Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Nakon treninga u Westminster KingswayuFakultet, Harriott nastavio je u Verreyev restoran u West Endu, gdje je stekao naukovanje i kasnije radio kao glavni kuhar. 

Sastojci

  • 6-8 pileća zabataka bez kože
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
  • 1 zelena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
  • 500 ml pilećeg temeljca ili vode
  • 2 velike zrele rajčice, narezane na kockice
  • 1 žlice kečapa od rajčice
  • 1 veća čili paprika, cijela
  • 1 žličica pimenta
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica svježih listova timijana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Za marinadu:
  • 2 žlice tamnog sojinog umaka
  • 2 žličica Worcestershire umaka
  • 3 režnja usitnjenog češnjaka
  • ½ žličice slatke paprike
  • 1 puna žlica tamnosmeđeg šećera
  • 5 cm svježeg korijena đumbira, sitno narezanog
  • 1 žličice nasjeckanog svježeg timijana
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za rižu i grašak:
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 3 mlada luka ili 1 mala glavica luka, sitno nasjeckani
  • 2 režnja tanko narezanog češnjaka
  • ½ žličice pimenta
  • 450 g riže dugog zrna, isprane
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 400 g crvenog graha iz limenke ili crnookog graha ispranog i ocijeđenog
  • 125 g maslaca od kokosa, krupno naribanog
  • 1 veća cijela chilli papričica
  • 1 litra vruće vode
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. U zdjeli ili posudi pomiješajte sastojke za marinadu i dodajte piletinu pazeći da je dobro obložena. Pokrijte i marinirajte najmanje 2 sata, najbolje preko noći.
  • 2. Zagrijte 1 žlicu ulja u vatrostalnoj zdjeli ili dubokoj tavi s poklopcem na srednje jakoj vatri. Odvojite od piletine dodatnu marinadu, začinite i dodajte u tavu i pecite 10 minuta, povremeno okrećući dok ne porumeni i karamelizira se. Izvadite piletinu iz tave. Dodajte luk i papriku i pecite 4-6 minuta pa dodajte rajčice, preostalu marinadu, kečap, temeljac i piment. Sve dobro promiješajte, a zatim dodajte chilli papriku, lovorov list i timijan i pustiti da uzavre.
  • 3. Smanjite vatru i pirjajte 10-12 minuta dok se umak malo ne reducira, a zatim vratite piletinu i preostale sokove u tavu. Pokrijte poklopcem i lagano pirjajte još 15-20 minuta ili dok se piletina sasvim ne ispeče. Provjerite ima li začina, promiješajte peršin i skinite škotski poklopac prije posluživanja.
  • 4. Za rižu i grašak pržite luk na ulju i maslacu na srednje jakoj vatri dvije minute pa dodajte češnjak i pržite još 30 sekundi dok ne zamiriše. Umiješajte rižu i timijan dok se sve dobro ne prožme uljem.
  • 5. Ulijte grah ili grašak, dodajte naribani maslac od kokosa i miješajte dok se kokos ne otopi i smjesa ne postane kremasta.
  • 6. Umiješajte vruću vodu s pola žličice soli, dodajte čili i sve začine i zakuhajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta.
  • 7. Maknite s vatre i ostavite da stoji pet minuta. Uklonite čili.
  • 8. Rižu i grašak po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
  • 9. Poslužite pileći gulaš s porcijom riže s graškom koju ste posuli peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve