Patatnik
Recept iz: Božana Katsarova
Ako nisi nikada pravio patatnik, ne znaš što propuštaš. Božana Katsarova ti otkriva tajne savršenog okusa kojim ćeš iznenaditi sve ukućane.
Sastojci
- 1 paket finih tankih kora
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- 150 g šampinjona
- 1 mrkva
- ½ glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 crvena paprika
- 3 žlice konzerviranoga graha
- 100 g sirovih sitnijih krumpira
- Prstohvat piskavice
- ½ žličice provansalskih začina
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Ulje
- Za pire
- 400 g krumpira
- 100 ml svježeg mlijeka
- 150 ml tekućeg vrhnja
- 30 g mekog maslaca
- Sol i papar
Priprema
- 1. Razvucite kore i prerežite ih na četiri dijela kako biste dobili pravokutne komade. Rastopite maslac.
- 2. U veći lim stavite papir za pečenje. Kistom premažite tri pravokutna komada kora i posložite ih jednu na drugu. Tako posložene kore narežite na još četiri. Jedan po jedan list stavite u lim. Pokrijte ih papirom za pečenje, a zatim posložite i drugi lim. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta.
- 3. Ogulite i narežite krumpire na veće kocke. Kuhajte ih na pari 15-20 minuta. Dodajte i sasvim sitne sirove krumpire ako imate.
- 4. Luk narežite na sitno, a gljive na tanke kriške. Naribajte mrkvu. Papriku narežite na veće komade. Povrće stavite u ugrijanu tavu sa žlicom maslinova ulja. Dodajte oguljen i zgnječen češanj češnjaka i grašak s malo vode. Promiješajte i kuhajte dok ne omekša. Na kraju začinite piskavicom, provansalskim začinima, solju i paprom. Promiješajte i uklonite s vatre.
- 5. U gnječilicu za krumpire stavite samo stare krumpire i zgnječite ih u posudu. Dodajte toplo svježe mlijeko i promiješajte. Dodajte maslac i ponovno promiješajte dok ne nastane pire. Začinite solji i paprom i ostavite pire da se ohladi.
- 6. U drugoj posudi istucite vrhnje mikserom do ¾ gustoće, dodajte prstohvat soli i žlicu octa. Malo-pomalo dodajte tučeno vrhnje u pire od krumpira, tako da pažljivo miješate špatulom dok ne nastane mousse. Začinite solju i paprom i promiješajte. Mousse presipajte u špricu s glatkim završetkom.
- 7. Ugrijte 1 prst ulja u loncu i ispržite sitne sirove krumpire. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu i pospite solju i prstohvatom narezanog peršina. Promiješajte.
- 8. Istisnite kuglicu moussea od krumpira na jedan kraj tanjura. Razmažite nožem. Na njega postavite jedan pravokutnik slijepljenih kora. Na njih istisnite mousse od krumpira. Postavite drugi pravokutnik i ponovno istisnite mousse. Dodajte 1 žlicu smjese od povrća. Postavite i treći pravokutnik, istisnite mousse i dodajte povrće. Postavite četvrti pravokutnik. Poslužite s mousseom od krumpira i svježim pečenim krumpirima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère