Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

Sastojci

  • 100 g slanih inćuna
  • 3 velika češnja češnjaka, oguljena
  • 2½ x 15 ml soka limuna
  • 175 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 125 ml hladne vode

Priprema

  • 1. Bilo bi najmudrije pratiti upute za pripremu inćuna na njihovom pakiranju, ali ja ih namačem 5 minuta u hladnoj vodi, zatim bacim vodu, napunim opet i ostavim da se namaču dodatnih 5 minuta. Onda isprati svaku inćun pod mlazom hladne vode, skidajući sve ljuskice i bacite rep. Ako želite ukloniti kosti, naravno možete; svakako ćete steći poštovanje prema ljudima kojima je posao čistiti inćune.
  • 2. Ako koristite bullet blender ili neki drugi blender, stavite ocijeđene inćune, češnjak, limunov sok, maslinovo ulje i vodu u blender i miksajte dok ne dobijete glatki umak.
  • 3. Ako koristite štapni mikser, stavite inćune u zdjelu s češnjakom i sokom limuna, te miksajte dok se ne pretvori u pastu. Dok miksate, postupno dodajte trećinu ulja, a kada se to sjedini, trećinu vode, pa nastavite tako dok sve ne iskoristite.
  • 4. Prebacite u individualne zdjelice za umak i oko njih rasporedite lišće cikorije i sirovo povrće.
  • 5. Alternativno, na jakoj vatri ispecite svoj odrezak u tavi od kovanog željeza, 3 minute sa svake strane. Ostavite 5 minuta da se opusti na kuhinjskoj foliji. Narežite odrezak na tanko, prebacite na tanjur, polijte eliksirom i po vrhu rasporedite malo, sitno sjeckanog vlasca. Stavite još umaka na svoj tanjur dok jedete.

Povezani recepti

Vidi sve