Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • sušeni origano
  • 2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • sol
  • luk u prahu
  • mljevena paprika
  • 2 češnja češnjaka, vrlo sitno naribana
  • 9 pilećih bataka bez kosti i kože (svaki od oko 150 g)
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 salatni krastavac, ogulite ga, raspolovite po duljini i uklonite sjemenke
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 šalice punomasnog grčkog jogurta
  • 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 2 žličice sitno naribane limunove korice
  • 1/3 šalice listića svježe metvice, nasjeckanih
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 6 pita-pogačica, zagrijanih
  • 1 velika mesnata rajčica, narezana na ploške
  • 1 manji ljubičasti luk, narezan na tanke ploške
  • 3/4 šalice tople vode (40-50 °C)
  • 3 žlice kristalnog šećera
  • 1 1/2 žličica soli
  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 187 g pšenične krupice (griza)
  • 4 g listića svježeg origana, nasjeckanih
  • 4 žličice instant suhog kvasca
  • maslinovo ulje, za premazivanje
  • krupna maldonska sol, za posipanje

Priprema

  • 1. U velikoj zdjeli pomiješajte češnjak u prahu, origano, papar, sol, luk u prahu i mljevenu papriku. Umiješajte ulje i ribani češnjak. Dodajte piletinu i ravnomjerno je obložite mješavinom začina. Meso pilećih bataka nabodite na ražanj pećnice pa vijcima dobro učvrstite krajeve.
  • 2. Ražanj smjestite u pećnicu. Na donju policu pećnice stavite lim za pečenje. Odaberite program vrtnje pa piletinu pecite na 190 °C oko 45 minuta. Piletina je pečena kad termometrom za meso zabodenim u najdeblji sloj naslagane piletine očitate 68 °C.
  • 3. Piletinu s pomoću pomagala za vađenje ražnja izvadite iz pećnice i ostavite 15 minuta odležati na dasci za rezanje.
  • 4. U srednje veliku zdjelu grubo naribajte krastavac. U krastavac sitno naribajte češnjak. Umiješajte jogurt, limunov sok, limunovu koricu, metvicu i ulje. Umak posolite i popaprite.
  • 5. Tanko narežite piletinu s ražnja pa je rasporedite na pita-pogačicu. Dovršite je ploškama rajčice i luka, prelijte umakom tzatziki i poslužite.
  • 6. U posudu pekača za kruh umetnite kuku za miješenje tijesta. Dodajte vodu, pa šećer i sol. Lagano ih pospite brašnom, pšeničnom krupicom i sjeckanim origanom. Udubite brašno pa u udubinu istresite kvasac.
  • 7. Posudu vratite u pekač kruha. Odaberite program za miješenje tijesta, a mjerač vremena postavite na 20 minuta. Uključite program da umijesite tijesto.
  • 8. Umiješeno tijesto premjestite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite ga na 6 podjednakih dijelova i oblikujte ih u loptice. Loptice tijesta položite na nauljen lim za pečenje pa ih lagano premažite uljem. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu bez propuha oko 45 minuta ili dok se tijesto ne udvostruči.
  • 9. Loptice tijesta s pomoću valjka na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krugove promjera 15 cm. Odložite ih na nauljen lim za pečenje.
  • 10. Pita-pogačice pecite u zasebnim navratima. Svaku pogačicu premažite uljem, pospite krupnom maldonskom soli i ispecite na roštilj-tavi. Pecite ih po 2 minute sa svake strane ili dok roštilj-tava na pogačici ne ostavi zapečene tragove i ispečete tijesto.
  • 11. Pita-pogačice umotajte u čistu kuhinjsku krpu da ostanu tople.

Povezani recepti

Vidi sve