Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 6 pilećih zabataka s kostima
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 ljutike, raspolovljene po duljini
- 1 grozd crnog grožđa, rastrgan na manje grozdiće
- 5 velikih grančica svježe majčine dušice
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 1 loptica sira burrata ili svježe mozzarelle
- krupna morska sol
- 1 čaša vin gris Littorai ili suhog bijelog ili vina rosé
- 2 velike grančice majčine dušice
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 3 žlice maslaca
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- 2. Piletinu obilno nasolite i popaprite.
- 3. U velikoj tavi s debelim dnom na umjereno jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte piletinu i zapecite je oko 5 minuta sa svake strane ili dok ne porumeni. Piletinu premjestite na lim za pečenje.
- 4. Na još vruću tavu položite polovice ljutike s prerezanom stranom prema dolje pa je zapecite oko 3 minute ili dok ne porumeni.
- 5. Ljutiku, grozdove, majčinu dušicu i ružmarin razbacajte po limu za pečenje s piletinom. Lim stavite u pećnicu i pecite ih 15 minuta ili dok ne ispečete piletinu.
- 6. U srednje velikoj tavi na umjereno jakoj vatri krčkajte vino i majčinu dušicu oko 4 minute ili dok ne ispari polovica vina. Ulijte pileći temeljac pa ih krčkajte još 4 minute ili dok upola ne reducirate umak. Tavu sklonite s vatre pa umiješajte maslac. Umak posolite i popaprite.
- 7. Raspolovite burratu i polovice smjestite na suprotne krajeve pladnja za posluživanje. Oko sira razmjestite piletinu, grozdove, polovice ljutike i grančice začinskog bilja. Piletinu i grozdove prelijte umakom. Poslužite ih s prepečenim kriškama kruha.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem