Tart od marakuje
Recept iz: Mary Berry

Dobro došli u svijet Mary Berry kuhinje – mjesto gdje se spoj elegancije, udobnosti i tradicionalne britanske kuhinje pretvara u srce vašeg doma. Inspirirana stilom jedne od najomiljenijih britanskih kuharica, ova kuhinja donosi toplinu, funkcionalnost i bezvremensku ljepotu.
Sastojci
- Za tijesto s narančom
- 175g običnog brašna, dodatno za posipanje
- 100g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 30g šećera u prahu
- 1 naranča, sitno ribana korica
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja
- Za punjenje
- 8 marakuja, prepolovljenih i očišćenih od pulpe
- 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 velika naranča, samo sok (ili 50ml narančinog soka)
- 150ml slatkog vrhnja
- 75g caster šećera
- šećer u prahu, za posipanje
- poluvrhnje, za prilog
Priprema
- 1. Za tijesto s narančom, stavite brašno, maslac, šećer u prahu i narančinu koricu u prerađivač hrane. Izmiksajte dok ne dobijete nešto poput krušnih mrvica. Dodajte jaje i opet miksajte dok se tijesto ne skupi u loptu. Radnu površinu pospite brašnom i nježno razvaljajte tijesto dok ne bude jako tanko. Oprezno prebacite u izbrazdani kalup za tart od 23 cm te ga prekrijte. Izravnajte na vrhu, bocnite bazu vilicom i stavite u hladnjak da se hladi na bar 30 minuta.
- 2. Ugrijte pećnicu na 200°C.
- 3. Omot od tijesta prekrijte neljepljivim papirom za pečenje i napunite keramičkim kuglicama. Slijepo pecite 15 minuta, ili dok rubovi blago ne pozlate. Uklonite papir i kuglice i vratite u pećnicu na još pet minuta, dok tijesto ne postane hrskavo i blago zlatno.
- 4. Pećnicu smanjite na 160°C.
- 5. Za punjenje, prosijte pulpu marakuje u veliku zdjelu, bacivši sjemenke. Razbijte jaja u zdjelu, pa dodajte narančin sok, vrhnje i šećer. Dobro istucite dok se ne pomiješa.
- 6. Prebacite kremu od marakuje u vrč, pa ulijte u omot od tijesta i pažljivo vratite u pećnicu. Pecite 35-40 minuta dok krema ne bude tvrda u sredini i vrlo blago ljuljuškava.
- 7. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, pospite s malo šećera u prahu i poslužite s vrhnjem sa strane. Ako nećete odmah jesti, pustite da se ohladi, pa stavite u hladnjak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom
Recepti Kirsten Tibballs
Bademovi tartufi