Blagdanski složenac s brusnicama
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 100 g suhih brusnica
- 1⁄2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, tanko narezan
- 50 g blanširanih badema
- 2 klementine, oguljene i narezane na četvrtine
- 100 g suhih smokava, grubo nasjeckanih
- 1 jabuka, naribana (bez jezgre)
- 1⁄4 žličice mljevenog pimenta
- 350 g svježih bijelih krušnih mrvica
- 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
- Veliki komad maslaca
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Dok se puretina peče pripremite nadjev. Ubacite brusnice u zdjelu i prelijte ih kipućom vodom. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi i omekšajte luk. Prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi. Dodajte bademe u istu tavu i tostirajte dok ne porumene. Ostavite da se ohladi, pa grubo nasjeckajte.
- Izmiksajte četvrtine klementina s korom u multipraktiku, dok se ne pretvore u pire. Ocijedite brusnice. Luku dodajte bademe, pire od klementina, brusnice i preostale sastojke, osim maslaca, uz dosta začina. Sve promiješajte, a zatim stavite u posudu za pečenje.
- Premažite maslacem, pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 minuta. Maknite foliju, sve dobro promiješajte, a zatim pecite još 10-15 minuta dok ne postane hrskavo i zlatno, uz ponovno miješanje kako se sve ravnomjerno ispeklo. Po potrebi se može držati na toplom u pećnici prekriveno folijom do posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir