Opis
Priprema
Čokoladni biskvit
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Maslac otopite. Istucite jaja i šećer tako da dobijete prozračnu smjesu. Prosijajte brašno i kakao u prahu te špatulom u dvama dijelovima oprezno umiješajte u jaja. Umiješajte otopljeni maslac. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 8 minuta i ostavite da se ohladi.
Šlag s čokoladom
Čokoladu fino nasjeckajte i otopite polovicu. Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu tako da dobijete čvrst šlag. U šlag umiješajte nasjeckanu čokoladu i ušećerenu naranču.
Zdjelu obložite plastičnom folijom. Rubove i dno zdjele obložite čokoladnim biskvitom. Ispunite zdjelu polovicom nadjeva. Otopljenu čokoladu umiješajte u preostali nadjev i stavite nadjev u zdjelu. Prekrijte biskvitom, plastičnom folijom i dobro pritisnite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se stvrdne.
Ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Komadiće badema pecite oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi. Malo marcipana umijesite sa sokom cikle i napravite nos. Kakao u prahu umijesite u druga dva komadića marcipana tako da dobijete dvije smeđe nijanse. S pomoću dviju smeđih nijansa i ružičastog nosića napravite lice. Preostali bijeli marcipan razvaljajte u tanku plohu. Izrežite dva kruga za oči, a ostatak marcipana upotrijebite za oblaganje torte. Stavite tortu u zamrzivač.
Čokoladna glazura
Čokoladu sitno nasjeckajte. Natopite želatinu u hladnoj vodi. Prokuhajte mlijeko s vrhnjem za šlag i šećerom u prahu. Smjesu s vrhnjem prelijte preko čokolade i miješajte tako da dobijete glatku smjesu. Maslac narežite na kockice i umiješajte u čokoladu. Želatinu otopite s malo neocijeđene vode i umiješajte u čokoladu. Čokoladnu glazuru prelijte preko smrznute torte.
Prislonite lice od marcipana. Bodlje napravite od komadića badema.
Sastojci
Čokoladni biskvit
- 50 g maslaca
- 6 jaja
- 190 g šećera
- 190 g brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
Šlag s čokoladom
- 150 g tamne čokolade
- 750 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera u prahu
- 50 g ušećerene naranče
Za ukrašavanje
- 700 g bijelog marcipana
- 1
- 5 žličica kakaa u prahu
- 1 žličica soka cikle
- 200 g badema
Čokoladna glazura
- 300 g tamne čokolade
- 3 listića želatine
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 30 g maslaca
Dodatne potrepštine
- Lim za pečenje
- papir za pečenje
- zdjela promjera oko 20 cm
- plastična folija
- valjak za tijesto
- šećer u prahu za posipanje