Peciva s curryjem od piletine
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja!
Sastojci
- 500 g pilećih bataka bez kosti, narezanih na kockice
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 komad korijena đumbira veličine palca, sitno nariban
- 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- 12-15 listova curryja
- 1 stabljika limunske trave, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno naribana
- 3 žlice mješavine začina za curry
- 1 žlica tajlandskog ribljeg umaka
- 1 žlica umaka od soje
- 100 ml pilećeg temeljca
- 1 žličica kristalnog šećera
- biljno ulje, za prženje
- 425 g krušnog brašna, plus dodatno brašno za posipanje
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 žličice instant suhog kvasca
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 75 g omekšanog maslaca
- 1 veliko jaje
- 9 listova pandana (radite li veće žemičke)
- sjemenke bijelog i crnog sezama
- umućeno jaje, za premazivanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U srednje velikoj ili većoj neprianjajućoj tavi na nekoliko žlica biljnog ulja 8-10 minuta na laganom plamenu pirjajte luk, dok ne omekša i postane neproziran. Kad omekša, pojačajte plamen i dodajte piletinu pa je pirjajte dok sve kockice piletine ne zapečete sa svih strana.
- 2. Piletinu gurnite uz rub tave. Smanjite plamen i pored piletine oko minutu pirjajte đumbir, čili, listove curryja, limunsku travu, češnjak i mješavinu začina za curry pa pirjane začine pomiješajte s kockicama piletine.
- 3. Dodajte preostale sastojke. Curry krčkajte oko 5 minuta, dok se umak ne zgusne i posve obloži kockice piletine. Prebacite ga u čistu zdjelu i ostavite da se potpuno ohladi, a možete ga pripremiti i dan ranije.
- 4. U zdjeli pomiješajte brašno, instant suhi kvasac i šećer. U središtu smjese napravite udubinu pa u nju dodajte omekšani maslac, jaje i toplo mlijeko.
- 5. Sastojke 10 minuta srednje brzo ili brzo miješajte mikserom s pričvršćenom kukom za tijesto, dok ne dobijete glatko i podatno tijesto. Za vrijeme miješanja mikserom, u tijesto ubacite prstohvat soli.
- 6. Tijesto izvadite iz posude za mikser i kratko ga premijesite rukom. Stavite ga u blago namašćenu zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i oko 45 minuta ostavite dizati, dok se ne udvostruči.
- 7. Kada se tijesto digne, sabijte ga šakama, premjestite na čistu, blago pobrašnjenu radnu površinu i ponovno 5 minuta mijesite. Tijesto oblikujte u dugačku štrucu i podijelite na 9 loptica.
- 8. Lopticu tijesta pobrašnite i valjkom razvaljajte u ravni krug. U sredinu kruga nanesite žlicu curryja od piletine pa pažljivo podignite rubove i čvrsto ga zatvorite oblikujući okruglicu. Okruglice slažite na lim obložen papirom za pečenje sa spojem prema dolje (naopako) i 5 cm razmaka da mogu narasti. Oblikovane okruglice prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i ponovno 30 minuta ostavite dizati.
- 9. Za veća peciva, listove pandana odrežite nešto dulje od opsega peciva, omotajte ih oko ruba i učvrstite špagom. Potom vrh peciva premažite s malo jajeta i pospite sjemenkama sezama.
- 10. Peciva pecite 12-15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Izvadite ih iz pećnice i premjestite na rešetku za hlađenje da se prije jela ohlade. Možete ih poslužiti topla ili hladna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
Recepti Lora i Stoyan
Soda-pogačice s maslacem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Lora i Stoyan
Pogača s dimljenom slaninom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Talijanska kremasta peciva (Maritozzi)