Sendvič od sladoleda s karamelom
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.
Sastojci
- Sladoled od karamele:
- 395 g (1 limenka) zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja (A)
- 2 žličice paste od mahune vanilije
- 150 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
- 1 žličica morske soli
- 270 ml slatkog vrhnja (B)
- Čokoladni biskvit:
- 60 g običnog brašna
- 15 g alkaliziranog kakaa u prahu
- ½ žličice vinskog kamena
- ¼ žličice sode bikarbone
- prstohvat morske soli
- 60 g nesoljenog maslaca
- 85 g kvalitetne tamne čokolade
- 1 cijelo jaje, sobne temperature
- 60 g caster šećera
- 65 g smeđeg šećera
- biljno ulje u spreju, za namašćivanje
Priprema
- Sladoled od karamele:
- Stavite spremnik od dvije litre u zamrzivač.
- Stavite neotvorenu limenku kondenziranog mlijeka u lonac krčkajuće vode. Neka bude sasvim potopljena. Neka krčka 2,5 sata. Ako treba, stavite još vode. Kad se dovoljno ohladi za rukovanje, izvadite limenku iz vode i pustite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
- Stavite slatko vrhnje (A) i vaniliju u lončić i pustite da uzavre.
- Izlijte vruću tekućinu po čokoladi i ručno umutite dok se sasvim ne rastopi i pomiješa.
- Dodajte slatko vrhnje (B) i umutite da se pomiješa.
- Prekrijte folijom koja dodiruje površinu čokoladne kreme i stavite u hladnjak na bar pet sati.
- Stavite ohlađeno kondenzirano mlijeko i ohlađenu čokoladnu smjesu u zdjelu. Dodajte sol i mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Prebacite u ohlađeni spremnik i stavite u zamrzivač na bar sat vremena.
- Čokoladni biskvit:
- Pomiješajte brašno, kakao u prahu, vinski kamen, sodu bokarbonu i sol u zdjeli, pa ostavite sa strane.
- Stavite maslac i čokoladu u staklenu zdjelu otpornu na vrućinu i rastopite nad loncem krčkajuće vode dok miješate. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Stavite jaja, caster šećer i smeđi šećer u posudu samostojećeg miksera s mutilicom i mutite 8-10 minuta dok smjesa ne poblijedi i dobije na volumenu.
- Mutilicu zamijenite s lopaticom, dodajte smjesu s brašnom i pomiješajte.
- Dodajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca i pomiješajte.
- Stavite u hladnjak da se hladi sat vremena.
- Zagrijte pećnicu na 160°C, s ventilacijom.
- Tri plitice za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Blago namastite 14 kalupa za jaja s dijametrom 70 mm te ih stavite na prekrivene plitice.
- Ravnopravno podijelite ohlađeno tijesto na 14 porcija i zarolajte u loptice. Pritisnite ih na debljinu 10 mm i stavite svaku u svoj kalup za jaja na prekrivenim pliticama.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta dok se ne dignu i dobiju pukotine na površini.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.
- Slaganje:
- Stavite kuglu pripremljenog sladoleda od karamele na ravnu stranu 7 ohlađenih biskvita, pa napravite sendvič od preostalih biskvita.
- Nježno pritisnite biskvite kako bi se sladoled proširio do rubova.
- BILJEŠKA: Ako je sladoled pretvrd, ostavite ga minutu-dvije na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Bademovi tartufi