Pločice od karamela i čokolade
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 125 g neslanog maslaca, otopljenog
- 200 g smeđeg šećera
- 120 g glatkog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- prstohvat mljevenog cimeta
- 50 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca, grubo narezane
- 80 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 395 g zaslađenog ugušćenog mlijeka
- 90 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 250 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
- 100 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 30 g glukoznog sirupa
- prstohvat morske soli
- 15 g kokosovog brašna
Priprema
- 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
- 2. Namastite pleh za pečenje duljine 275 mm, širine 175 mm i visine 35 mm. Dno i stranice pleha obložite papirom za pečenje, pa ga odložite dok vam ne zatreba.
- 3. Plosnatom mutilicom u posudi samostojećeg miksera ili kuhačom u zdjeli miješanjem sjedinite otopljen maslac i smeđi šećer.
- 4. Dodajte brašno, kokos i cimet. Nastavite ih miješati dok sastojke ne sjedinite u tijesto.
- 5. Dodajte narezanu mliječnu čokoladu i sjedinite je miješanjem.
- 6. Tijesto ravnomjerno utisnite u dno pripremljenog pleha za pečenje.
- 7. Pecite ga 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 8. Podlogu izvadite iz pećnice i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
- 9. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 140 ˚C.
- 10. U loncu na srednje jakoj vatri sjedinite maslac, smeđi šećer i vaniliju.
- 11. Kad se maslac i šećer potpuno otope, smanjite vatru na najslabiju, pa uz neprestano miješanje pjenjačom, ulijte ugušćeno mlijeko.
- 12. Smjesu nastavite miješati i nakon ključanja još 3 minute kuhajte da je lagano zgusnete.
- 13. Lonac sklonite sa štednjaka, pa unutra istresite tamnu čokoladu. Miješanjem otopite čokoladu i posve je sjedinite s karamelom.
- 14. Nadjev od karamela prelijte po podlozi od tijesta u plehu za pečenje. Karamel rasporedite u ravnomjeran sloj.
- 15. Još ih 25 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 16. Izvadite ih iz pećnice i potpuno ohladite na sobnoj temperaturi.
- 17. Čokoladu istresite u zdjelu i odložite dok vam ne zatreba.
- 18. U loncu zakuhajte vrhnje, vaniliju, glukozu i sol, pa ih prelijte po čokoladi.
- 19. Laganim miješanjem potpuno otopite čokoladu i sjedinite s ostalim sastojcima.
- 20. Ganache prelijte preko ohlađenog nadjeva od karamela i zagladite lopaticom. Pospite ga kokosom.
- 21. Kolač 30 minuta hladite u hladnjaku.
- 22. Kolač od karamela izvadite iz pleha i narežite na 18 pločica, veličine otprilike 90 mm x 28 mm.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa