Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 2 kg volovog repa (zamolite mesara da ga nareže na komade od 3 cm)
- 4 žlice soli
- 1 neoljuštena glavica češnjaka
- 4 velike neoljuštene ljutike
- 150 g neoguljenog đumbira
- 2 kg goveđih prsa
- 185 ml ribljeg umaka
- 80 g kamenog šećera
- 1,6 kg svježih rižinih rezanaca (oko 200 g po osobi)
- 400 g krte goveđe slabine, tanko narezane
- 4 mlada luka, narezana na ploške
- svježe mljeveni crni papar
- grančice korijandra
- 2 čilija birdseye, narezana na ploške
- 1 limeta, narezana na kriške
- 8 klinčića
- 5 zvjezdastih anisa
- 2 štapića kineskog cimeta, duljine oko 10 cm
- 1 žlica crnog papra u zrnu
- kvadrat gaze veličine stranice 40 cm
- Vrijeme namakanja: 1 sat
Priprema
- 1. U veliki lonac hladne vode potopite volov rep, posolite ga s 3 žlice soli i namačite 1 sat pa ocijedite.
- 2. Za smotuljak sa začinima u tavi na umjereno jakoj vatri zasebno prepecite sve začine dok ne zamirišu.
- 3. Kada se začini ohlade, krupno ih zdrobite u mužaru ili usitnite u mlincu za začine. Usitnjene začine istresite na kvadrat gaze pa krajeve čvrsto zavežite u čvor. Smotuljak odložite dok vam ne zatreba.
- 4. Zapalite roštilj ili na umjereno jakoj vatri zagrijte roštilj-tavu pa 15 minuta ravnomjerno zapecite neoljušteni češnjak, ljutiku i đumbir da posve pocrne. Pocrnjele dijelove ogulite i bacite pa ih grubo narežite. Zapečeni su češnjak, luk i đumbir slađi te mirisniji pa u temeljac otpuste više okusa.
- 5. U velikom loncu u 6 litara hladne vode zakuhajte volov rep i goveđa prsa. Prvih 15 minuta ključanja temeljca neprestano uklanjajte nečistoće koje isplivaju na površinu (da dobijete bistru juhu) pa smanjite vatru da lagano krčkaju.
- 6. Dodajte riblji umak, preostalu žlicu soli, kameni šećer, češnjak, luk, đumbir i smotuljak začina.
- 7. Lonac poklopite i nastavite ih 3 sata krčkati na laganoj vatri ili dok se temeljac ne smanji za gotovo polovicu. Temeljac procijedite kroz gazu. Izvadite goveđa prsa i odložite ih da se ohlade pa ih narežite na tanke ploške.
- 8. Svaku porciju rezanaca 20 sekundi zasebno uronite u kipuću vodu.
- 9. Rezance ocijedite i premjestite u zdjelicu za jelo.
- 10. Na rezance smjestite 3-4 ploške goveđih prsa pa 3-4 trakice sirove slabine. Prelijte ih s dovoljno vrelog temeljca da prekrijete rezance i meso.
- 11. Svaku zdjelicu ukrasite žlicom mladog luka, prstohvatom crnog papra i grančicom korijandra.
- 12. Juhu prije jela pospite čilijem i unutra iscijedite kap limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama