Povezane emisije:Nina Babić: Moja francuska pekarnicaUključite se: Subota 16 Studeni u 21:00 | Subota 16 Studeni u 21:30

Opis

Priprema:

1. Namažite pravokutni kalup za pečenje maslacem. Obilno pospijte dno i rubove listićima badema. Stavite ga u frižider na 15 min.

2. Stavite maslac u lončić i zagrijavajte na niskoj vatri. Čim se maslac rastopi, počnite  ga polako miješati dok ne dobijete smeđu boju, otprilike 5-7 min. Sklonite s vatre i stavite sa strane, da se ohladi oko 5 min.

3. Pomiješajte bademovo brašno, šećer u prahu, žumanjke, med, cijelo jaje i vaniliju u zdjeli miksera. Stavite široki nastavak. Miješajte oko 5 minuta, sve dok smjesa ne postane sasvim svijetla i lagana.

4. Dodajte mlak smeđi maslac i miješajte na srednjoj brzini oko 30 sekundi. Naposljetku, dodajte u tijesto korice limuna i naranče.

5. Prosijte zajedno kakao, bademovo brašno, šećer u prahu, brašno i kukuruzni škrob.

6. Umutite bjelanjak na srednjoj brzini oko 10 sek. Dodajte šećer i mutite još par minuta na visokoj brzini, do čvrstih vrhova.

7. Odmjerite 120 g izmućenog bjelanjka i stavite ga u smjesu sa žumanjkom. Ne mutite prebrzo, pazite da smjesa ne ispari.

8. Preostali dio bjelanjaka stavite u suhe sastojke.

9. Zagrijte pećnicu na 180°C s rešetkom u sredini. Sipajte smeđe tijesto u kalup i lijepo ga lopaticom rasporedite po dnu. Preko tog tijesta, sipajte žuto tijesto i poravnajte. Pecite oko 25 min. Onda smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 20 min ili dok kolač očvrsne. Provjerite drvenim štapićem. Izvadite kolač iz pećnice, odmah izvrnite na rešetku i zamotajte u kuhinjsku krpu da se ohladi na sobnoj temperaturi (oko 1 sat).

10. Za ganache na pari istopite čokoladu do pola tako da ne bude skroz istopljena. Neka vrhnje proključa i prelijte ga preko čokolade, onda posudu prekrijte folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite otprilike 60 sekundi. Poslije toga, lopaticom brzo miješajte vrhnje u sredini, u smjeru kazaljke na satu. Primjetit ćete kako smjesa postaje tamnija u sredini, da bi naposljetku rotacija obuhvatila i dijelove smjese na rubovima. Miješajte dok boja ne postane ravnomjerno tamna i nema nikakvih grudica.

11. Ispečeni kolač stavite na dasku za rezanje dnom okrenutim prema gore. Dugačkim zupčastim nožem presjecite ga horizontalno. Premažite donji dio ganacheom i preko njega stavite gornji dio. Vratite kolač u kalup, a onda ga stavite u frižider da se dobro stegne, bar 30 minuta. Ganache će se stegnuti i držati cijeli kolač. Ostavite ga da stoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, a onda ga izrežite.

 

*Pecite u pećnici bez konvekcije.

 

Savjet:

Najbolje je koristiti kalup dimenzija 20-25 cm s visinom rubova od oko 8 cm.

Sastojci

Za kalup

  • 30 g mekanog maslaca
  • 75 g listića badema

Za smeđi maslac

  • 52 g maslaca

Za svijetlo tijesto

  • 75 g prosijanog bademovog brašna
  • 30 g prosijanog šećera u prahu
  • 50 g žumanjaka (3 kom.)
  • 20 g meda
  • 50 g cijelih jaja (1 jaje)
  • 5 g ekstrakta od vanilije
  • ½ strugane kore limuna
  • ¼ strugane kore naranče

Za tamno tijesto

  • 16 g kakaa u prahu
  • 80 g prosijanog bademovog brašna
  • 60 g prosijanog šećera u prahu
  • 20 g brašna
  • 18 g kukuruznog škroba

Za bjelanjak

  • 160 g bjelanjaka (otprilike 4 1/2 bjelanjka)
  • 80 g slatkog vrhnja (35% masti)

Za ganache

  • 275 g crne čokolade
  • 250 g slatkog vrhnja (35% masti)

Povezani recepti