Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 1 pile, cijelo
- šaka sjemenki korijandra
- 3 lovorova lista
- 1 cijela glavica češnjaka
- 2 grančice ružmarina
- 60 g soli po litri vode
- sok 6 limuna i korica 2 limuna
- 3 žlice zdrobljenog crnog papra u zrnu
- 2 žlice sjemenki korijandra
- 1 šaka estragona
- 3 žlice jabučnog octa
- 5 grančica majčine dušice
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice meda
Priprema
- Salamura:
- 1. Vodu zagrijavajte dok ne otopite sol, pa ubacite češnjak i začinsko bilje. Miješanjem sjedinite okuse, pa potpuno ohladite salamuru.
- 2. Pile 6-8 sati ili preko noći ostavite namakati u hladnjaku.
- Premaz od limuna i začinskog bilja:
- 1. U mužaru drobite zrnca papra i korijandra dok ne popucaju. Ne usitnjavajte ih u prah.
- 2. Grubo nasjeckajte estragon i majčinu dušicu.
- 3. U zdjeli miješanjem sjedinite sve sastojke.
- 4. Odložite premaz dok vam ne zatreba.
- Pile na žaru:
- 3. Pile premjestite u lonac s čistom vodom i oko 15 minuta namačite da sperete višak soli.
- 4. Izvadite ga i osušite tapkanjem papirnatim ručnikom.
- 5. Pile rastvorite da se ravnomjerno peče (ili zamolite mesara da ga rastvori umjesto vas).
- Rastvaranje pileta:
- 6. Odrežite vrhove krila da ne izgore. Odstranite višak masnoće oko šupljine.
- 7. Okrenite ga s hrptom prema sebi. Čvrstim ga kuhinjskim škarama ili oštrim, teškim nožem prerežite duž obje strane hrpta. Posve odstranite hrbat.
- 8. Ponovno ga okrenite i snažno pritisnite prema dolje da prelomite kost koja spaja prsne kosti i spljoštite pile.
- 9. Posolite ga i popaprite.
- 10. Ugljen poslažite u krug uz rub roštilja, tako da pile s kožom prema gore na središtu rešetke bude okruženo ugljenom. Roštilj poklopite.
- 11. Pile sat vremena pecite bez podizanja poklopca da ne produljite vrijeme pečenja.
- 12. Nakon sat vremena termometrom za meso na najdebljem dijelu bataka izmjerite temperaturu. Pečeno pile mora doseći 75 °C, pa temperatura nakon sat vremena na roštilju treba iznositi oko 60 °C.
- 13. Pile okrenite s kožom prema dolje, pa ga po vrhu prekrijte pripremljenim premazom od limuna i začinskog bilja (dio sačuvajte za kasnije). Još ga 15-30 minuta pecite na poklopljenom roštilju.
- 14. Ponovno provjerite temperaturu mesa. Kad dosegne 75 °C, pile skinite s roštilja, prekrijte preostalim premazom, čvrsto umotajte u aluminijsku foliju i ostavi
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem