Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • 1 pile, cijelo
  • šaka sjemenki korijandra
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijela glavica češnjaka
  • 2 grančice ružmarina
  • 60 g soli po litri vode
  • sok 6 limuna i korica 2 limuna
  • 3 žlice zdrobljenog crnog papra u zrnu
  • 2 žlice sjemenki korijandra
  • 1 šaka estragona
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 5 grančica majčine dušice
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice meda

Priprema

  • Salamura:
  • 1. Vodu zagrijavajte dok ne otopite sol, pa ubacite češnjak i začinsko bilje. Miješanjem sjedinite okuse, pa potpuno ohladite salamuru.
  • 2. Pile 6-8 sati ili preko noći ostavite namakati u hladnjaku.
  • Premaz od limuna i začinskog bilja:
  • 1. U mužaru drobite zrnca papra i korijandra dok ne popucaju. Ne usitnjavajte ih u prah.
  • 2. Grubo nasjeckajte estragon i majčinu dušicu.
  • 3. U zdjeli miješanjem sjedinite sve sastojke.
  • 4. Odložite premaz dok vam ne zatreba.
  • Pile na žaru:
  • 3. Pile premjestite u lonac s čistom vodom i oko 15 minuta namačite da sperete višak soli.
  • 4. Izvadite ga i osušite tapkanjem papirnatim ručnikom.
  • 5. Pile rastvorite da se ravnomjerno peče (ili zamolite mesara da ga rastvori umjesto vas).
  • Rastvaranje pileta:
  • 6. Odrežite vrhove krila da ne izgore. Odstranite višak masnoće oko šupljine.
  • 7. Okrenite ga s hrptom prema sebi. Čvrstim ga kuhinjskim škarama ili oštrim, teškim nožem prerežite duž obje strane hrpta. Posve odstranite hrbat.
  • 8. Ponovno ga okrenite i snažno pritisnite prema dolje da prelomite kost koja spaja prsne kosti i spljoštite pile.
  • 9. Posolite ga i popaprite.
  • 10. Ugljen poslažite u krug uz rub roštilja, tako da pile s kožom prema gore na središtu rešetke bude okruženo ugljenom. Roštilj poklopite.
  • 11. Pile sat vremena pecite bez podizanja poklopca da ne produljite vrijeme pečenja.
  • 12. Nakon sat vremena termometrom za meso na najdebljem dijelu bataka izmjerite temperaturu. Pečeno pile mora doseći 75 °C, pa temperatura nakon sat vremena na roštilju treba iznositi oko 60 °C.
  • 13. Pile okrenite s kožom prema dolje, pa ga po vrhu prekrijte pripremljenim premazom od limuna i začinskog bilja (dio sačuvajte za kasnije). Još ga 15-30 minuta pecite na poklopljenom roštilju.
  • 14. Ponovno provjerite temperaturu mesa. Kad dosegne 75 °C, pile skinite s roštilja, prekrijte preostalim premazom, čvrsto umotajte u aluminijsku foliju i ostavi

Povezani recepti

Vidi sve