Juha od kestenjaste gljive

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 55g nesoljenog maslaca
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 2 sitno narezana luka
  • 2 štapića celera, narezana na kocke
  • 1 češanj češnjaka, smrvljen
  • 1kg kestenjastih gljiva, narezanih
  • 700ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 150ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice svježe narezanog peršina
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Rastopite maslac i ulje u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte onion i celer i kuhajte pet minuta, pa umiješajte češnjak i pržite 30 sekundi.
  • 2.Dodajte gljive u lonac i pržite pet minuta dok ne pozlate, redovito ih okrećući.
  • 3. Ulijte temeljac i pustite da uzavre. Smanjite vatru, poklopite i pustite da krčka 20 minuta ili dok se povrće ne smekša.
  • 4. Ulijte u prerađivač hrane i zblendajte, ili koristite štapni mikser.
  • 5. Vratite juhu u lonac na srednje jaku vatru i umiješajte sojin umak i većinu vrhnja. Stavite soli i svježe mljevenog crnog papra, pa poslužite u toplim zdjelama za juhu. Polijte preostalim vrhnjem i pospite peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve