Način pripreme:

1. Za biskvit prvo istucite bjelanjke u snijeg. Postupno im dodajte pola količine šećera, žlicu po žlicu, i tucite dok ne nastanu tvrdi vrhovi. Zatim istucite žumanjke s preostalim šećerom u gustu kremu.

2. Prosijte brašno zajedno s kakaom i praškom za pecivo direktno u posudu s tučenim žumanjcima, ali ne čitavu količinu. Nastavite naizmjence dodavati bjelanjke i suhu smjesu. Pomno promiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i ponovno promiješajte. Izlijte tijesto u kalup za tortu promjera 26 cm, prekriven papirom za pečenje. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Zatim ostavite da se ohladi.

3. Za sloj od karamela usitnite orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe, pistacije) i ispržite u suhoj tavi. Izvadite ih i u istoj posudi pripremite karamel: dodajte šećer, maslac i ostavite na vatri 2-3 minute. Uklonite s vatre, dodajte vruće, ali ne proključalo vrhnje (upotrijebite mliječno tekuće vrhnje) neprestano miješajući. Vratite na vatru i ulijte ostatak vrhnja. Čim se karamel zgusne, dodajte orašaste plodove i suho voće (grožđice, brusnice) pa uklonite s vatre.

4. Biskvit stavite u odgovarajući tanjur i namočite ga sirupom s brandyjem, razrijeđen malom šalicom vode. Stavite okvir od kalup i s unutrašnje strane dvije trake acetatnog papira kojima ćete podignuti visinu okvira i napraviti tortu visine po želji. Izlijte karamel s orašastim plodovima i suhim voćem i zagladite. Ostavite da se zgusne.

5. Za mousse istucite žumanjke sa šećerom u gustu kremu. Dodajte svježe mlijeko i 100 ml vrhnja. Na slaboj vatri, u posudi s neprianjajućim dnom, kuhajte kremu dok se ne počne zgušnjavati, lijepiti se za žlicu i ostavljati gust trag. Izlijte kremu u posudu i dok je još vruća, dodajte joj čokoladu, razlomljenu na komadiće, i miješajte dok se potpuno ne otopi. Dobro ohladite. Na kraju istucite ostatak vrhnja u mekši snijeg i polako ga dodajte čokoladnoj kremi.

6.Čokoladni mousse izlijte  po torti i ostavite u hladnjaku da odstoji najmanje 5-6 sati, a najbolje  preko noći.

7. Gotovu tortu oslobodite okvira, a rubove ukrasite bademima u listićima. Gore pospite kakaom.

8. Za ukras karamelizirajte šećer u tavici, nabodite lješnjake  na čačkalice, umočite ih u karamel, podignite tako da nastane tanka nit i zabodite u jabuku koju ste postavili na visoku čašu. Karameliziranim lješnjacima ukrasite tortu.

Sastojci

  • Za biskvit
  • 3 jaja
  • 130 g šećera
  • 70 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 30 g maslaca
  • 3 žlice brandyja
  • Za čokoladni mousse
  • 3 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 150 ml svježeg mlijeka
  • 400 ml tekućeg vrhnja
  • 350 g tamne čokolade
  • 3 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 150 ml svježeg mlijeka
  • 400 ml tekućeg vrhnja
  • 350 g tamne čokolade
  • 3 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 150 ml svježeg mlijeka
  • 400 ml tekućeg vrhnja
  • 350 g tamne čokolade
  • Za sloj od karamela
  • 200 g orašastih plodova i miksa sušenog voća (bademi, lješnjaci, orasi, pistacije, grožđice, brusnice)
  • 1 šalica šećera
  • 20 g maslaca
  • 150 ml tekućeg vrhnja
  • Za ukras
  • 1 šalica badema u listićima
  • kakao za posipanje
  • 1 šalica šećera
  • 8 lješnjaka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve