Ježić-torta
Recept iz: Rudolph van Veen

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti. Više je puta pobjeđivao na nacionalnim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima. U domovini je osvojio četiri prve nagrade na natjecanju Zilveren Koksmuts, a kao član nizozemskih kulinarskih timova, osvajao je nagrade na natjecanjima u Frankfurtu, Sydneyju, Londonu i Singapuru. Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe. Rudolf vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen.
Sastojci
- Čokoladni biskvit
- 50 g maslaca
- 6 jaja
- 190 g šećera
- 190 g brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- Šlag s čokoladom
- 150 g tamne čokolade
- 750 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera u prahu
- 50 g ušećerene naranče
- Za ukrašavanje
- 700 g bijelog marcipana
- 15 žličica kakaa u prahu
- 1 žličica soka cikle
- 200 g badema
- Čokoladna glazura
- 300 g tamne čokolade
- 3 listića želatine
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 30 g maslaca
- Dodatne potrepštine
- Lim za pečenje papir za pečenje zdjela promjera oko 20 cm plastična folija valjak za tijesto šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Čokoladni biskvit
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- 2. Maslac otopite.
- 4. Istucite jaja i šećer tako da dobijete prozračnu smjesu.
- 5. Prosijajte brašno i kakao u prahu te špatulom u dvama dijelovima oprezno umiješajte u jaja.
- 6. Umiješajte otopljeni maslac.
- 7. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje.
- 8. Pecite biskvit oko 8 minuta i ostavite da se ohladi.
- Šlag s čokoladom
- 1. Čokoladu fino nasjeckajte i otopite polovicu.
- 2. Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu tako da dobijete čvrst šlag.
- 3. U šlag umiješajte nasjeckanu čokoladu i ušećerenu naranču.
- 4. Zdjelu obložite plastičnom folijom.
- 5. Rubove i dno zdjele obložite čokoladnim biskvitom.
- 6. Ispunite zdjelu polovicom nadjeva.
- 7. Otopljenu čokoladu umiješajte u preostali nadjev i stavite nadjev u zdjelu.
- 8. Prekrijte biskvitom, plastičnom folijom i dobro pritisnite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se stvrdne.
- Ukrašavanje
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Komadiće badema pecite oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi.
- 3. Malo marcipana umijesite sa sokom cikle i napravite nos.
- 4. Kakao u prahu umijesite u druga dva komadića marcipana tako da dobijete dvije smeđe nijanse.
- 5. S pomoću dviju smeđih nijansa i ružičastog nosića napravite lice.
- 6. Preostali bijeli marcipan razvaljajte u tanku plohu.
- 7. Izrežite dva kruga za oči, a ostatak marcipana upotrijebite za oblaganje torte.
- 8. Stavite tortu u zamrzivač.
- Čokoladna glazura
- 1. Čokoladu sitno nasjeckajte.
- 2. Natopite želatinu u hladnoj vodi.
- 3. Prokuhajte mlijeko s vrhnjem za šlag i šećerom u prahu.
- 4. Smjesu s vrhnjem prelijte preko čokolade i miješajte tako da dobijete glatku smjesu.
- 5. Maslac narežite na kockice i umiješajte u čokoladu.
- 6. Želatinu otopite s malo neocijeđene vode i umiješajte u čokoladu.
- 7. Čokoladnu glazuru prelijte preko smrznute torte.
- 8. Prislonite lice od marcipana. Bodlje napravite od komadića badema.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća