Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • Za nadjev
  • 250 g ricotte, ocijeđene, osušene papirnatim ubrusom
  • 2 žlice gustog punomasnog slatkog vrhnja
  • 2 žličice meda (od cvijeta naranče)
  • 1/2-1 žličica vodice od cvjetova naranče (ovisno o jačini)
  • 1 veća naranča, korica i po potrebi malo soka
  • 30 g ušećerene narančine korice, narezane na kockice
  • 100 g blanširanih badema, lagano prepečenih i sitno nasjeckanih nožem ili usitnjenih u sjeckalici
  • suncokretovo ili biljno ulje, za duboko prženje
  • Za kuhano tijesto
  • 120 g maslaca
  • 50 g šećera
  • dobar prstohvat soli
  • 60 ml vode
  • 60 ml mlijeka
  • 130 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • Za ukrašavanje
  • med (od cvijeta naranče), za preliti (po želji)
  • 1 žlica šećera u prahu, pomiješana s 1/4 žličice mljevenog cimeta, za posipati

Priprema

  • 1. U zdjeli vilicom zgnječite ricottu da omekša. Pjenjačom ili mikserom glatko istucite vrhnje. Dodajte med, vodicu od cvjetova naranče i narančinu koricu pa ih pjenjačom ili mikserom umiješajte u glatku kremu (ako ju je potrebno opustiti, dodajte malo soka naranče). Ubacite komadiće ušećerene korice i polovicu nasjeckanih badema. Kremu pokrijte i odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 2. Za pripremu kuhanog tijesta, u velikom loncu zakuhajte maslac, šećer, sol, vodu i mlijeko. Posve smanjite vatru pa dodajte brašno, neprekidno ga miješajući kuhačom, dok se dobro ne sjedini i tijesto postane glatko. Nastavite ga miješati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki lonca, pazeći da se tijesto ne zalijepi za dno. Tijesto premjestite u veliku zdjelu pa 8-10 minuta pričekajte da se ohladi. U tijesto kuhačom dobro umiješajte najprije jedno, pa kad ga posve sjedinite i preostala 2 jaja.
  • 3. U fritezi ili dubokoj tavi zagrijte ulje na 170-180 °C. Zagrabite žličicu uvrh punu tijesta i pažljivo ga ispustite u vrelo ulje. Prvu lopticu tijesta iskoristite da provjerite temperaturu ulja: ne smije biti toliko vruće da iznutra ostane sirova, treba im 5-6 minuta da se potpuno ispeku i porumene. Nastavite ih pržiti u više navrata, lagano ih okrećite da ravnomjerno porumene. Iz ulja ih šupljikavom žlicom vadite na papirnati ubrus da upije višak ulja pa ih ostavite da se potpuno ohlade.
  • 4. Kad se ohlade, na vrhu svake zeppole zarežite prorez i napunite je kremom od ricotte (upotrijebite žličicu ili, ako vam je lakše, slastičarsku vrećicu i nastavak sa širokim otvorom). Zeppole po vrhu pospite preostalim nasjeckanim bademima, prelijte medom i, po želji, lagano naprašite šećerom u prahu pomiješanim s cimetom. Poslužite ih odmah.

Povezani recepti

Vidi sve