Ježić-torta
Recept iz: Rudolph van Veen
Priprema
Čokoladni biskvit
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Maslac otopite. Istucite jaja i šećer tako da dobijete prozračnu smjesu. Prosijajte brašno i kakao u prahu te špatulom u dvama dijelovima oprezno umiješajte u jaja. Umiješajte otopljeni maslac. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 8 minuta i ostavite da se ohladi.
Šlag s čokoladom
Čokoladu fino nasjeckajte i otopite polovicu. Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu tako da dobijete čvrst šlag. U šlag umiješajte nasjeckanu čokoladu i ušećerenu naranču.
Zdjelu obložite plastičnom folijom. Rubove i dno zdjele obložite čokoladnim biskvitom. Ispunite zdjelu polovicom nadjeva. Otopljenu čokoladu umiješajte u preostali nadjev i stavite nadjev u zdjelu. Prekrijte biskvitom, plastičnom folijom i dobro pritisnite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se stvrdne.
Ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Komadiće badema pecite oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi. Malo marcipana umijesite sa sokom cikle i napravite nos. Kakao u prahu umijesite u druga dva komadića marcipana tako da dobijete dvije smeđe nijanse. S pomoću dviju smeđih nijansa i ružičastog nosića napravite lice. Preostali bijeli marcipan razvaljajte u tanku plohu. Izrežite dva kruga za oči, a ostatak marcipana upotrijebite za oblaganje torte. Stavite tortu u zamrzivač.
Čokoladna glazura
Čokoladu sitno nasjeckajte. Natopite želatinu u hladnoj vodi. Prokuhajte mlijeko s vrhnjem za šlag i šećerom u prahu. Smjesu s vrhnjem prelijte preko čokolade i miješajte tako da dobijete glatku smjesu. Maslac narežite na kockice i umiješajte u čokoladu. Želatinu otopite s malo neocijeđene vode i umiješajte u čokoladu. Čokoladnu glazuru prelijte preko smrznute torte.
Prislonite lice od marcipana. Bodlje napravite od komadića badema.
Sastojci
- Čokoladni biskvit50 g maslaca 6 jaja 190 g šećera 190 g brašna 1 žlica kakaa u prahuŠlag s čokoladom150 g tamne čokolade 750 ml vrhnja za šlag 4 žlice šećera u prahu 50 g ušećerene narančeZa ukrašavanje700 g bijelog marcipana 15 žličica kakaa u prahu 1 žličica soka cikle 200 g bademaČokoladna glazura300 g tamne čokolade 3 listića želatine 100 ml mlijeka 100 ml vrhnja za šlag 50 g šećera u prahu 30 g maslacaDodatne potrepštine Lim za pečenje papir za pečenje zdjela promjera oko 20 cm plastična folija valjak za tijesto šećer u prahu za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rudolph van Veen
Tekstualni kolačići
Recepti Rudolph van Veen
Flammkuchen
Recepti Rudolph van Veen
Desertna pizza s voćem
Recepti Rudolph van Veen
Mini kolači od limunade
Recepti Rudolph van Veen
Medvjeđi kolači
Recepti Rudolph van Veen
Čokoladna fontana sa sljezom i svježim voćem
Recepti Rudolph van Veen
Biskvit (plata s voćem)
Recepti Rudolph van Veen
Schwarzwald torta
Recepti Rudolph van Veen
Portugalska rolada
Recepti Rudolph van Veen
Tiramisu s jagodama