Piletina na lovački
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 pileća bataka sa zabatacima, uvaljana u obično ili rižino brašno
- 2 ljutike, tanko narezane
- 75 g slanine narezane na kockice
- 1 stabljika celera, tanko narezana
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 150 ml suhog bijelog vina
- 600 g pasirane rajčice
- 40 g (1/4 šalice) crnih maslina bez koštica
- 40 g (1/4 šalice) kapara, u octu ili salamuri, dobro ispranih
- 1-2 grančice peršina ravnog lista
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršina ravnog lista
- krupna sol i svježe mljeveni crni papar
- hrskavi kruh od kiselog tijesta, kuhani mladi krumpir ili mekša palenta, za posluživanje (po želji)
Priprema
- 1. Polovicu ulja u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte na umjereno jakoj vatri. Dodajte piletinu i s obje je strane zapecite 3-4 minute. Piletinu premjestite na tanjur i odložite dok vam ne zatreba.
- 2. U tavu dolijte preostalo ulje, smanjite vatru, pa dodajte slaninu, ljutiku, celer i mrkvu. Pirjajte ih 1-2 minute ili dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i miješajte ga 30 sekundi ili dok ne zamiriše.
- 3. U tavu vratite piletinu, zalijte je vinom i dobro ostružite komadiće koji prianjaju za dno. Pustite da vino 1-2 minute vri kako bi ispario alkohol.
- 4. Dodajte pasiranu rajčicu, 200 ml vode, masline, kapare i grančice peršina. Umak ne solite jer su masline i kapari prilično slani. Posve smanjite vatru, poklopite tavu i krčkajte ih 35-40 minuta ili dok ne skuhate piletinu.
- 5. Sklonite poklopac, pojačajte vatru na umjereno jaku i kuhajte ih još 5 minuta ili dok ne zgusnete umak. Kušajte je li umak dovoljno slan, pa ga po potrebi dosolite i popaprite. Piletinu pospite nasjeckanim peršinom i poslužite samu, s hrskavim kruhom od kiselog tijesta, kuhanim krumpirom ili mekšom palentom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa
Recepti Nadiya Hussain
Nadiyin nedjeljni ručak