Tart od marakuje

Dobro došli u svijet Mary Berry kuhinje – mjesto gdje se spoj elegancije, udobnosti i tradicionalne britanske kuhinje pretvara u srce vašeg doma. Inspirirana stilom jedne od najomiljenijih britanskih kuharica, ova kuhinja donosi toplinu, funkcionalnost i bezvremensku ljepotu.

Sastojci

  • Za tijesto s narančom
  • 175g običnog brašna, dodatno za posipanje
  • 100g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 30g šećera u prahu
  • 1 naranča, sitno ribana korica
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja
  • Za punjenje
  • 8 marakuja, prepolovljenih i očišćenih od pulpe
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 velika naranča, samo sok (ili 50ml narančinog soka)
  • 150ml slatkog vrhnja
  • 75g caster šećera
  • šećer u prahu, za posipanje
  • poluvrhnje, za prilog

Priprema

  • 1. Za tijesto s narančom, stavite brašno, maslac, šećer u prahu i narančinu koricu u prerađivač hrane. Izmiksajte dok ne dobijete nešto poput krušnih mrvica. Dodajte jaje i opet miksajte dok se tijesto ne skupi u loptu. Radnu površinu pospite brašnom i nježno razvaljajte tijesto dok ne bude jako tanko. Oprezno prebacite u izbrazdani kalup za tart od 23 cm te ga prekrijte. Izravnajte na vrhu, bocnite bazu vilicom i stavite u hladnjak da se hladi na bar 30 minuta.
  • 2. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  • 3. Omot od tijesta prekrijte neljepljivim papirom za pečenje i napunite keramičkim kuglicama. Slijepo pecite 15 minuta, ili dok rubovi blago ne pozlate. Uklonite papir i kuglice i vratite u pećnicu na još pet minuta, dok tijesto ne postane hrskavo i blago zlatno.
  • 4. Pećnicu smanjite na 160°C.
  • 5. Za punjenje, prosijte pulpu marakuje u veliku zdjelu, bacivši sjemenke. Razbijte jaja u zdjelu, pa dodajte narančin sok, vrhnje i šećer. Dobro istucite dok se ne pomiješa.
  • 6. Prebacite kremu od marakuje u vrč, pa ulijte u omot od tijesta i pažljivo vratite u pećnicu. Pecite 35-40 minuta dok krema ne bude tvrda u sredini i vrlo blago ljuljuškava.
  • 7. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, pospite s malo šećera u prahu i poslužite s vrhnjem sa strane. Ako nećete odmah jesti, pustite da se ohladi, pa stavite u hladnjak.

Povezani recepti

Vidi sve