Sendvič od sladoleda s karamelom

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.

Sastojci

  • Sladoled od karamele:
  • 395 g (1 limenka) zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 250 ml slatkog vrhnja (A)
  • 2 žličice paste od mahune vanilije
  • 150 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
  • 1 žličica morske soli
  • 270 ml slatkog vrhnja (B)
  • Čokoladni biskvit:
  • 60 g običnog brašna
  • 15 g alkaliziranog kakaa u prahu
  • ½ žličice vinskog kamena
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • prstohvat morske soli
  • 60 g nesoljenog maslaca
  • 85 g kvalitetne tamne čokolade
  • 1 cijelo jaje, sobne temperature
  • 60 g caster šećera
  • 65 g smeđeg šećera
  • biljno ulje u spreju, za namašćivanje

Priprema

  • Sladoled od karamele:
  • Stavite spremnik od dvije litre u zamrzivač.
  • Stavite neotvorenu limenku kondenziranog mlijeka u lonac krčkajuće vode. Neka bude sasvim potopljena. Neka krčka 2,5 sata. Ako treba, stavite još vode. Kad se dovoljno ohladi za rukovanje, izvadite limenku iz vode i pustite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Stavite slatko vrhnje (A) i vaniliju u lončić i pustite da uzavre.
  • Izlijte vruću tekućinu po čokoladi i ručno umutite dok se sasvim ne rastopi i pomiješa.
  • Dodajte slatko vrhnje (B) i umutite da se pomiješa.
  • Prekrijte folijom koja dodiruje površinu čokoladne kreme i stavite u hladnjak na bar pet sati.
  • Stavite ohlađeno kondenzirano mlijeko i ohlađenu čokoladnu smjesu u zdjelu. Dodajte sol i mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  • Prebacite u ohlađeni spremnik i stavite u zamrzivač na bar sat vremena.
  • Čokoladni biskvit:
  • Pomiješajte brašno, kakao u prahu, vinski kamen, sodu bokarbonu i sol u zdjeli, pa ostavite sa strane.
  • Stavite maslac i čokoladu u staklenu zdjelu otpornu na vrućinu i rastopite nad loncem krčkajuće vode dok miješate. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Stavite jaja, caster šećer i smeđi šećer u posudu samostojećeg miksera s mutilicom i mutite 8-10 minuta dok smjesa ne poblijedi i dobije na volumenu.
  • Mutilicu zamijenite s lopaticom, dodajte smjesu s brašnom i pomiješajte.
  • Dodajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca i pomiješajte.
  • Stavite u hladnjak da se hladi sat vremena.
  • Zagrijte pećnicu na 160°C, s ventilacijom.
  • Tri plitice za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Blago namastite 14 kalupa za jaja s dijametrom 70 mm te ih stavite na prekrivene plitice.
  • Ravnopravno podijelite ohlađeno tijesto na 14 porcija i zarolajte u loptice. Pritisnite ih na debljinu 10 mm i stavite svaku u svoj kalup za jaja na prekrivenim pliticama.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta dok se ne dignu i dobiju pukotine na površini.
  • Izvadite iz pećnice i pustite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Slaganje:
  • Stavite kuglu pripremljenog sladoleda od karamele na ravnu stranu 7 ohlađenih biskvita, pa napravite sendvič od preostalih biskvita.
  • Nježno pritisnite biskvite kako bi se sladoled proširio do rubova.
  • BILJEŠKA: Ako je sladoled pretvrd, ostavite ga minutu-dvije na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve