Chaya juha
Recept iz: Pati Jinich

Pati Jinich je poznata meksičko-američka kuharica, autorica kuharica i televizijska voditeljica, najpoznatija po svojoj emisiji „Pati’s Mexican Table“, koja se prikazuje na američkoj televiziji PBS. Njezina kuhinja temelji se na autentičnoj meksičkoj gastronomiji, ali ju predstavlja na jednostavan i pristupačan način, prilagođenu modernim kućnim kuharima.
Sastojci
- 1/2 šalice sirovih oljuštenih sjemenki bundeve
- 1 žličica košer ili grube morske soli, ili po ukusu
- 1 svježi habanero
- Sok od slatke limete ili kombinacija soka od limuna i limete
- 1 žlica biljnog ulja
- 1/2 šalice usitnjenog crvenog luka
- 1 xcatic, güero, banana, ili jalapeño čili, očišćen i usitnjen
- 2 litre (8 šalica) pileće juhe
- 4 šalica chaya listova natrganih na komade, konzervirana zamjena za blitvu, špinat ili potočarku, ili mješavina
- Kukuruzne tortilje sa svježim travama ili quesadille
Priprema
- 1. U maloj tavi na srednje jakoj vatri tostirajte sjemenke 3-4 minute dok se blago ne prepeku. Nemojte da posmeđe ili zagore. Skinite s vatre. Kad se ohlade, usitnite ih ili ugrubo sameljite u mlinu za začine ili prerađivaču hrane uz 1/2 žličice soli. Istresite u zdjelu i ostavite sa strane.
- 2. Tostirajte habanero čili na zagrijanoj tavi nad srednje jakom vatrom, ili pod roštiljem, 6-8 minuta, okrećući ako je potrebno. Skinite s vatre, očistite i usitnite. Stavite u malu zdjelu, dodajte sok od slatke limete i preostale pola žličice soli, i pomiješajte. Stavite sa strane.
- 3. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte luk i xcatic čili, pa kuhajte 5-6 minuta dok se ne smekša. Pojačajte vatru, ulijte pileću juhu, pa kad uzavre, dodajte listove chaye. Kuhajte par minuta dok ne uvenu. Kušajte i dodajte soli po ukusu.
- 4. Poslužite u zdjelama i pustite da vaši gosti dodaju mljevene sjemenke, habanero u soku od limete, i soli po ukusu. Jedite dodajući komade kukuruznih tortilja sa svježim travama (ili quesadilla).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Michel Albert Roux
Kari od cvjetače s kapicama
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Mary Berry
Juha od kestenjaste gljive
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom