Curry s piletinom i stabljikom banane
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 200 g sredine stabljike banane
- 80 ml biljnog ulja
- 1 manje pile, narezano na komade veličine zalogaja
- 4 lista kvrgave limete
- 1 žlice ribljeg umaka
- 40 g sušenih staklenih rezanaca, prethodno namočenih u vodi 30 minuta
- 2 mlada luka, narezana
- 4 grančice korijandra, narezane
- ¼ šalice sitno nasjeckane limunske trave
- ¼ šalice sitno nasjeckanog galangala
- 4 lista kvrgave limete, tanko narezana
- ⅓ šalice sitno sjeckanog češnjaka
- ⅓ šalice sitno nasjeckanih azijskih ljutika
- 13 sušenih čilija, sitno nasjeckanih
- 1 žlica fermentirane paste od kozica
- 2 žlica fermentirane riblje paste
Priprema
- 1. Za čili pastu usitnite svaki sastojak u mužaru, dodavajući jedan po jedan dok ne nastane pasta. Prvo stavite limunsku travu pa galangal, listove kvrgave limete, češnjak, ljutiku i sušeni čili. Na kraju dodajte fermentirane paste od kozica i ribe i dobro promiješajte. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.
- 2. Ulijte pola šalice vode u mužar da isperete i mužar i tučak. Izlijte vodu u zdjelu i sačuvajte je za kasnije.
- 3. Narežite sredinu stabljike banane na komade od 5 cm koje zatim razrežite na četvrtine. Ostavite ih u vodi u koju ste ulili sok limete ili ocat kako ne bi promijenili boju.
- 4. Zagrijte ulje u woku na jakoj vatri. Dodajte čili pastu na 3 minute dok ne otpusti aromu. Ubacite piletinu pa sve pirjajte još 3 minute.
- 5. Ulijte vodu koju ste sačuvali iz mužara i još vode da da prekrije piletinu. Pojačajte vatru i kad zakipi, uklonite nečistoću s površine. Dodajte stabljike banane i lagano kuhajte 5-8 minuta dok piletina ne bude kuhana i stabljike omekšaju.
- 6. Dodajte listove kvrgave limete, riblji umak i staklene rezance. Promiješajte i kuhajte još minutu.
- 7. Pospite komadićima mladog luka i korijandra pa poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem
Recepti Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima