Kari od cvjetače s kapicama
Recept iz: Michel Albert Roux

Chef Michel Roux u novoj je pustolovini, ovaj put rijekom Temzom niz koju traži i upoznaje nove ljude koji s njim dijele nesvakidašnje recepte. U prvih pet epizoda ovog gastronomskog putovanja, koje će nam nastaviti donositi gastronomske užitke poznatih kuhara s raznih svjetskih rijeka, otkrit ćemo koje nam specijalitete donosi Temza. Dok plovi ovom velikom britanskom rijekom, od mirnih voda Braya do ludih valova otvorenog mora, Michel pravi pauze na svom putovanju kako bi gledateljima pokazao najbolje turističke i kulinarske atrakcije na rijeci.
Sastojci
- 1 mala cvjetača, oko 500g
- 2 češnja češnjaka
- 1 đumbir veličine palca, oguljen
- 2 zelena čilija, sjemenke očišćene
- 1 luk srednje veličine, narezan
- 2 žličice kurkume
- 1 žličica sjemenki kumina
- 2/3 žlice karija u prahu
- 80g slanutka
- 160g crvenih leća
- 250g narezanih rajčica iz konzerve
- 500ml povrtnog temeljca
- 75g baby špinata
- 25g korijandra
- Velika gruda maslaca
- 12 kapica
Priprema
- 1. Rascjepkajte cvjetaču na cvjetiće i blanširajte u loncu s posoljenom kipućom vodom minutu-dvije, pa procijedite i osušite na pari.
- 2. Stavite češnjak, đumbir, čili i luk u mali prerađivač hrane ili blender i zblendajte u pire.
- 3. U velikom loncu ugrijte 2 žlice biljnog ulja, pa dodajte kurkumu, kumin i kari u prahu. Pustite da se ugriju, pa dodajte pire i kuhajte par minuta. Dodajte slanutak, leće, rajčice, temeljac i cvjetaču, pa izlišno začinite. Kuhajte, često miješajući, dok se leće ne smekšaju - oko 30 minuta. Dodajte vode ako je presuho.
- 4. Pet minuta prije kraja, stavite veliku tavu na jaku vatru i dodajte maslinovo ulje i maslac. Pustite da se otopi, i kad postane užareno vruće, dodajte kapice. Kuhajte 90 sekundi po strani, pa ostavite sa strane.
- 5. Umiješajte špinat u kari i kuhajte još par minuta, pa podijelite na 4 zdjele. Na svaku porciju stavite 3 kapice i ukrasite listovima korijandra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Pati Jinich
Chaya juha
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Mary Berry
Juha od kestenjaste gljive
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom