Juha od potočarke s poširanim jajetom

Chef Michel Roux u novoj je pustolovini, ovaj put rijekom Temzom niz koju traži i upoznaje nove ljude koji s njim dijele nesvakidašnje recepte. U prvih pet epizoda ovog gastronomskog putovanja, koje će nam nastaviti donositi gastronomske užitke poznatih kuhara s raznih svjetskih rijeka, otkrit ćemo koje nam specijalitete donosi Temza. Dok plovi ovom velikom britanskom rijekom, od mirnih voda Braya do ludih valova otvorenog mora, Michel pravi pauze na svom putovanju kako bi gledateljima pokazao najbolje turističke i kulinarske atrakcije na rijeci.

Sastojci

  • 1 srednje veliki luk, ugrubo narezan
  • 1 štapić celera, ugrubo narezan
  • 300g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
  • 200g maslaca
  • 700ml vode
  • 250g potočarke
  • 1/2 limuna, iscijeđenog
  • 4 velika jaja

Priprema

  • 1. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u lončiću na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i celer s dobrim prstohvatom soli i grijte 5-10 minuta ili dok ne postanu mekani i providni.
  • 2. Dodajte narezani krumpir i vodu, pustite da uzavre, pa poklopite i pustite da krčka 10-15 minuta ili dok se krumpiri ne smekšaju.
  • 3. Sačuvajte par grančica potočarke za ukras, a ostatak stavite u lončić uz limunov sok. Začinite i kuhajte minutu-dvije, pa ulijte juhu u blender i zblendajte. Procijedite juhu i ostavite sa strane kako biste kasnije podgrijali. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode.
  • 4. Lonac s posoljenom vodom dovedite do vrenja, pa smanjite na tihu vatru. Poširajte jaja tri minute da žumanjak ostane tekuć, ili duže ako želite tvrđe. Poširano jaje izvadite i držite u toploj vodi do serviranja.
  • 5. Kad budete spremni za serviranje, podgrijte juhu, pa podijelite u 4 zdjele. Na vrh stavite poširano jaje. Ukrasite morskom solju i svježom potočarkom.

Povezani recepti

Vidi sve