Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Sastojci
- 200 g brašna
- ¼ žličice soli
- 100 g maslaca, ohlađenog, u kockicama
- 2-3 žlice hladne vode (s malo limunova soka)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
- Jaje, umućeno s malo mlijeka, za glazuru
- 4 žlice brašna, začinjenog solju i paprom
- 500 g pilećih zabataka, bez kože i kostiju
- 2 pileća prsa, bez kože
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 poriluka, oprana i izrezana
- 1 češanj češnjaka, zdrobljen
- 150 g smeđih ili bijelih šampinjona
- 1 žličica nasjeckanog svježeg estragona
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- Naribana korica polovice limuna
- 120 ml suhog bijelog vina
- 100 ml pilećeg temeljca
- 120 ml tučenog vrhnja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i u nju stavite lim za pečenje da se zagrije.
- 2. Najprije napravite tijesto. Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodajte kockice maslaca i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mješavinu poput krušnih mrvica. Umiješajte estragon. Postupno dodajte vodu, miješajući nožem ili lopaticom. Kad se tijesto sjedini, umijesite ga u oblik lopte. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite najmanje 20 minuta u hladnjaku.
- 3. Sipajte brašno u veliku zdjelu i u njega uvaljajte piletinu. Odstranite višak brašna. Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte piletinu. Pržite je nekoliko minuta dok ne poprimi boju. Uklonite tavu s vatre. Dodajte ostatak ulja pa stavite poriluk, šampinjone i češnjak i pržite na srednje jakoj vatri 2-3 minute dok sve ne omekša ali ne smije promijeniti boju. Vratite piletinu u tavu, ulijte vino i pustite da zakipi pa kuhajte još 1-2 minute da pokupi sve okuse s dna tave.
- 4. Ulijte temeljac i vrhnje pa kuhajte još 5-6 minuta dok ne ispari i zgusne se, povremeno miješajući. Promiješajte estragon, peršin i naribanu koricu limuna i dobro začinite.
- 5. Ohlađenu piletinu stavite u posudu za pečenje (35 x 25 cm). Valjajte tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane malo šire od posude za pečenje. Pažljivo ga stavite na posudu pa odrežite višak i utisnite rubove. Probušite dvije rupice kako bi para mogla izlaziti pa premažite jajetom za glazuru. Stavite na zagrijani lim pa pecite 30-35 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- 6. Poslužite s pečenom brokulom ili povrćem po želji.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa