
- 1 svežnjić začinskog bilja (ružmarin, majčina dušica, origano)
- 100 ml maslaca, otopljenog
- 1 patlidžan, narezan na ploške
- 1 tikvica, prerezana po duljini
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 50 g parmezana, dodatni parmezan za posluživanje
- 1 žličica kapara, grubo nasjeckanih
- šaka rukole
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
Priprema
- Hummus od dimljenog slanutka:
- 1. Ocijedite i dobro protresite limenku slanutka.
- 2. Cjediljku sa slanutkom smjestite na rešetku roštilja i izravno ga nad ugljenom 30 minuta prožnjite dimom.
- 3. Češnjak nakapajte maslinovim uljem, omotajte aluminijskom folijom i oko 15 minuta pecite da omekša.
- 4. Kad se slanutak i češnjak blago ohlade, ubacite ih u sjeckalicu zajedno s tahini pastom, dimljenom paprikom, sokom limuna te prstohvatom soli i papra. Usitnite ih u glatku pastu. Pogače:
- 1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i prstohvat soli, pa ih grubo sjedinite kuhačom.
- 2. Tijesto izbacite na pobrašnjenu površinu i oko 5 minuta mijesite da postane glatko. Ostavite ga 30 minuta odležati da se opusti gluten.
- 3. Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 4 dijela pa na lagano pobrašnjenoj površini svaki razvaljajte u pogaču debljine pola centimetra.
- 4. Stručak začinskog bilja špagom zavežite u obliku kista.
- 5. Pogaču rasprostrite po rešetki i s obje strane 4 minute pecite na izravnoj toplini. Dok je pečete, kistom od začinskog bilja pečenu stranu premažite maslacem.
- Patlidžan na žaru:
- 1. Patlidžan narežite na ploške.
- 2. Nakapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite.
- 3. Pecite ga na granici izravne i neizravne topline dok ga ne omekšate i zapečete (oko 6 minuta sa svake strane).
- Tikvica s parmezanom na žaru:
- 1. Tikvicu raspolovite po duljini, poput trupca.
- 2. Nakapajte je maslinovim uljem, posolite i popaprite.
- 3. Pecite je s razrezanom stranom na rešetki dok ne porumeni (oko 6 minuta), pa je okrenite i pospite parmezanom. Još je 6 minuta zapecite, skinite s roštilja i narežite.
- Salata:
- 1. Grubo nasjeckajte kapare i orahe.
- 2. U zdjeli ih pomiješajte s rukolom i malo tekućine iz staklenke kapara. Salatu posolite, popaprite i nakapajte maslinovim uljem.
- Posluživanje:
- 1. Pogaču namažite hummusom od dimljenog slanutka. Na hummus rasporedite povrće sa žara, pa po vrhu razbacajte šaku salate. Dovršite je ribanim parmezanom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom