Mediteranska plata
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Hummus od limuna
- 2 x 400 g ocijeđenog slanutka iz limenke
- 1 režanj usitnjenog češnjaka
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok i korica 2 limuna
- 3 žlice grčkog jogurta
- prstohvat usitnjenog kima
- Prženo povrće
- 1 tikvica
- 1 manji patlidžan
- 3 crvene paprike
- 2 glavice usitnjenog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 režnja usitnjenog češnjaka
- sol i papar
- 200 g na grillu pečenog „srca“ artičoke
- 2 žličice aceto balsamico
- Salata od rajčice i mozzarelle
- 250 g cherry rajčice
- 250 g mini mozzarelle
- 8 usitnjenih listića bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica aceto balsamica
- sol i papar
- Prženi bademi s ružmarinom
- 200 g blanširanih badema
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice usitnjenog ružmarina
- ½ žličice dimljene sitne paprike
- Štapići sa sjemenkama
- 250 g brašna sa sjemenkama
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 žličica suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja plus ekstra za premazati tepsiju
- Malo griza, palente, maka ili sjemenke sezama koje ćemo koristiti za bolju hrskavost štapića
Priprema
- Hummus s limunom:
- 1. Stavite sve sastojke u blender te uz dvije žlice vode usitnjavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- 2. Začinite po ukusu i stavite na hlađenje.
- Zapečeno povrće:
- 1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- 2. Izrežite tikvice i patlidžan na šnite debljine 5 mm.
- 3. Paprike izrežite na trake iste debljine. Dodajte češnjak, ulje, sol i papar po ukusu.
- 4. Pecite povrće 20-ak minuta, potom dodajte artičoke. Sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 5-10 minuta.
- 5. Potom izvadite i pustite da se ohladi.
- 6. Kada je ohlađeno, dodajte ocat (aceto balsamico) i spremno je za posluživanje.
- Bademi prženi s ružmarinom
- 1. Stavite blanširane bademe u tavu, pustite da se skroz zagrije i pržite minutu uz miješanje. Potom dodajte ulje, sol i ružmarin i pržite dok ne bude hrskavo.
- 2. Skinite s plamena i začinite sa sitnom, dimljenom, mljevenom, crvenom paprikom.
- 3. Ako ne želite pržiti bademe na štednjaku, možete to učiniti i u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Štapići sa sjemenkama
- 1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Pomiješajte ulje sa 150 ml tople vode i dodajte suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu, mikserom ili ručno.
- 2. Posipajte radnu površinu s grizom, palentom ili sjemenkama po želji te razvaljajte tijesto tanko koliko možete. Možete odmah raditi na papiru za pečenje. Razrežite trake debljine 1 cm, zarolajte ih u štapiće i ostavite par minuta da „odmore“ ispod prozirne folije 15 – 20 minuta.
- 3.Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štapiće pecite desetak minuta dok ne postanu zlatno žuti. Ako volite da su tvrdi i suhi kao grisini, tada ih pecite još tri minute.
- 4. Ohladite ih, jer uz pravilno čuvanje mogu ostati svježi do tri dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère
Recepti Curtis Stone
Janjetina s koricom od bilja i pečenim Cherry rajčicama
Recepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima