Patatnik

Patatnik

Opis

1. Razvucite kore i prerežite ih na četiri dijela kako biste dobili pravokutne komade. Rastopite maslac.

 

2. U veći lim stavite papir za pečenje. Kistom premažite tri pravokutna komada kora i posložite ih jednu na drugu. Tako posložene kore narežite na još četiri. Jedan po jedan list stavite u lim. Pokrijte ih papirom za pečenje, a zatim posložite i drugi lim. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta.

 

3. Ogulite i narežite krumpire na veće kocke. Kuhajte ih na pari 15-20 minuta. Dodajte i sasvim sitne sirove krumpire ako imate.

 

4. Luk narežite na sitno, a gljive na tanke kriške. Naribajte mrkvu. Papriku narežite na veće komade. Povrće stavite u ugrijanu tavu sa žlicom maslinova ulja. Dodajte oguljen i zgnječen češanj češnjaka i grašak s malo vode. Promiješajte i kuhajte dok ne omekša. Na kraju začinite piskavicom, provansalskim začinima, solju i paprom. Promiješajte i uklonite s vatre.

 

5. U gnječilicu za krumpire stavite samo stare krumpire i zgnječite ih u posudu. Dodajte toplo svježe mlijeko i promiješajte. Dodajte maslac i ponovno promiješajte dok ne nastane pire. Začinite solji i paprom i ostavite pire da se ohladi.

 

6. U drugoj posudi istucite vrhnje mikserom do ¾ gustoće, dodajte prstohvat soli i žlicu octa. Malo-pomalo dodajte tučeno vrhnje u pire od krumpira, tako da pažljivo miješate špatulom dok ne nastane mousse. Začinite solju i paprom  i promiješajte. Mousse presipajte u špricu s glatkim završetkom.

 

7. Ugrijte 1 prst ulja u loncu i ispržite sitne sirove krumpire. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu i pospite solju i prstohvatom narezanog peršina. Promiješajte.

 

8. Istisnite kuglicu moussea od krumpira na jedan kraj tanjura. Razmažite nožem. Na njega postavite jedan pravokutnik slijepljenih kora. Na njih istisnite mousse od krumpira. Postavite drugi pravokutnik i ponovno istisnite mousse. Dodajte 1 žlicu smjese od povrća. Postavite i treći pravokutnik, istisnite mousse i dodajte povrće. Postavite četvrti pravokutnik. Poslužite s mousseom od krumpira i svježim pečenim krumpirima.

Sastojci

Sastojci

  • 1 paket finih tankih kora
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 150 g šampinjona
  • 1 mrkva
  • ½ glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice konzerviranoga graha
  • 100 g sirovih sitnijih krumpira
  • prstohvat piskavice
  • ½ žličice provansalskih začina
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • ulje

Za pire

  • 400 g krumpira
  • 100 ml svježeg mlijeka
  • 150 ml tekućeg vrhnja
  • 30 g mekog maslaca
  • sol i papar

Povezani recepti