Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna, dodatno za pobrašniti radnu površinu
  • 60 g kristalnog šećera
  • dobar prstohvat soli
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 30 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 1 veće jaje, razdvojeno na bjelanjak i žumanjak
  • 100 ml vina marsala ili bijelog voćnog vina
  • 50 ml vode
  • suncokretovo/biljno ulje za duboko prženje
  • 500 g sira ricotta, ocijeđenog i osušenog papirnatim ubrusom
  • 250 g sira mascarpone
  • 30 g šećera u prahu
  • korica 1 velikog limuna
  • 150 g naribane bijele čokolade ili gumbića
  • 60 g jagoda, sitno nasjeckanih, dodatne jagode za ukrašavanje
  • Za ukrašavanje
  • šećer u prahu, za posipanje
  • 60 g pistacija, sitno usitnjenih u sjeckalici

Priprema

  • 1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i cimet. Dodajte maslac i utrljajte ga vršcima prstiju da postanu mrvičasti. Dodajte žumanjak i vino pa sve zajedno mijesite rukama da ih grubo sjedinite. Zatim dolijevajte dovoljno vode za oblikovati kuglu. Tijesto nekoliko minuta mijesite na blago pobrašnjenoj radnoj površini da postane podatno. Omotajte ga prianjajućom folijom i ostavite 30 minuta odstajati na sobnoj temperaturi ili dulje u hladnjaku.
  • 2. U međuvremenu napravite nadjev. U zdjelu stavite ocijeđenu ricottu, mascarpone i šećer u prahu. Razbijte ih električnim mikserom ili miješajte kuhačom da ih sjedinite u glatku kremu. Umutite limunovu koricu pa laganim preklapanjem umiješajte komadiće čokolade i nasjeckane jagode. Prekrijte ih prianjajućom folijom i ostavite hladiti.
  • 3. U tavi ili fritezi zagrijte ulje na 170-180 °C.
  • 4. Odmotajte tijesto i još ga 4-5 minuta premijesite. Na pobrašnjenoj radnoj površini blago pobrašnjenim valjkom razvaljajte tijesto na otprilike 3 mm debljine. Izrezivačem za kekse promjera 10 cm izrežite krugove. Cjevčice za cannole blago premažite uljem pa oko cjevčica obavijte krugove tijesta. S malo bjelanjka spojite rubove. Ovisno o tome s koliko cjevčica raspolažete, možda ćete ih trebati pržiti u više navrata.
  • 5. Cannole na cjevčicama pažljivo ispustite u vruće ulje, po 3 ili 4 odjednom. Pržite ih 1-2 minute ili dok ne porumene i dobiju lagane mjehuriće. Pažljivo ih okrećite da omogućite ravnomjerno prženje. Vadite ih na papirnati ubrus da upije višak ulja.
  • 6. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, iz tijesta pažljivo izvadite cjevčice pa cannole ostavite da se ohlade na rešetki. Po potrebi obrišite cjevčice i ponavljajte postupak dok ne ispržite sve krugove tijesta.
  • 7. Cannole neposredno prije posluživanja slastičarskom vrećicom sa širokim nastavkom/otvorom napunite kremom od ricotte. Lakše ih je puniti od kraja do središta pa isto ponoviti s druge strane. Jedan kraj umočite u pistacije, a drugi pospite nasjeckanim jagodama. Prije posluživanja ih pospite šećerom u prahu. Najbolje ih je pojesti na dan punjenja.

Povezani recepti

Vidi sve