Peciva s curryjem od piletine
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja!
Sastojci
- 500 g pilećih bataka bez kosti, narezanih na kockice
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 komad korijena đumbira veličine palca, sitno nariban
- 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- 12-15 listova curryja
- 1 stabljika limunske trave, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno naribana
- 3 žlice mješavine začina za curry
- 1 žlica tajlandskog ribljeg umaka
- 1 žlica umaka od soje
- 100 ml pilećeg temeljca
- 1 žličica kristalnog šećera
- biljno ulje, za prženje
- 425 g krušnog brašna, plus dodatno brašno za posipanje
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 žličice instant suhog kvasca
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 75 g omekšanog maslaca
- 1 veliko jaje
- 9 listova pandana (radite li veće žemičke)
- sjemenke bijelog i crnog sezama
- umućeno jaje, za premazivanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U srednje velikoj ili većoj neprianjajućoj tavi na nekoliko žlica biljnog ulja 8-10 minuta na laganom plamenu pirjajte luk, dok ne omekša i postane neproziran. Kad omekša, pojačajte plamen i dodajte piletinu pa je pirjajte dok sve kockice piletine ne zapečete sa svih strana.
- 2. Piletinu gurnite uz rub tave. Smanjite plamen i pored piletine oko minutu pirjajte đumbir, čili, listove curryja, limunsku travu, češnjak i mješavinu začina za curry pa pirjane začine pomiješajte s kockicama piletine.
- 3. Dodajte preostale sastojke. Curry krčkajte oko 5 minuta, dok se umak ne zgusne i posve obloži kockice piletine. Prebacite ga u čistu zdjelu i ostavite da se potpuno ohladi, a možete ga pripremiti i dan ranije.
- 4. U zdjeli pomiješajte brašno, instant suhi kvasac i šećer. U središtu smjese napravite udubinu pa u nju dodajte omekšani maslac, jaje i toplo mlijeko.
- 5. Sastojke 10 minuta srednje brzo ili brzo miješajte mikserom s pričvršćenom kukom za tijesto, dok ne dobijete glatko i podatno tijesto. Za vrijeme miješanja mikserom, u tijesto ubacite prstohvat soli.
- 6. Tijesto izvadite iz posude za mikser i kratko ga premijesite rukom. Stavite ga u blago namašćenu zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i oko 45 minuta ostavite dizati, dok se ne udvostruči.
- 7. Kada se tijesto digne, sabijte ga šakama, premjestite na čistu, blago pobrašnjenu radnu površinu i ponovno 5 minuta mijesite. Tijesto oblikujte u dugačku štrucu i podijelite na 9 loptica.
- 8. Lopticu tijesta pobrašnite i valjkom razvaljajte u ravni krug. U sredinu kruga nanesite žlicu curryja od piletine pa pažljivo podignite rubove i čvrsto ga zatvorite oblikujući okruglicu. Okruglice slažite na lim obložen papirom za pečenje sa spojem prema dolje (naopako) i 5 cm razmaka da mogu narasti. Oblikovane okruglice prekrijte prianjajućom folijom ili vlažnom krpom i ponovno 30 minuta ostavite dizati.
- 9. Za veća peciva, listove pandana odrežite nešto dulje od opsega peciva, omotajte ih oko ruba i učvrstite špagom. Potom vrh peciva premažite s malo jajeta i pospite sjemenkama sezama.
- 10. Peciva pecite 12-15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Izvadite ih iz pećnice i premjestite na rešetku za hlađenje da se prije jela ohlade. Možete ih poslužiti topla ili hladna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom