Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja! 

Sastojci

  • 500 g pilećih bataka bez kosti, narezanih na kockice
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 komad korijena đumbira veličine palca, sitno nariban
  • 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
  • 12-15 listova curryja
  • 1 stabljika limunske trave, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno naribana
  • 3 žlice mješavine začina za curry
  • 1 žlica tajlandskog ribljeg umaka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 1 žličica kristalnog šećera
  • biljno ulje, za prženje
  • 425 g krušnog brašna, plus dodatno brašno za posipanje
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 2 žličice instant suhog kvasca
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 75 g omekšanog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 9 listova pandana (radite li veće žemičke)
  • sjemenke bijelog i crnog sezama
  • umućeno jaje, za premazivanje

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U srednje velikoj ili većoj neprianjajućoj tavi na nekoliko žlica biljnog ulja 8-10 minuta na laganom plamenu pirjajte luk, dok ne omekša i postane neproziran. Kad omekša, pojačajte plamen i dodajte piletinu pa je pirjajte dok sve kockice piletine ne zapečete sa svih strana.
  • 2. Piletinu gurnite uz rub tave. Smanjite plamen i pored piletine oko minutu pirjajte đumbir, čili, listove curryja, limunsku travu, češnjak i mješavinu začina za curry pa pirjane začine pomiješajte s kockicama piletine.
  • 3. Dodajte preostale sastojke. Curry krčkajte oko 5 minuta, dok se umak ne zgusne i posve obloži kockice piletine. Prebacite ga u čistu zdjelu i ostavite da se potpuno ohladi, a možete ga pripremiti i dan ranije.
  • 4. U zdjeli pomiješajte brašno, instant suhi kvasac i šećer. U središtu smjese napravite udubinu pa u nju dodajte omekšani maslac, jaje i toplo mlijeko.
  • 5. Sastojke 10 minuta srednje brzo ili brzo miješajte mikserom s pričvršćenom kukom za tijesto, dok ne dobijete glatko i podatno tijesto. Za vrijeme miješanja mikserom, u tijesto ubacite prstohvat soli.
  • 6. Tijesto izvadite iz posude za mikser i kratko ga premijesite rukom. Stavite ga u blago namašćenu zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i oko 45 minuta ostavite dizati, dok se ne udvostruči.
  • 7. Kada se tijesto digne, sabijte ga šakama, premjestite na čistu, blago pobrašnjenu radnu površinu i ponovno 5 minuta mijesite. Tijesto oblikujte u dugačku štrucu i podijelite na 9 loptica.
  • 8. Lopticu tijesta pobrašnite i valjkom razvaljajte u ravni krug. U sredinu kruga nanesite žlicu curryja od piletine pa pažljivo podignite rubove i čvrsto ga zatvorite oblikujući okruglicu. Okruglice slažite na lim obložen papirom za pečenje sa spojem prema dolje (naopako) i 5 cm razmaka da mogu narasti. Oblikovane okruglice prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i ponovno 30 minuta ostavite dizati.
  • 9. Za veća peciva, listove pandana odrežite nešto dulje od opsega peciva, omotajte ih oko ruba i učvrstite špagom. Potom vrh peciva premažite s malo jajeta i pospite sjemenkama sezama.
  • 10. Peciva pecite 12-15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Izvadite ih iz pećnice i premjestite na rešetku za hlađenje da se prije jela ohlade. Možete ih poslužiti topla ili hladna.

Povezani recepti

Vidi sve