Karipski curry i piletina na žaru
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 2 zrele žute plantane
- 6 pilećih bataka bez kosti i kože
- 1 žličica pimenta
- 3 žličice curry praha
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 3 češnja češnjaka, zgnječena i nasjeckana
- korijen đumbira veličine palca, sitno nasjeckan
- 1 čili, sitno nasjeckan (za blaži umak uklonite sjemenke)
- 1 žličica stabljika korijandra, sitno nasjeckanih
- 2 lovorova lista
- 1 luk, sitno nasjeckan
- grumen maslaca
- korica 2 limete
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1 žlica ljutog umaka
- maslinovo ulje
- ½ glavice bijelog kupusa
- 2 mrkve
- 2 mlada luka
- 3 žlice majoneze
- sok 1 limete
- pogače naan
- listići korijandra
- sok limete
Priprema
- Curry:
- 1. U zdjelici pripremite mješavinu začina: pomiješajte piment, cimet i curry prah. Odložite je dok vam ne zatreba.
- 2. Na granicu izravne i neizravne topline smjestite lonac od lijevanog željeza. Dno prekrijte uljem, pa ga aromatizirajte listovima lovora.
- 3. Dodajte češnjak, đumbir, čili i stabljike korijandra. Pirjajte ih 2 minute.
- 4. Dodajte luk i pirjajte ga 5 minuta.
- 5. Dodajte koricu 2 limete i maslac, pa umiješajte žličicu pripremljene mješavine začina.
- 6. Dodajte 1 žlicu ljutog umaka (ili više, po ukusu).
- 7. Ulijte kokosovo mlijeko, pa umak 30 minuta krčkajte uz povremeno miješanje.
- 8. Pileće batake premažite uljem i posolite. Svaki batak pospite žličicom pripremljene mješavine začina. Nabodite ih na ražanj i pecite na granici izravne i neizravne topline (15-20 minuta ili dok ne ispečete meso).
- 9. Plantane u kori 10 minuta pecite izravno na rešetki.
- 10. Kuhane plantane ogulite i narežite.
- Coleslaw:
- 1. U veliku zdjelu naribajte kupus i mrkvu.
- 2. U sok limete umiješajte prstohvat soli i papra, pa prelijte kupus i mrkvu. Sjedinite ih miješanjem i 5 minuta pustite da omekšaju.
- 3. Dodajte majonezu i mladi luk pa sve promiješajte.
- 2. Coleslaw do jela odložite u hladnjak.
- Posluživanje:
- 1. Na roštilju prepecite pogaču naan.
- 2. Curry premjestite u posudu za posluživanje pa na vrh smjestite batake.
- 3. Batake pospite listićima svježeg korijandra i pokapajte sokom limete. Poslužite ih s naanom i plantanama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa
Recepti Nadiya Hussain
Nadiyin nedjeljni ručak