Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.

Sastojci

  • 100 g suhih brusnica
  • 1⁄2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, tanko narezan
  • 50 g blanširanih badema
  • 2 klementine, oguljene i narezane na četvrtine
  • 100 g suhih smokava, grubo nasjeckanih
  • 1 jabuka, naribana (bez jezgre)
  • 1⁄4 žličice mljevenog pimenta
  • 350 g svježih bijelih krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
  • Veliki komad maslaca
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • Dok se puretina peče pripremite nadjev. Ubacite brusnice u zdjelu i prelijte ih kipućom vodom. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi i omekšajte luk. Prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi. Dodajte bademe u istu tavu i tostirajte dok ne porumene. Ostavite da se ohladi, pa grubo nasjeckajte.
  • Izmiksajte četvrtine klementina s korom u multipraktiku, dok se ne pretvore u pire. Ocijedite brusnice. Luku dodajte bademe, pire od klementina, brusnice i preostale sastojke, osim maslaca, uz dosta začina. Sve promiješajte, a zatim stavite u posudu za pečenje.
  • Premažite maslacem, pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 minuta. Maknite foliju, sve dobro promiješajte, a zatim pecite još 10-15 minuta dok ne postane hrskavo i zlatno, uz ponovno miješanje kako se sve ravnomjerno ispeklo. Po potrebi se može držati na toplom u pećnici prekriveno folijom do posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve