Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- Za nadjev
- 250 g ricotte, ocijeđene, osušene papirnatim ubrusom
- 2 žlice gustog punomasnog slatkog vrhnja
- 2 žličice meda (od cvijeta naranče)
- 1/2-1 žličica vodice od cvjetova naranče (ovisno o jačini)
- 1 veća naranča, korica i po potrebi malo soka
- 30 g ušećerene narančine korice, narezane na kockice
- 100 g blanširanih badema, lagano prepečenih i sitno nasjeckanih nožem ili usitnjenih u sjeckalici
- suncokretovo ili biljno ulje, za duboko prženje
- Za kuhano tijesto
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- dobar prstohvat soli
- 60 ml vode
- 60 ml mlijeka
- 130 g glatkog brašna
- 3 jaja
- Za ukrašavanje
- med (od cvijeta naranče), za preliti (po želji)
- 1 žlica šećera u prahu, pomiješana s 1/4 žličice mljevenog cimeta, za posipati
Priprema
- 1. U zdjeli vilicom zgnječite ricottu da omekša. Pjenjačom ili mikserom glatko istucite vrhnje. Dodajte med, vodicu od cvjetova naranče i narančinu koricu pa ih pjenjačom ili mikserom umiješajte u glatku kremu (ako ju je potrebno opustiti, dodajte malo soka naranče). Ubacite komadiće ušećerene korice i polovicu nasjeckanih badema. Kremu pokrijte i odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
- 2. Za pripremu kuhanog tijesta, u velikom loncu zakuhajte maslac, šećer, sol, vodu i mlijeko. Posve smanjite vatru pa dodajte brašno, neprekidno ga miješajući kuhačom, dok se dobro ne sjedini i tijesto postane glatko. Nastavite ga miješati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki lonca, pazeći da se tijesto ne zalijepi za dno. Tijesto premjestite u veliku zdjelu pa 8-10 minuta pričekajte da se ohladi. U tijesto kuhačom dobro umiješajte najprije jedno, pa kad ga posve sjedinite i preostala 2 jaja.
- 3. U fritezi ili dubokoj tavi zagrijte ulje na 170-180 °C. Zagrabite žličicu uvrh punu tijesta i pažljivo ga ispustite u vrelo ulje. Prvu lopticu tijesta iskoristite da provjerite temperaturu ulja: ne smije biti toliko vruće da iznutra ostane sirova, treba im 5-6 minuta da se potpuno ispeku i porumene. Nastavite ih pržiti u više navrata, lagano ih okrećite da ravnomjerno porumene. Iz ulja ih šupljikavom žlicom vadite na papirnati ubrus da upije višak ulja pa ih ostavite da se potpuno ohlade.
- 4. Kad se ohlade, na vrhu svake zeppole zarežite prorez i napunite je kremom od ricotte (upotrijebite žličicu ili, ako vam je lakše, slastičarsku vrećicu i nastavak sa širokim otvorom). Zeppole po vrhu pospite preostalim nasjeckanim bademima, prelijte medom i, po želji, lagano naprašite šećerom u prahu pomiješanim s cimetom. Poslužite ih odmah.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom
Recepti Kirsten Tibballs
Bademovi tartufi