Opis
POSTUPAK
Hummus s limunom:
- Stavite sve sastojke u blender te uz dvije žlice vode usitnjavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Začinite po ukusu i stavite na hlađenje.
Zapečeno povrće:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Izrežite tikvice i patlidžan na šnite debljine 5 mm. Paprike izrežite na trake iste debljine. Dodajte češnjak, ulje, sol i papar po ukusu.
- Pecite povrće 20-ak minuta, potom dodajte artičoke. Sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 5-10 minuta. Potom izvadite i pustite da se ohladi.
- Kada je ohlađeno, dodajte ocat (aceto balsamico) i spremno je za posluživanje.
Bademi prženi s ružmarinom
- Stavite blanširane bademe u tavu, pustite da se skroz zagrije i pržite minutu uz miješanje. Potom dodajte ulje, sol i ružmarin i pržite dok ne bude hrskavo.
- Skinite s plamena i začinite sa sitnom, dimljenom, mljevenom, crvenom paprikom.
Ako ne želite pržiti bademe na štednjaku, možete to učiniti i u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Štapići sa sjemenkama
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Pomiješajte ulje sa 150 ml tople vode i dodajte suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu, mikserom ili ručno.
- Posipajte radnu površinu s grizom, palentom ili sjemenkama po želji te razvaljajte tijesto tanko koliko možete. Možete odmah raditi na papiru za pečenje. Razrežite trake debljine 1 cm, zarolajte ih u štapiće i ostavite par minuta da „odmore“ ispod prozirne folije 15 – 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štapiće pecite desetak minuta dok ne postanu zlatno žuti. Ako volite da su tvrdi i suhi kao grisini, tada ih pecite još tri minute. Ohladite ih, jer uz pravilno čuvanje mogu ostati svježi do tri dana.
Sastojci
Hummus od limuna
- 2 x 400 g ocijeđenog slanutka iz limenke
- 1 režanj usitnjenog češnjaka
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok i korica 2 limuna
- 3 žlice grčkog jogurta
- prstohvat usitnjenog kima
Prženo povrće
- 1 tikvica
- 1 manji patlidžan
- 3 crvene paprike
- 2 glavice usitnjenog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 režnja usitnjenog češnjaka
- sol i papar
- 200 g na grillu pečenog „srca“ artičoke
- 2 žličice aceto balsamico
Salata od rajčice i mozzarelle
- 250 g cherry rajčice
- 250 g mini mozzarelle
- 8 usitnjenih listića bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica aceto balsamica
- sol i papar
Prženi bademi s ružmarinom
- 200 g blanširanih badema
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice usitnjenog ružmarina
- ½ žličice dimljene sitne paprike
Štapići sa sjemenkama
- 250 g brašna sa sjemenkama
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 žličica suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja plus ekstra za premazati tepsiju
- Malo griza, palente, maka ili sjemenke sezama koje ćemo koristiti za bolju hrskavost štapića