Mljevena govedina s krumpirom, lukom i zelenim povrćem s maslacem
Recept iz: Ainsley Harriott
Ainsley Harriot je engleski kuhar, podrijetlom s Jamajke, a inspirirat će vas netradicionalnom pripremom svakodnevnih namirnica.
Sastojci
- Sastojci
- 400 g običnog brašna
- Prstohvat soli
- 200 g maslaca, ohlađenog, narezanog na kockice
- 3-5 žlica hladne vode
- jaje, umućeno sa malo mlijeka, za sjaj
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 750g kvalitetnog mljevenog bifteka
- 400 g običnog brašna
- 400 ml goveđeg temeljca
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1 žlica HP smeđeg umaka
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 2 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 1 žlice grubo nasjeckanog svježeg peršina
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200C/160C s ventilatorom/plin 6. Stavite protvan u pećnicu da se zagrije.
- Prvo napravite tijesto. Pomiješajte brašno i sol u velikoj posudi. Dodajte kockice maslaca i vrhovima prstiju utrljajte masnoću u brašno dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Postupno dodavajte vodu, miješajući je paletnim nožem. Kada tijesto počne dobivati oblik, mijesite ga dok ne dobije loptu. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 20 minuta u hladnjaku.
- Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte luk i lagano kuhajte na srednje jakoj vatri 4-6 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i mljeveno meso, pojačajte vatru i kuhajte 5-6 minuta dok ne porumeni. Umiješajte brašno i kuhajte par minuta prije nego što dodate temeljac, pire od rajčice, smeđi umak, Worcestershire umak i krumpir te lagano pirjajte 10 minuta dok se malo ne zgusne. Dobro začinite, umiješajte peršin i ostavite da se ohladi.
- Lagano pobrašnite radnu površinu, tijesto podijelite na dva dijela i jednu polovicu razvaljajte i upotrijebite za oblaganje protvana za pečenje ili posude za pite (35cm x 25cm). Ohlađeno meso žlicom stavite na tijesto. Preostalo tijesto razvaljajte i stavite na vrh, stisnite rubove da se zapeku (možda ćete imati viška tijesta, pa ga obrežite do ruba – ostatke možete upotrijebiti za ukrašavanje ako želite). Rubove utisnite vilicom, a vrh premažite s jajem za sjaj. Stavite na zagrijanu tepsiju i pecite 35-40 minuta dok ne porumeni.
- Poslužite uz zeleno povrće s maslacem i umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste