Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 200 g brašna
  • ¼ žličice soli
  • 100 g maslaca, ohlađenog, u kockicama
  • 2-3 žlice hladne vode (s malo limunova soka)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
  • Jaje, umućeno s malo mlijeka, za glazuru
  • 4 žlice brašna, začinjenog solju i paprom
  • 500 g pilećih zabataka, bez kože i kostiju
  • 2 pileća prsa, bez kože
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 poriluka, oprana i izrezana
  • 1 češanj češnjaka, zdrobljen
  • 150 g smeđih ili bijelih šampinjona
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg estragona
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • Naribana korica polovice limuna
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 120 ml tučenog vrhnja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i u nju stavite lim za pečenje da se zagrije.
  • 2. Najprije napravite tijesto. Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodajte kockice maslaca i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mješavinu poput krušnih mrvica. Umiješajte estragon. Postupno dodajte vodu, miješajući nožem ili lopaticom. Kad se tijesto sjedini, umijesite ga u oblik lopte. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite najmanje 20 minuta u hladnjaku.
  • 3. Sipajte brašno u veliku zdjelu i u njega uvaljajte piletinu. Odstranite višak brašna. Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte piletinu. Pržite je nekoliko minuta dok ne poprimi boju. Uklonite tavu s vatre. Dodajte ostatak ulja pa stavite poriluk, šampinjone i češnjak i pržite na srednje jakoj vatri 2-3 minute dok sve ne omekša ali ne smije promijeniti boju. Vratite piletinu u tavu, ulijte vino i pustite da zakipi pa kuhajte još 1-2 minute da pokupi sve okuse s dna tave.
  • 4. Ulijte temeljac i vrhnje pa kuhajte još 5-6 minuta dok ne ispari i zgusne se, povremeno miješajući. Promiješajte estragon, peršin i naribanu koricu limuna i dobro začinite.
  • 5. Ohlađenu piletinu stavite u posudu za pečenje (35 x 25 cm). Valjajte tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane malo šire od posude za pečenje. Pažljivo ga stavite na posudu pa odrežite višak i utisnite rubove. Probušite dvije rupice kako bi para mogla izlaziti pa premažite jajetom za glazuru. Stavite na zagrijani lim pa pecite 30-35 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
  • 6. Poslužite s pečenom brokulom ili povrćem po želji.

Povezani recepti

Vidi sve