Kolač s bademima i čokoladom
Recept iz: Nina Babić
Nina dolazi iz marketinške branše. 1999. otišla je u New York gdje je stekla znanje iz klasičnog oglašavanja, a zatim je prešla na nove medije, radeći za klijente poput MTV-a, VH1 i Women Management. Nakon 11. rujna, počela je raditi u neprofitnom sektoru.
Sastojci
- 30 g mekanog maslaca
- 75 g listića badema
- 52 g maslaca
- 75 g prosijanog bademovog brašna
- 30 g prosijanog šećera u prahu
- 50 g žumanjaka (3 kom)
- 20 g meda
- 50 g cijelih jaja (1 jaje)
- 5 g ekstrakta od vanilije
- ½ strugane kore limuna
- ¼ strugane kore naranče
- 16 g kakaa u prahu
- 80 g prosijanog bademovog brašna
- 60 g prosijanog šećera u prahu
- 20 g brašna 18 g kukuruznog škroba
- 160 g bjelanjaka (otprilike 4 1/2 bjelanjka)
- 80 g slatkog vrhnja (35% masti)
- 275 g crne čokolade
- 250 g slatkog vrhnja (35% masti)
Priprema
- 1. Namažite pravokutni kalup za pečenje maslacem. Obilno pospijte dno i rubove listićima badema. Stavite ga u frižider na 15 min.
- 2. Stavite maslac u lončić i zagrijavajte na niskoj vatri. Čim se maslac rastopi, počnite ga polako miješati dok ne dobijete smeđu boju, otprilike 5-7 min. Sklonite s vatre i stavite sa strane, da se ohladi oko 5 min.
- 3. Pomiješajte bademovo brašno, šećer u prahu, žumanjke, med, cijelo jaje i vaniliju u zdjeli miksera. Stavite široki nastavak. Miješajte oko 5 minuta, sve dok smjesa ne postane sasvim svijetla i lagana.
- 4. Dodajte mlak smeđi maslac i miješajte na srednjoj brzini oko 30 sekundi. Naposljetku, dodajte u tijesto korice limuna i naranče.
- 5. Prosijte zajedno kakao, bademovo brašno, šećer u prahu, brašno i kukuruzni škrob.
- 6. Umutite bjelanjak na srednjoj brzini oko 10 sek. Dodajte šećer i mutite još par minuta na visokoj brzini, do čvrstih vrhova.
- 7. Odmjerite 120 g izmućenog bjelanjka i stavite ga u smjesu sa žumanjkom. Ne mutite prebrzo, pazite da smjesa ne ispari.
- 8. Preostali dio bjelanjaka stavite u suhe sastojke.
- 9. Zagrijte pećnicu na 180°C s rešetkom u sredini. Sipajte smeđe tijesto u kalup i lijepo ga lopaticom rasporedite po dnu. Preko tog tijesta, sipajte žuto tijesto i poravnajte. Pecite oko 25 min. Onda smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 20 min ili dok kolač očvrsne. Provjerite drvenim štapićem. Izvadite kolač iz pećnice, odmah izvrnite na rešetku i zamotajte u kuhinjsku krpu da se ohladi na sobnoj temperaturi (oko 1 sat).
- 10. Za ganache na pari istopite čokoladu do pola tako da ne bude skroz istopljena. Neka vrhnje proključa i prelijte ga preko čokolade, onda posudu prekrijte folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite otprilike 60 sekundi. Poslije toga, lopaticom brzo miješajte vrhnje u sredini, u smjeru kazaljke na satu. Primjetit ćete kako smjesa postaje tamnija u sredini, da bi naposljetku rotacija obuhvatila i dijelove smjese na rubovima. Miješajte dok boja ne postane ravnomjerno tamna i nema nikakvih grudica.
- 11. Ispečeni kolač stavite na dasku za rezanje dnom okrenutim prema gore. Dugačkim zupčastim nožem presjecite ga horizontalno. Premažite donji dio ganacheom i preko njega stavite gornji dio. Vratite kolač u kalup, a onda ga stavite u frižider da se dobro stegne, bar 30 minuta. Ganache će se stegnuti i držati cijeli kolač. Ostavite ga da stoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, a onda ga izrežite.
- *Pecite u pećnici bez konvekcije.
- Savjet:
- Najbolje je koristiti kalup dimenzija 20-25 cm s visinom rubova od oko 8 cm.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega