Kolač s pastom od badema, pudingom i marelicama

Kolač s pastom od badema, pudingom i marelicama

Opis

Priprema

Pasta od badema

Sameljite bademe tako da budu sitni, postupno dodajte šećer, dodajte jaje i miksajte dok ne dobijete lijepu pastu od badema.

 

Tijesto s pastom od badema

Miksajte maslac te postupno dodajte pastu od badema. Dodajte šećer, jaje, sol i potom brašno te mijesite dok ne dobijete tijesto.

Namastite kalup za pečenje. Tijesto razvaljajte na radnoj površini posutoj brašnom. Stavite tijesto u kalup.

 

Frangipane

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Dobro sameljite bademe i šećer, dodajte maslac, jaja i brašno.

Frangipane stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite ga u kalup. Pecite oko 30 minuta tako da bude zlatno-smeđe boje i hrskav.

 

Puding

Zagrijte mlijeko s pastom od badema i ostavite da se sastojci prožmu. Umiješajte šećer i žumanjak. Dobro promiješajte, izlijte u zdjelu i ostavite da se ohladi. Želatinu namočite u hladnoj vodi. Tucite vrhnje za šlag tako da bude kremasto poput jogurta. Otopite želatinu u nešto vode i izlijte u temelj za puding. Dobro promiješajte, malo umiješajte u tučeno vrhnje i izlijte u kalup. Prvo u kalupu samo prekrijte dno, pustite da se zgusne i onda ulijte ostatak.

 

Poširane marelice

Marelice prepolovite i odstranite koštice. Vodu ugrijte zajedno s bijelim vinom i medom. Listove ružmarina otrgnite i dodajte u vodu. Neka se natapaju oko 15 minuta. Dodajte polovice marelica, pokrijte plastičnom folijom i poširajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

 

Ušećereni ružmarin

Zagrijte pećnicu na 75 °C. Uberite grančice duljine oko 3 cm, uvaljajte u bjelanjak i potom u šećer u prahu. Grančice stavite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta.

 

Posluživanje

Zgusnuti puding u kalupu pospite šećerom od šećerne trske i plinskim plamenikom obojite u zlatno-smeđu boju. Maknite kalup i stavite puding nasred kolača.

Sastojci

Pasta od badema za puding i tijesto

  • 150 g badema
  • 150 g šećera
  • jaje

Tijesto s pastom od badema

  • 200 g maslaca
  • 200 g paste od badema
  • 175 g šećera
  • 75 g jaja
  • 3 g soli
  • 500 g brašna

Frangipane

  • 125 g badema
  • 125 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 2 jaja
  • 50 g brašna

Puding

  • 320 ml mlijeka
  • 100 g paste od badema
  • 25 g šećera
  • 20 g žumanjka
  • 8 g želatine
  • 375 g vrhnja
  • 15 g šećera od šećerne trske

Poširane marelice

  • 700 g marelica
  • 2 l vode
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žlica meda
  • 3 grančice ružmarina

Ušećereni ružmarin

  • 3 grančice ružmarina
  • 1 bjelanjak
  • 50 g šećera

Dodatne potrepštine

  • Kalup sa žljebastim stijenkama 20 x 20 cm
  • valjak za tijesto
  • maslac za namašćivanje
  • pravokutni kalup za pitu 15 x 15 cm
  • plinski plamenik

Povezani recepti