Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 125 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 200 g smeđeg šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • prstohvat mljevenog cimeta
  • 50 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca, grubo narezane
  • 80 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 395 g zaslađenog ugušćenog mlijeka
  • 90 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 250 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
  • 100 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 30 g glukoznog sirupa
  • prstohvat morske soli
  • 15 g kokosovog brašna

Priprema

  • 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
  • 2. Namastite pleh za pečenje duljine 275 mm, širine 175 mm i visine 35 mm. Dno i stranice pleha obložite papirom za pečenje, pa ga odložite dok vam ne zatreba.
  • 3. Plosnatom mutilicom u posudi samostojećeg miksera ili kuhačom u zdjeli miješanjem sjedinite otopljen maslac i smeđi šećer.
  • 4. Dodajte brašno, kokos i cimet. Nastavite ih miješati dok sastojke ne sjedinite u tijesto.
  • 5. Dodajte narezanu mliječnu čokoladu i sjedinite je miješanjem.
  • 6. Tijesto ravnomjerno utisnite u dno pripremljenog pleha za pečenje.
  • 7. Pecite ga 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • 8. Podlogu izvadite iz pećnice i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 9. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 140 ˚C.
  • 10. U loncu na srednje jakoj vatri sjedinite maslac, smeđi šećer i vaniliju.
  • 11. Kad se maslac i šećer potpuno otope, smanjite vatru na najslabiju, pa uz neprestano miješanje pjenjačom, ulijte ugušćeno mlijeko.
  • 12. Smjesu nastavite miješati i nakon ključanja još 3 minute kuhajte da je lagano zgusnete.
  • 13. Lonac sklonite sa štednjaka, pa unutra istresite tamnu čokoladu. Miješanjem otopite čokoladu i posve je sjedinite s karamelom.
  • 14. Nadjev od karamela prelijte po podlozi od tijesta u plehu za pečenje. Karamel rasporedite u ravnomjeran sloj.
  • 15. Još ih 25 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • 16. Izvadite ih iz pećnice i potpuno ohladite na sobnoj temperaturi.
  • 17. Čokoladu istresite u zdjelu i odložite dok vam ne zatreba.
  • 18. U loncu zakuhajte vrhnje, vaniliju, glukozu i sol, pa ih prelijte po čokoladi.
  • 19. Laganim miješanjem potpuno otopite čokoladu i sjedinite s ostalim sastojcima.
  • 20. Ganache prelijte preko ohlađenog nadjeva od karamela i zagladite lopaticom. Pospite ga kokosom.
  • 21. Kolač 30 minuta hladite u hladnjaku.
  • 22. Kolač od karamela izvadite iz pleha i narežite na 18 pločica, veličine otprilike 90 mm x 28 mm.

Povezani recepti

Vidi sve