Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recept iz: Mary Berry

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.
Sastojci
- 250g pilećih prsa, bez kosti i kože
- 2 litre kvalitetnog pilećeg temeljca
- 2 velike duguljaste ljutike, tanko narezane
- 2 češnja češnjaka, smrvljena
- 1 žlica naribanog svježeg korijena đumbira
- ½ crvene čili paprike, očišćene od sjemenki i tanko narezane
- 1–2 žlice tajlandske zelene paste od karija
- 2 žličica ribljeg umaka
- 1 žličica svijetlog muscovado šećera
- 115g šampinjona, narezanih
- 2 mala pak choija, narezana na velike komade
- ½ svežnja svježeg korijandra, narezanih listova
- 1 limeta, samo sok
- 100g rezanaca od jaja
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Stavite pileća prsa i temeljac u veliku tavu. Pustite da uzavre, pa smanjite vatru i pustite da blago krčka 15 minuta dok se piletina ne prokuha. Žlicom na rupice uklonite piletinu, pa narežite na komade i ostavite sa strane.
- 2. Dodajte ljutiku, češnjak, đumbir, čili, pastu od karija, riblji umak, šećer i gljive u temeljac i ostavite pet minuta na srednje jakoj vatri.
- 3. Dodajte pak choi, korijandar i kuhanu piletinu u lonac i ostavite još tri minute. Umiješajte sok od limete i začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- 4. Prije posluživanja, skuhajte rezance u loncu s kipućom vodom prema uputama s pakiranja. Ocijedite rezance i podijelite ih po šest zdjela za juhu. Prelijte vruću juhu preko vrha.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Michel Albert Roux
Kari od cvjetače s kapicama
Recepti Pati Jinich
Chaya juha
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Mary Berry
Juha od kestenjaste gljive
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom