Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode. 

Sastojci

  • 1 cijelo pile
  • 750 g većih svježih kozica (u ljušturi)
  • ¼ šalice biljnog ulja
  • 400 ml kokosovog vrhnja
  • 300 g suhih rižinih rezanaca vermicelli
  • 150 g klica graha
  • krastavac, narezan na tanke prutiće, za posluživanje (po želji)
  • sambal belacan (čili, belacan i sok limete), za posluživanje
  • limeta, za posluživanje
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 cm velik komad prepečenog belacana (malezijske paste od kozica)
  • 10 ljutika ili 4 glavice crvenog luka, otprilike
  • 12 češanja češnjaka, oljuštenih
  • 10 cm korijena galangala, oguljenog i grubo narezanog
  • 6 dugih svježih crvenih čilija, grubo narezanih
  • 6 sušenih crvenih čilija, namočenih u vrućoj vodi
  • 4 stapke limunske trave (samo bijeli dijelovi), grubo narezane
  • 50 g oraščića kukuija
  • 1½ šalica neslanog prženog kikirikija
  • korijandar, za posluživanje
  • 50 g sjemenki kumina
  • 100 g sjemenki korijandra
  • 6 zvjezdastih anisa
  • 8 klinčića
  • 1 muškatni oraščić
  • 8 čahura kardamoma

Priprema

  • 1. Započnite s temeljcem. Pile prekrijte vodom i ostavite ga lagano kuhati. Povremeno oberite masnoću koja ispliva na površinu. Kuhajte ga 45 minuta pa izvadite iz vode. Meso natrgajte i sačuvajte za poslije, a kosti vratite u lonac. Kozice očistite (ostavite repove) i ljušture ubacite u vodu s pilećim kostima. Kuhajte ih oko 1 sat, procijedite, uklonite ljušture i kosti te sačuvajte temeljac. Temeljac vratite na vatru da zavri pa oko 2 minute poširajte kozice da omekšaju.
  • 2. Suhe začine prepecite na tavi pa u mlincu sameljite u fini prah. Preostale sastojke za začinsku pastu u blenderu ili sjeckalici usitnite u glatku pastu. Ako je potrebno, ulijte malo vode. Prepečene suhe začine umiješajte u začinsku pastu i dobro ih sjedinite miješanjem.
  • 3. U velikom loncu zagrijte ulje za juhu laksa. Na ulju oko 15 minuta pržite 2 šalice začinske paste, dok ne zamirišu začini i pastu posve sjedinite s uljem. Prženu pastu procijedite u oko 1,5 l temeljca. Zakuhajte ih i nastavite kuhati oko 5 minuta. Temeljac po želji ponovno procijedite da uklonite komadiće začina. Dodajte kokosovo vrhnje i ponovno ih zakuhajte. Kušajte juhu i po potrebi je dosolite ili došećerite.
  • 4. Rezance prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta odležati u vodi. Ocijedite ih i odložite dok vam ne zatrebaju. Blanširajte i ocijedite klice graha.
  • 5. Dobro umutite i posolite jaja za omlet. U tankom ih sloju izlijte u nauljenu tavu i ispecite bez miješanja. Omlet istresite na dasku za rezanje i uvijte poput rolade. Narežite ga na tanke trakice i odložite s ostalim dodacima za laksu.
  • 6. Da sastavite laksu, na dno zdjelice prvo stavite rezance. Zalijte ih juhom pa na vrh poslažite natrganu piletinu, kozice, krastavac, trakice jaja i korijandar. Laksu poslužite uz sambal belacan i limetu.

Povezani recepti

Vidi sve