Opis

POSTUPAK

Hummus s limunom:

  1. Stavite sve sastojke u blender te uz dvije žlice vode usitnjavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Začinite po ukusu i stavite na hlađenje.

Zapečeno povrće:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Izrežite tikvice i patlidžan na šnite debljine 5 mm. Paprike izrežite na trake iste debljine. Dodajte češnjak, ulje, sol i papar po ukusu.
  3. Pecite povrće 20-ak minuta, potom dodajte artičoke. Sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 5-10 minuta. Potom izvadite i pustite da se ohladi.
  4. Kada je ohlađeno, dodajte ocat (aceto balsamico) i spremno je za posluživanje.

Bademi prženi s ružmarinom

  1. Stavite blanširane bademe u tavu, pustite da se skroz zagrije i pržite minutu uz miješanje. Potom dodajte ulje, sol i ružmarin i pržite dok ne bude hrskavo.
  2. Skinite s plamena i začinite sa sitnom, dimljenom, mljevenom, crvenom paprikom.

Ako ne želite pržiti bademe na štednjaku, možete to učiniti i u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Štapići sa sjemenkama

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Pomiješajte ulje sa 150 ml tople vode i dodajte suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu, mikserom ili ručno.
  2. Posipajte radnu površinu s grizom, palentom ili sjemenkama po želji te razvaljajte tijesto tanko koliko možete. Možete odmah raditi na papiru za pečenje. Razrežite trake debljine 1 cm, zarolajte ih u štapiće i ostavite par minuta da „odmore“ ispod prozirne folije 15 – 20 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štapiće pecite desetak minuta dok ne postanu zlatno žuti. Ako volite da su tvrdi i suhi kao grisini, tada ih pecite još tri minute. Ohladite ih, jer uz pravilno čuvanje mogu ostati svježi do tri dana.

Sastojci

Hummus od limuna

  • 2 x 400 g ocijeđenog slanutka iz limenke
  • 1 režanj usitnjenog češnjaka
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok i korica 2 limuna
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • prstohvat usitnjenog kima

Prženo povrće

  • 1 tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • 3 crvene paprike
  • 2 glavice usitnjenog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja usitnjenog češnjaka
  • sol i papar
  • 200 g na grillu pečenog „srca“ artičoke
  • 2 žličice aceto balsamico

Salata od rajčice i mozzarelle

  • 250 g cherry rajčice
  • 250 g mini mozzarelle
  • 8 usitnjenih listića bosiljka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica aceto balsamica
  • sol i papar

Prženi bademi s ružmarinom

  • 200 g blanširanih badema
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice usitnjenog ružmarina
  • ½ žličice dimljene sitne paprike

Štapići sa sjemenkama

  • 250 g brašna sa sjemenkama
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja plus ekstra za premazati tepsiju
  • Malo griza, palente, maka ili sjemenke sezama koje ćemo koristiti za bolju hrskavost štapića

Povezani recepti