Pileći balti
Recept iz: James Martin
- Marinirajte piletinu. Posložite piletinu u zatvorenu posudu i dodajte češnjak, đumbir, čili prah, garam masalu i sok limuna. Izmiješajte, pokrijte i hladite do 2 sata u hladnjaku.
- Kada se piletina ohladi, izvadite iz hladnjaka , temperirajte do sobne temperature.
- Za umak zagrijte ulje na velikoj tavi na srednjoj do jakoj vatri. Kada se zagrije dodajte sjeckani luk.
- Kuhajte oko 8 minuta na srednjoj vatri, miješajte dok luk ne omekša i zarumeni se.
- Dodajte štapiće cimeta, lovorove listove i sjemenke kardamoma te nastaviti pržiti minutu neprestano miješajući.
- Dodajte čili prah, garam masalu i listove piskavice te pržiti još minutu uz miješanje.
- Pojačajte temperaturu te dodajte piletinu, posolite.
- Piletinu dodajte luku i začiniti i pržiti 5 minuta dok ne promijeni boju, zatim dodajte konzerviranu i svježu rajčicu. Miješajte i začinite, smanjiti vatru i kuhajte 20 minuta.
- Piletina bi trebala biti kuhana no provjerite tako da zarežete najveći komad; u sredini meso ne bi smjelo biti ružičasto.
- Sniziti temperaturu na najniže te umiješajte šećer, vrhnje i korijander (ostaviti malu količinu sa strane), kuhajte1-2 minute dok se ne ugrije.
- Kušajte, još začinite po potrebi, dodajte ostatak korijandera te servirajte s toplim naan kruhom.
Sastojci
- 4 oguljena, otkoštena pileća prsa, narezana na komade od 3cm
- 2 režnja češnjaka, zgnječena s 1 jušnom žlicom soli
- 4cm svježeg komada đumbira, nariban
- 1½ jušne žlice blagog čili praha
- 2 jušne žlice garam masala-e
- Sok od 1 limuna
- Za umak:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk, fino nasjeckan
- 2 štapića cimeta
- 2 lovorova lista
- 5 sjemenke kardamoma, lagano zgnječenih
- 2 jušne žlice blagog čili praha
- 4 jušne žlice garam masala-e
- 3 jušne žlice svježeg lišća fenugreek-a (piskavice), fino nasjeckan ( ili 1 jušna žlica sušenog)
- Morska sol i svježe mljeven crni papar
- 400g konzervirane sjeckane rajčice
- 1 velika, svježa rajčica, nasjeckana na kriške od 2cm
- 2 jušne žlice sitnog smeđeg šećera
- 75ml (2½fl oz) vrhnja
- Mali svežanj korijandera, fino nasjeckan
- Servirati uz:
- Naan kruh, zagrijati prema uputama na pakiranju
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti James Martin
Kamenice na roštilju s krvavicom, jabukom i maslacem od lješnjaka
Recepti James Martin
Aberdeen angus ramstek s umakom od viskija
Recepti James Martin
Damson prevrnuti kolač
Recepti James Martin
Masni kolač
Recepti James Martin
Srnetina s ciklom i borovnicama
Recepti James Martin
BBQ janjeći kotleti s chimichurri umakom, mladom brokulom i mladim krumpirom
Recepti James Martin
Zasebne goveđe pite s kamenicama