Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 450 g Camargue crvene riže
  • 1 čajna žličica soli
  • 6 kom mrkvi
  • 8 kom mladog luka
  • manja količina usitnjenog lista korijandera
  • Umak:
  • 4 limete (sok i naribana korica)
  • 4 žličice meda
  • 2 sitno isjeckane chili paprike
  • 4 žlice light maslinovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • Sol i papar

Priprema

  • 1. Odmjerite rižu i smjestite u posudu za kuhanje vodeći računa da će riža udvostručiti volumen. Posolite.
  • 2. Kada voda prokuha, poklopite i smanjite plamen, te ostavite neka se kuha narednih 20 – 30 minuta. Riža mora kuhana al dente.
  • 3. Umak radite tako da u vrču pomiješate sve navedene sastojke.
  • 4. Ocijedite i osušite kuhanu rižu i dodajte povrću.
  • 5. Prelijte umak, dodajte soli i papra po ukusu.
  • 6. Poslužite s preostalim korijanderom raspršenim po vrhu jela.

Povezani recepti

Vidi sve