Miješana tjestenina s krumpirima, pancetom i provolom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija to je gozba za oči svih putnika u fotelji.
Sastojci
- 3 žlice ekstadjevičanskog maslinovog ulja
- 1 mali smeđi luk ili luk kozjak, sitno nasjeckan
- 1 mala stabljika celera, tanko narezana (sačuvajte zeleno lišće za kasnije)
- 80 gr pancete narezane na kockice
- 400 gr krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
- 400 gr miješane tjestenine (ostaci iz raznih paketa koji imaju jednako vrijeme kuhanja)
- 1 mali komad kore parmezana
- 100 gr sira provola, na kockice
- sol i papar
- svježe ribani parmezan
Priprema
- 1. Stavite vodu da zakipi u čajniku ili loncu.
- 2. Zagrijte ulje u srednje velikoj tavi za umake, dodajte luk (ili kozjak), pancetu i celer te pecite na srednjoj vatri dok panceta ne posmeđi, a luk ne postane proziran.
- 3. Dodajte kockice krumpira skupa s koricom parmezana u malo vode (tek toliko da ih prekrije) pa začinite solju i paprom.
- 4. Kuhajte 5-6 minuta ili dok krumpir ne postane mekan.
- 5. Dodajte tjesteninu i dovoljno vode da ostane 4 cm vode iznad njih.
- 6. Lagano promiješajte i kuhajte 8-9 minuta ili dok tjestenina ne bude al dente.
- 7. Ugasite vatru, dodajte sir provola i promiješajte kako bi se rastopio od posredne topline.
- 8. Stavite u zdjelice sa svježe mljevenim paprom, dodajte malo svježe ribanog parmezana i nešto lišća celera.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache
Recepti Luca Ciano
Mezze Maniche tjestenina sa škampima i pršutom