Kruh sa sodom bikarbonom

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

2. Prosijajte suhe sastojke u zdjelu i napravite udubinu u sredini. Odvojite dvije velike žlice mlaćenice, a ostatak dodajte u zdjelu, miješajući lagano s vilicom dok je ulijevate. (Pripazite da previše ne gnječite tijesto, no pobrinite se da svi sastojci budu dobro pomiješani. Ako je potrebno, dodajte ostatak mlaćenice.)

3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga nježno mijesite 30 sekundi da se sastojci povežu. Nemojte ga previše mijesiti. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i pospite brašnom. Oblikujte kruh u pogaču, stavite je na lim i lagano pritisnite. Nazubljenim nožem zarežite duboko na vrhu pogače. 

4. Ubacite u zagrijanu pećnicu te pecite 30 do 35 minuta dok kruh ne dobije zlatnu boju i ispeče se iznutra. Dobar način za provjeru jest tapkanje po vrhu kruha, trebalo bi zvučati šuplje kad je pečen.

5. Ohladite na rešetki prije posluživanja bilo toplog ili hladnog.

Sastojci

  • Sastojci
  • 350 g običnog brašna
  • plus dodatno brašno za posipanje
  • 150 g integralnog brašna
  • 1.5 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica stolne soli
  • 1 žličica finog šećera
  • 450 ml mlaćenice

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve