Saravaška laksa
Recept iz: Adam Liaw
Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode.
Sastojci
- 1 cijelo pile
- 750 g većih svježih kozica (u ljušturi)
- ¼ šalice biljnog ulja
- 400 ml kokosovog vrhnja
- 300 g suhih rižinih rezanaca vermicelli
- 150 g klica graha
- krastavac, narezan na tanke prutiće, za posluživanje (po želji)
- sambal belacan (čili, belacan i sok limete), za posluživanje
- limeta, za posluživanje
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 2 cm velik komad prepečenog belacana (malezijske paste od kozica)
- 10 ljutika ili 4 glavice crvenog luka, otprilike
- 12 češanja češnjaka, oljuštenih
- 10 cm korijena galangala, oguljenog i grubo narezanog
- 6 dugih svježih crvenih čilija, grubo narezanih
- 6 sušenih crvenih čilija, namočenih u vrućoj vodi
- 4 stapke limunske trave (samo bijeli dijelovi), grubo narezane
- 50 g oraščića kukuija
- 1½ šalica neslanog prženog kikirikija
- korijandar, za posluživanje
- 50 g sjemenki kumina
- 100 g sjemenki korijandra
- 6 zvjezdastih anisa
- 8 klinčića
- 1 muškatni oraščić
- 8 čahura kardamoma
Priprema
- 1. Započnite s temeljcem. Pile prekrijte vodom i ostavite ga lagano kuhati. Povremeno oberite masnoću koja ispliva na površinu. Kuhajte ga 45 minuta pa izvadite iz vode. Meso natrgajte i sačuvajte za poslije, a kosti vratite u lonac. Kozice očistite (ostavite repove) i ljušture ubacite u vodu s pilećim kostima. Kuhajte ih oko 1 sat, procijedite, uklonite ljušture i kosti te sačuvajte temeljac. Temeljac vratite na vatru da zavri pa oko 2 minute poširajte kozice da omekšaju.
- 2. Suhe začine prepecite na tavi pa u mlincu sameljite u fini prah. Preostale sastojke za začinsku pastu u blenderu ili sjeckalici usitnite u glatku pastu. Ako je potrebno, ulijte malo vode. Prepečene suhe začine umiješajte u začinsku pastu i dobro ih sjedinite miješanjem.
- 3. U velikom loncu zagrijte ulje za juhu laksa. Na ulju oko 15 minuta pržite 2 šalice začinske paste, dok ne zamirišu začini i pastu posve sjedinite s uljem. Prženu pastu procijedite u oko 1,5 l temeljca. Zakuhajte ih i nastavite kuhati oko 5 minuta. Temeljac po želji ponovno procijedite da uklonite komadiće začina. Dodajte kokosovo vrhnje i ponovno ih zakuhajte. Kušajte juhu i po potrebi je dosolite ili došećerite.
- 4. Rezance prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta odležati u vodi. Ocijedite ih i odložite dok vam ne zatrebaju. Blanširajte i ocijedite klice graha.
- 5. Dobro umutite i posolite jaja za omlet. U tankom ih sloju izlijte u nauljenu tavu i ispecite bez miješanja. Omlet istresite na dasku za rezanje i uvijte poput rolade. Narežite ga na tanke trakice i odložite s ostalim dodacima za laksu.
- 6. Da sastavite laksu, na dno zdjelice prvo stavite rezance. Zalijte ih juhom pa na vrh poslažite natrganu piletinu, kozice, krastavac, trakice jaja i korijandar. Laksu poslužite uz sambal belacan i limetu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa