Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga! 

Sastojci

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 50 g nesoljenog maslaca, i još malo za zamašćivanje
  • 1 mahuna vanilije, prepolovljena, bez sjemenki
  • 200 g šećera
  • 2 cijela jaja i 2 žumanca
  • 100 g brašna
  • 2 žlice tamnog ruma
  • Prstohvat soli
  • Crème anglaise ili sladoled, za posluživanje

Priprema

  • 1. Dan prije nego što poslužite cannelés, zagrijte mlijeko u velikoj posudi na laganoj vatri.
  • 2. Dodajte maslac i mahunu vanilije pa neka se lagano kuha dok se maslac ne otopi ali mlijeko ne smije zakipjeti. Kad se maslac otopio, ostavite tavu po strani nekoliko minuta da se okusi prožmu.
  • 3. Sipajte šećer, jaja i žumanca u veliku zdjelu i mutite dok ne postane svijetle boje. Prosijte brašno u tu smjesu pa dodajte rum i prstohvat soli i sve dobro promiješajte.
  • 4. Izvadite mahunu vanilije i polako ulijevajte mlako mlijeko u mješavinu brašna i jaja uz neprekidno miješanje pjenjačom. Ako se pojave grudice, miješajte dok smjesa ne postane tekuća i glatka.
  • 5. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
  • 6. Sljedećeg dana zagrijte pećnicu na 260 °C.
  • 7. Izvadite smjesu iz hladnjaka i opet je promiješajte da budete sigurni da se sve sjedinilo.
  • 8. Ulijte je u velike kalupe, ostavljajući mjesta da tijesto naraste tijekom pečenja.
  • 9. Nakon 20 minuta u pećnici, smanjite temperaturu na 180 °C pa pecite još 50 - 60 minuta dok kolači odozgo ne postanu tamnosmeđi i dobiju koricu. Zatim ih ostavite 10 minuta da se ohlade.
  • 10. Izvadite ih iz kalupa i poslužite tople s kavom ili čajem.

Povezani recepti

Vidi sve