Juha od kestenjaste gljive

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.

Sastojci

  • 55g nesoljenog maslaca
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 2 sitno narezana luka
  • 2 štapića celera, narezana na kocke
  • 1 češanj češnjaka, smrvljen
  • 1kg kestenjastih gljiva, narezanih
  • 700ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 150ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice svježe narezanog peršina
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Rastopite maslac i ulje u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte onion i celer i kuhajte pet minuta, pa umiješajte češnjak i pržite 30 sekundi.
  • 2.Dodajte gljive u lonac i pržite pet minuta dok ne pozlate, redovito ih okrećući.
  • 3. Ulijte temeljac i pustite da uzavre. Smanjite vatru, poklopite i pustite da krčka 20 minuta ili dok se povrće ne smekša.
  • 4. Ulijte u prerađivač hrane i zblendajte, ili koristite štapni mikser.
  • 5. Vratite juhu u lonac na srednje jaku vatru i umiješajte sojin umak i većinu vrhnja. Stavite soli i svježe mljevenog crnog papra, pa poslužite u toplim zdjelama za juhu. Polijte preostalim vrhnjem i pospite peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve