Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 2 kg volovog repa (zamolite mesara da ga nareže na komade od 3 cm)
  • 4 žlice soli
  • 1 neoljuštena glavica češnjaka
  • 4 velike neoljuštene ljutike
  • 150 g neoguljenog đumbira
  • 2 kg goveđih prsa
  • 185 ml ribljeg umaka
  • 80 g kamenog šećera
  • 1,6 kg svježih rižinih rezanaca (oko 200 g po osobi)
  • 400 g krte goveđe slabine, tanko narezane
  • 4 mlada luka, narezana na ploške
  • svježe mljeveni crni papar
  • grančice korijandra
  • 2 čilija birdseye, narezana na ploške
  • 1 limeta, narezana na kriške
  • 8 klinčića
  • 5 zvjezdastih anisa
  • 2 štapića kineskog cimeta, duljine oko 10 cm
  • 1 žlica crnog papra u zrnu
  • kvadrat gaze veličine stranice 40 cm
  • Vrijeme namakanja: 1 sat

Priprema

  • 1. U veliki lonac hladne vode potopite volov rep, posolite ga s 3 žlice soli i namačite 1 sat pa ocijedite.
  • 2. Za smotuljak sa začinima u tavi na umjereno jakoj vatri zasebno prepecite sve začine dok ne zamirišu.
  • 3. Kada se začini ohlade, krupno ih zdrobite u mužaru ili usitnite u mlincu za začine. Usitnjene začine istresite na kvadrat gaze pa krajeve čvrsto zavežite u čvor. Smotuljak odložite dok vam ne zatreba.
  • 4. Zapalite roštilj ili na umjereno jakoj vatri zagrijte roštilj-tavu pa 15 minuta ravnomjerno zapecite neoljušteni češnjak, ljutiku i đumbir da posve pocrne. Pocrnjele dijelove ogulite i bacite pa ih grubo narežite. Zapečeni su češnjak, luk i đumbir slađi te mirisniji pa u temeljac otpuste više okusa.
  • 5. U velikom loncu u 6 litara hladne vode zakuhajte volov rep i goveđa prsa. Prvih 15 minuta ključanja temeljca neprestano uklanjajte nečistoće koje isplivaju na površinu (da dobijete bistru juhu) pa smanjite vatru da lagano krčkaju.
  • 6. Dodajte riblji umak, preostalu žlicu soli, kameni šećer, češnjak, luk, đumbir i smotuljak začina.
  • 7. Lonac poklopite i nastavite ih 3 sata krčkati na laganoj vatri ili dok se temeljac ne smanji za gotovo polovicu. Temeljac procijedite kroz gazu. Izvadite goveđa prsa i odložite ih da se ohlade pa ih narežite na tanke ploške.
  • 8. Svaku porciju rezanaca 20 sekundi zasebno uronite u kipuću vodu.
  • 9. Rezance ocijedite i premjestite u zdjelicu za jelo.
  • 10. Na rezance smjestite 3-4 ploške goveđih prsa pa 3-4 trakice sirove slabine. Prelijte ih s dovoljno vrelog temeljca da prekrijete rezance i meso.
  • 11. Svaku zdjelicu ukrasite žlicom mladog luka, prstohvatom crnog papra i grančicom korijandra.
  • 12. Juhu prije jela pospite čilijem i unutra iscijedite kap limete.

Povezani recepti

Vidi sve