Juha od kestenjaste gljive
Recept iz: Mary Berry

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.
Sastojci
- 55g nesoljenog maslaca
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 2 sitno narezana luka
- 2 štapića celera, narezana na kocke
- 1 češanj češnjaka, smrvljen
- 1kg kestenjastih gljiva, narezanih
- 700ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 žlice sojinog umaka
- 150ml slatkog vrhnja
- 3 žlice svježe narezanog peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Rastopite maslac i ulje u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte onion i celer i kuhajte pet minuta, pa umiješajte češnjak i pržite 30 sekundi.
- 2.Dodajte gljive u lonac i pržite pet minuta dok ne pozlate, redovito ih okrećući.
- 3. Ulijte temeljac i pustite da uzavre. Smanjite vatru, poklopite i pustite da krčka 20 minuta ili dok se povrće ne smekša.
- 4. Ulijte u prerađivač hrane i zblendajte, ili koristite štapni mikser.
- 5. Vratite juhu u lonac na srednje jaku vatru i umiješajte sojin umak i većinu vrhnja. Stavite soli i svježe mljevenog crnog papra, pa poslužite u toplim zdjelama za juhu. Polijte preostalim vrhnjem i pospite peršinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juha od potočarke s poširanim jajetom
Recepti Michel Albert Roux
Kari od cvjetače s kapicama
Recepti Pati Jinich
Chaya juha
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i kozica
Recepti Michela Tuscan
Bagna Cauda (vrući umak od inćuna i češnjaka)
Recepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom