Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recept iz: Adam Liaw
Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode.
Sastojci
- 1 kg otkoštenih pilećih bataka
- 5 ljutika, oljuštenih i narezanih
- 3 stapke limunske trave, samo nježna unutarnja jezgra, sitno nasjeckana
- 3 cm korijena kurkume
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 3 žličice šećera
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 40 ml biljnog ulja, dodatnih 60 ml ulja za premazivanje ražnjića
- 50 štapića za ražnjiće od bambusa, namočite ih u vodi
- 100 ml kokosovog vrhnja
- krastavac i crveni luk, za posluživanje
- 200 ml biljnog ulja
- 2 šalice vode
- ⅓ šalice smeđeg šećera
- 2 žlice paste od tamarinda
- 250 g slanog prženog kikirikija, grubo nasjeckanog
- ½ žličice soli
- sok 2 limete
- Začinska pasta
- 5 ljutika ili 1 veliki crveni luk, oljušten i narezan na četvrtine
- 4 češnja češnjaka, oljuštena
- 2cm korijena galangala, narezanog na što tanje ploške
- 10-15 sušenih crvenih čilija, namačite ih u kipućoj vodi dok ne omekšaju (oko 30 minuta)
- 2 stapke limunske trave, sitno nasjeckane
Priprema
- 1. Piletinu narežite na pravokutnike veličine otprilike 3 cm x 2 cm. Ljutiku, limunsku travu (sačuvajte vrhove), kurkumu, češnjak, sol, šećer, umak od soje, korijandar i ulje u sjeckalici sjedinite u pastu. Za lakše usitnjavanje možete uliti malo vode. Smjesu utrljajte u piletinu i marinirajte je najmanje 3 sata, najbolje preko noći. Komade piletine nabodite na gornju polovicu mokrih štapića za ražnjiće.
- 2. Vrhove limunske trave zavežite gumicom ili uzicom pa razdvojite krajeve da napravite kist. Kokosovo vrhnje i ulje pomiješajte u smjesu za premazivanje ražnjića.
- 3. Ražnjiće pecite na drvenom ugljenu ili roštilju, a piletinu tijekom pečenja kistom od limunske trave premazujte smjesom kokosovog vrhnja i ulja.
- 4. Sve sastojke za začinsku pastu, uključujući vodu u kojoj ste namakali sušene čilije, u blenderu ili sjeckalici usitnite u glatku pastu.
- 5. U srednje velikoj neprianjajućoj tavi na umjereno jakoj vatri zagrijte ulje i neprestano miješajući pirjajte začinsku pastu dok ne zamiriše, zgusne se i potamni. Zatim dodajte vodu, smeđi šećer, tamarind, kikiriki, sol i limetu. Pustite da zavru pa kušajte umak i po potrebi dodajte još šećera, tamarinda ili soli.
- 6. Satay od piletine poslužite s umakom od kikirikija, krastavcima i crvenim lukom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem