Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 pileća bataka sa zabatacima, uvaljana u obično ili rižino brašno
  • 2 ljutike, tanko narezane
  • 75 g slanine narezane na kockice
  • 1 stabljika celera, tanko narezana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 600 g pasirane rajčice
  • 40 g (1/4 šalice) crnih maslina bez koštica
  • 40 g (1/4 šalice) kapara, u octu ili salamuri, dobro ispranih
  • 1-2 grančice peršina ravnog lista
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina ravnog lista
  • krupna sol i svježe mljeveni crni papar
  • hrskavi kruh od kiselog tijesta, kuhani mladi krumpir ili mekša palenta, za posluživanje (po želji)

Priprema

  • 1. Polovicu ulja u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte na umjereno jakoj vatri. Dodajte piletinu i s obje je strane zapecite 3-4 minute. Piletinu premjestite na tanjur i odložite dok vam ne zatreba.
  • 2. U tavu dolijte preostalo ulje, smanjite vatru, pa dodajte slaninu, ljutiku, celer i mrkvu. Pirjajte ih 1-2 minute ili dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i miješajte ga 30 sekundi ili dok ne zamiriše.
  • 3. U tavu vratite piletinu, zalijte je vinom i dobro ostružite komadiće koji prianjaju za dno. Pustite da vino 1-2 minute vri kako bi ispario alkohol.
  • 4. Dodajte pasiranu rajčicu, 200 ml vode, masline, kapare i grančice peršina. Umak ne solite jer su masline i kapari prilično slani. Posve smanjite vatru, poklopite tavu i krčkajte ih 35-40 minuta ili dok ne skuhate piletinu.
  • 5. Sklonite poklopac, pojačajte vatru na umjereno jaku i kuhajte ih još 5 minuta ili dok ne zgusnete umak. Kušajte je li umak dovoljno slan, pa ga po potrebi dosolite i popaprite. Piletinu pospite nasjeckanim peršinom i poslužite samu, s hrskavim kruhom od kiselog tijesta, kuhanim krumpirom ili mekšom palentom.

Povezani recepti

Vidi sve