Ježić-torta

Ježić-torta

Opis

Priprema

 

Čokoladni biskvit

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Maslac otopite. Istucite jaja i šećer tako da dobijete prozračnu smjesu. Prosijajte brašno i kakao u prahu te špatulom u dvama dijelovima oprezno umiješajte u jaja. Umiješajte otopljeni maslac. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 8 minuta i ostavite da se ohladi.

 

Šlag s čokoladom

Čokoladu fino nasjeckajte i otopite polovicu. Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu tako da dobijete čvrst šlag. U šlag umiješajte nasjeckanu čokoladu i ušećerenu naranču.

 

Zdjelu obložite plastičnom folijom. Rubove i dno zdjele obložite čokoladnim biskvitom. Ispunite zdjelu polovicom nadjeva. Otopljenu čokoladu umiješajte u preostali nadjev i stavite nadjev u zdjelu. Prekrijte biskvitom, plastičnom folijom i dobro pritisnite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se stvrdne.

 

Ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Komadiće badema pecite oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi. Malo marcipana umijesite sa sokom cikle i napravite nos. Kakao u prahu umijesite u druga dva komadića marcipana tako da dobijete dvije smeđe nijanse. S pomoću dviju smeđih nijansa i ružičastog nosića napravite lice. Preostali bijeli marcipan razvaljajte u tanku plohu. Izrežite dva kruga za oči, a ostatak marcipana upotrijebite za oblaganje torte. Stavite tortu u zamrzivač.

 

Čokoladna glazura

Čokoladu sitno nasjeckajte. Natopite želatinu u hladnoj vodi. Prokuhajte mlijeko s vrhnjem za šlag i šećerom u prahu. Smjesu s vrhnjem prelijte preko čokolade i miješajte tako da dobijete glatku smjesu. Maslac narežite na kockice i umiješajte u čokoladu. Želatinu otopite s malo neocijeđene vode i umiješajte u čokoladu. Čokoladnu glazuru prelijte preko smrznute torte.

 

Prislonite lice od marcipana. Bodlje napravite od komadića badema.

 

Sastojci

Čokoladni biskvit

  • 50 g maslaca
  • 6 jaja
  • 190 g šećera
  • 190 g brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu

Šlag s čokoladom

  • 150 g tamne čokolade
  • 750 ml vrhnja za šlag
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 50 g ušećerene naranče

Za ukrašavanje

  • 700 g bijelog marcipana
  • 1
  • 5 žličica kakaa u prahu
  • 1 žličica soka cikle
  • 200 g badema

Čokoladna glazura

  • 300 g tamne čokolade
  • 3 listića želatine
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • 30 g maslaca

Dodatne potrepštine

  • Lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • zdjela promjera oko 20 cm
  • plastična folija
  • valjak za tijesto
  • šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti