Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode. 

Sastojci

  • 1 kg otkoštenih pilećih bataka
  • 5 ljutika, oljuštenih i narezanih
  • 3 stapke limunske trave, samo nježna unutarnja jezgra, sitno nasjeckana
  • 3 cm korijena kurkume
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 3 žličice šećera
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • 40 ml biljnog ulja, dodatnih 60 ml ulja za premazivanje ražnjića
  • 50 štapića za ražnjiće od bambusa, namočite ih u vodi
  • 100 ml kokosovog vrhnja
  • krastavac i crveni luk, za posluživanje
  • 200 ml biljnog ulja
  • 2 šalice vode
  • ⅓ šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice paste od tamarinda
  • 250 g slanog prženog kikirikija, grubo nasjeckanog
  • ½ žličice soli
  • sok 2 limete
  • Začinska pasta
  • 5 ljutika ili 1 veliki crveni luk, oljušten i narezan na četvrtine
  • 4 češnja češnjaka, oljuštena
  • 2cm korijena galangala, narezanog na što tanje ploške
  • 10-15 sušenih crvenih čilija, namačite ih u kipućoj vodi dok ne omekšaju (oko 30 minuta)
  • 2 stapke limunske trave, sitno nasjeckane

Priprema

  • 1. Piletinu narežite na pravokutnike veličine otprilike 3 cm x 2 cm. Ljutiku, limunsku travu (sačuvajte vrhove), kurkumu, češnjak, sol, šećer, umak od soje, korijandar i ulje u sjeckalici sjedinite u pastu. Za lakše usitnjavanje možete uliti malo vode. Smjesu utrljajte u piletinu i marinirajte je najmanje 3 sata, najbolje preko noći. Komade piletine nabodite na gornju polovicu mokrih štapića za ražnjiće.
  • 2. Vrhove limunske trave zavežite gumicom ili uzicom pa razdvojite krajeve da napravite kist. Kokosovo vrhnje i ulje pomiješajte u smjesu za premazivanje ražnjića.
  • 3. Ražnjiće pecite na drvenom ugljenu ili roštilju, a piletinu tijekom pečenja kistom od limunske trave premazujte smjesom kokosovog vrhnja i ulja.
  • 4. Sve sastojke za začinsku pastu, uključujući vodu u kojoj ste namakali sušene čilije, u blenderu ili sjeckalici usitnite u glatku pastu.
  • 5. U srednje velikoj neprianjajućoj tavi na umjereno jakoj vatri zagrijte ulje i neprestano miješajući pirjajte začinsku pastu dok ne zamiriše, zgusne se i potamni. Zatim dodajte vodu, smeđi šećer, tamarind, kikiriki, sol i limetu. Pustite da zavru pa kušajte umak i po potrebi dodajte još šećera, tamarinda ili soli.
  • 6. Satay od piletine poslužite s umakom od kikirikija, krastavcima i crvenim lukom.

Povezani recepti

Vidi sve