Chaya juha

Pati Jinich je poznata meksičko-američka kuharica, autorica kuharica i televizijska voditeljica, najpoznatija po svojoj emisiji „Pati’s Mexican Table“, koja se prikazuje na američkoj televiziji PBS. Njezina kuhinja temelji se na autentičnoj meksičkoj gastronomiji, ali ju predstavlja na jednostavan i pristupačan način, prilagođenu modernim kućnim kuharima.

Sastojci

  • 1/2 šalice sirovih oljuštenih sjemenki bundeve
  • 1 žličica košer ili grube morske soli, ili po ukusu
  • 1 svježi habanero
  • Sok od slatke limete ili kombinacija soka od limuna i limete
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1/2 šalice usitnjenog crvenog luka
  • 1 xcatic, güero, banana, ili jalapeño čili, očišćen i usitnjen
  • 2 litre (8 šalica) pileće juhe
  • 4 šalica chaya listova natrganih na komade, konzervirana zamjena za blitvu, špinat ili potočarku, ili mješavina
  • Kukuruzne tortilje sa svježim travama ili quesadille

Priprema

  • 1. U maloj tavi na srednje jakoj vatri tostirajte sjemenke 3-4 minute dok se blago ne prepeku. Nemojte da posmeđe ili zagore. Skinite s vatre. Kad se ohlade, usitnite ih ili ugrubo sameljite u mlinu za začine ili prerađivaču hrane uz 1/2 žličice soli. Istresite u zdjelu i ostavite sa strane.
  • 2. Tostirajte habanero čili na zagrijanoj tavi nad srednje jakom vatrom, ili pod roštiljem, 6-8 minuta, okrećući ako je potrebno. Skinite s vatre, očistite i usitnite. Stavite u malu zdjelu, dodajte sok od slatke limete i preostale pola žličice soli, i pomiješajte. Stavite sa strane.
  • 3. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte luk i xcatic čili, pa kuhajte 5-6 minuta dok se ne smekša. Pojačajte vatru, ulijte pileću juhu, pa kad uzavre, dodajte listove chaye. Kuhajte par minuta dok ne uvenu. Kušajte i dodajte soli po ukusu.
  • 4. Poslužite u zdjelama i pustite da vaši gosti dodaju mljevene sjemenke, habanero u soku od limete, i soli po ukusu. Jedite dodajući komade kukuruznih tortilja sa svježim travama (ili quesadilla).

Povezani recepti

Vidi sve