Čokoladne kuglice u košaricama
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 20 g kristalnog šećera
- 20 ml vode
- 70 g nasjeckanih badema
- 35 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 195 g ugušćenog mlijeka
- 15 g neslanog maslaca
- 200 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 30 g prženih pistacija, grubo nasjeckanih
- 70 g hrskavih badema, po receptu iznad
- 30 g sušenih marelica, grubo nasjeckanih
- nizozemski kakao u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
- 2. U loncu zakuhajte vodu i šećer. Zagrijavajte ih dok ne otopite sav šećer.
- 3. Bademe stavite u zdjelu i prelijte prokuhanim sirupom. Obložite ih miješanjem.
- 4. Premjestite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- 5. Bademe 15-18 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Svakih ih 5 minuta promiješajte da se ravnomjerno zapeku.
- 6. Izvadite ih iz pećnice i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
- 7. U srednje velikom loncu zakuhajte vrhnje.
- 8. Smanjite vatru, pa smjesta dodajte ugušćeno mlijeko i maslac. Lagano ih miješajte 2 minute.
- 9. Sklonite ih sa štednjaka i dodajte čokoladu. Miješanjem posve otopite čokoladu i sjedinite je s vrhnjem.
- 10. Smjesu ulijte u zdjelu i dodajte nasjeckane pistacije, bademe i marelice. Sjedinite ih miješanjem.
- 11. Smjesu žlicom rasporedite u papirnate košarice za kolače.
- 12. Kuglice 30 minuta stežite u hladnjaku.
- 13. Prije posluživanja ih pospite kakaom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa