Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 20 g kristalnog šećera
  • 20 ml vode
  • 70 g nasjeckanih badema
  • 35 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 195 g ugušćenog mlijeka
  • 15 g neslanog maslaca
  • 200 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 30 g prženih pistacija, grubo nasjeckanih
  • 70 g hrskavih badema, po receptu iznad
  • 30 g sušenih marelica, grubo nasjeckanih
  • nizozemski kakao u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
  • 2. U loncu zakuhajte vodu i šećer. Zagrijavajte ih dok ne otopite sav šećer.
  • 3. Bademe stavite u zdjelu i prelijte prokuhanim sirupom. Obložite ih miješanjem.
  • 4. Premjestite ih na lim obložen papirom za pečenje.
  • 5. Bademe 15-18 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Svakih ih 5 minuta promiješajte da se ravnomjerno zapeku.
  • 6. Izvadite ih iz pećnice i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 7. U srednje velikom loncu zakuhajte vrhnje.
  • 8. Smanjite vatru, pa smjesta dodajte ugušćeno mlijeko i maslac. Lagano ih miješajte 2 minute.
  • 9. Sklonite ih sa štednjaka i dodajte čokoladu. Miješanjem posve otopite čokoladu i sjedinite je s vrhnjem.
  • 10. Smjesu ulijte u zdjelu i dodajte nasjeckane pistacije, bademe i marelice. Sjedinite ih miješanjem.
  • 11. Smjesu žlicom rasporedite u papirnate košarice za kolače.
  • 12. Kuglice 30 minuta stežite u hladnjaku.
  • 13. Prije posluživanja ih pospite kakaom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve