Smeđi plieći gulaš s rižom s graškom
Recept iz: Ainsley Harriott
NAČIN PRIPREME
- U zdjeli ili posudi pomiješajte sastojke za marinadu i dodajte piletinu pazeći da je dobro obložena. Pokrijte i marinirajte najmanje 2 sata, najbolje preko noći.
- Zagrijte 1 žlicu ulja u vatrostalnoj zdjeli ili dubokoj tavi s poklopcem na srednje jakoj vatri. Odvojite od piletine dodatnu marinadu, začinite i dodajte u tavu i pecite 10 minuta, povremeno okrećući dok ne porumeni i karamelizira se. Izvadite piletinu iz tave. Dodajte luk i papriku i pecite 4-6 minuta pa dodajte rajčice, preostalu marinadu, kečap, temeljac i piment. Sve dobro promiješajte, a zatim dodajte chilli papriku, lovorov list i timijan i pustiti da uzavre.
- Smanjite vatru i pirjajte 10-12 minuta dok se umak malo ne reducira, a zatim vratite piletinu i preostale sokove u tavu. Pokrijte poklopcem i lagano pirjajte još 15-20 minuta ili dok se piletina sasvim ne ispeče. Provjerite ima li začina, promiješajte peršin i skinite škotski poklopac prije posluživanja.
- Za rižu i grašak pržite luk na ulju i maslacu na srednje jakoj vatri dvije minute pa dodajte češnjak i pržite još 30 sekundi dok ne zamiriše. Umiješajte rižu i timijan dok se sve dobro ne prožme uljem.
- Ulijte grah ili grašak, dodajte naribani maslac od kokosa i miješajte dok se kokos ne otopi i smjesa ne postane kremasta.
- Umiješajte vruću vodu s pola žličice soli, dodajte čili i sve začine i zakuhajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta.
- Maknite s vatre i ostavite da stoji pet minuta. Uklonite čili.
- Rižu i grašak po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- Poslužite pileći gulaš s porcijom riže s graškom koju ste posuli peršinom.
Sastojci
- Sastojci
- 6-8 pileća zabataka bez kože
- 1 luk, narezan na kockice
- 1 crvena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
- 1 zelena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
- 500 ml pilećeg temeljca ili vode
- 2 velike zrele rajčice, narezane na kockice
- 1 žlice kečapa od rajčice
- 1 veća čili paprika, cijela
- 1 žličica pimenta
- 1 lovorov list
- 1 žličica svježih listova timijana
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- Za marinadu:
- 2 žlice tamnog sojinog umaka
- 2 žličica Worcestershire umaka
- 3 režnja usitnjenog češnjaka
- ½ žličice slatke paprike
- 1 puna žlica tamnosmeđeg šećera
- 5 cm svježeg korijena đumbira, sitno narezanog
- 1 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za rižu i grašak
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 25 g maslaca
- 3 mlada luka ili 1 mala glavica luka, sitno nasjeckani
- 2 režnja tanko narezanog češnjaka
- ½ žličice pimenta
- 450 g riže dugog zrna, isprane
- 2 grančice svježeg timijana
- 400 g crvenog graha iz limenke ili crnookog graha ispranog i ocijeđenog
- 125 g maslaca od kokosa, krupno naribanog
- 1 veća cijela chilli papričica
- 1 litra vruće vode
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom