Patatnik

Ako nisi nikada pravio patatnik, ne znaš što propuštaš. Božana Katsarova ti otkriva tajne savršenog okusa kojim ćeš iznenaditi sve ukućane. 

Sastojci

  • 1 paket finih tankih kora
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 150 g šampinjona
  • 1 mrkva
  • ½ glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice konzerviranoga graha
  • 100 g sirovih sitnijih krumpira
  • Prstohvat piskavice
  • ½ žličice provansalskih začina
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • Ulje
  • Za pire
  • 400 g krumpira
  • 100 ml svježeg mlijeka
  • 150 ml tekućeg vrhnja
  • 30 g mekog maslaca
  • Sol i papar

Priprema

  • 1. Razvucite kore i prerežite ih na četiri dijela kako biste dobili pravokutne komade. Rastopite maslac.
  • 2. U veći lim stavite papir za pečenje. Kistom premažite tri pravokutna komada kora i posložite ih jednu na drugu. Tako posložene kore narežite na još četiri. Jedan po jedan list stavite u lim. Pokrijte ih papirom za pečenje, a zatim posložite i drugi lim. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta.
  • 3. Ogulite i narežite krumpire na veće kocke. Kuhajte ih na pari 15-20 minuta. Dodajte i sasvim sitne sirove krumpire ako imate.
  • 4. Luk narežite na sitno, a gljive na tanke kriške. Naribajte mrkvu. Papriku narežite na veće komade. Povrće stavite u ugrijanu tavu sa žlicom maslinova ulja. Dodajte oguljen i zgnječen češanj češnjaka i grašak s malo vode. Promiješajte i kuhajte dok ne omekša. Na kraju začinite piskavicom, provansalskim začinima, solju i paprom. Promiješajte i uklonite s vatre.
  • 5. U gnječilicu za krumpire stavite samo stare krumpire i zgnječite ih u posudu. Dodajte toplo svježe mlijeko i promiješajte. Dodajte maslac i ponovno promiješajte dok ne nastane pire. Začinite solji i paprom i ostavite pire da se ohladi.
  • 6. U drugoj posudi istucite vrhnje mikserom do ¾ gustoće, dodajte prstohvat soli i žlicu octa. Malo-pomalo dodajte tučeno vrhnje u pire od krumpira, tako da pažljivo miješate špatulom dok ne nastane mousse. Začinite solju i paprom  i promiješajte. Mousse presipajte u špricu s glatkim završetkom.
  • 7. Ugrijte 1 prst ulja u loncu i ispržite sitne sirove krumpire. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu i pospite solju i prstohvatom narezanog peršina. Promiješajte.
  • 8. Istisnite kuglicu moussea od krumpira na jedan kraj tanjura. Razmažite nožem. Na njega postavite jedan pravokutnik slijepljenih kora. Na njih istisnite mousse od krumpira. Postavite drugi pravokutnik i ponovno istisnite mousse. Dodajte 1 žlicu smjese od povrća. Postavite i treći pravokutnik, istisnite mousse i dodajte povrće. Postavite četvrti pravokutnik. Poslužite s mousseom od krumpira i svježim pečenim krumpirima.

Povezani recepti

Vidi sve