Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Hummus od limuna
  • 2 x 400 g ocijeđenog slanutka iz limenke
  • 1 režanj usitnjenog češnjaka
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok i korica 2 limuna
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • prstohvat usitnjenog kima
  • Prženo povrće
  • 1 tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • 3 crvene paprike
  • 2 glavice usitnjenog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja usitnjenog češnjaka
  • sol i papar
  • 200 g na grillu pečenog „srca“ artičoke
  • 2 žličice aceto balsamico
  • Salata od rajčice i mozzarelle
  • 250 g cherry rajčice
  • 250 g mini mozzarelle
  • 8 usitnjenih listića bosiljka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica aceto balsamica
  • sol i papar
  • Prženi bademi s ružmarinom
  • 200 g blanširanih badema
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice usitnjenog ružmarina
  • ½ žličice dimljene sitne paprike
  • Štapići sa sjemenkama
  • 250 g brašna sa sjemenkama
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja plus ekstra za premazati tepsiju
  • Malo griza, palente, maka ili sjemenke sezama koje ćemo koristiti za bolju hrskavost štapića

Priprema

  • Hummus s limunom:
  • 1. Stavite sve sastojke u blender te uz dvije žlice vode usitnjavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • 2. Začinite po ukusu i stavite na hlađenje.
  • Zapečeno povrće:
  • 1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  • 2. Izrežite tikvice i patlidžan na šnite debljine 5 mm.
  • 3. Paprike izrežite na trake iste debljine. Dodajte češnjak, ulje, sol i papar po ukusu.
  • 4. Pecite povrće 20-ak minuta, potom dodajte artičoke. Sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 5-10 minuta.
  • 5. Potom izvadite i pustite da se ohladi.
  • 6. Kada je ohlađeno, dodajte ocat (aceto balsamico) i spremno je za posluživanje.
  • Bademi prženi s ružmarinom
  • 1. Stavite blanširane bademe u tavu, pustite da se skroz zagrije i pržite minutu uz miješanje. Potom dodajte ulje, sol i ružmarin i pržite dok ne bude hrskavo.
  • 2. Skinite s plamena i začinite sa sitnom, dimljenom, mljevenom, crvenom paprikom.
  • 3. Ako ne želite pržiti bademe na štednjaku, možete to učiniti i u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  • Štapići sa sjemenkama
  • 1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Pomiješajte ulje sa 150 ml tople vode i dodajte suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu, mikserom ili ručno.
  • 2. Posipajte radnu površinu s grizom, palentom ili sjemenkama po želji te razvaljajte tijesto tanko koliko možete. Možete odmah raditi na papiru za pečenje. Razrežite trake debljine 1 cm, zarolajte ih u štapiće i ostavite par minuta da „odmore“ ispod prozirne folije 15 – 20 minuta.
  • 3.Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štapiće pecite desetak minuta dok ne postanu zlatno žuti. Ako volite da su tvrdi i suhi kao grisini, tada ih pecite još tri minute.
  • 4. Ohladite ih, jer uz pravilno čuvanje mogu ostati svježi do tri dana.

Povezani recepti

Vidi sve