Čokoladne profiterole

Dobro došli u svijet Mary Berry kuhinje – mjesto gdje se spoj elegancije, udobnosti i tradicionalne britanske kuhinje pretvara u srce vašeg doma. Inspirirana stilom jedne od najomiljenijih britanskih kuharica, ova kuhinja donosi toplinu, funkcionalnost i bezvremensku ljepotu.

Sastojci

  • 50g maslaca
  • 150ml vode
  • 75g običnog brašna, prosijanog
  • 2 jaja, istučena
  • 1 dodatno jaje, istučeno
  • 200ml slatkog vrhnja
  • Za čokoladni umak:
  • 75ml slatkog vrhnja
  • 75g Bournville tamne čokolade, nalomljene na komade

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 220°C i pliticu prekrijte neljepljivim papirom za pečenje.
  • 2. Stavite maslac i vodu u lončić na jaku vatru i kuhajte dok voda ne uzavre, a maslac se ne rastopi. Skinite s vatre i smjesta ubacite brašno. Brzo istucite drvenom žlicom dok se smjesa ne spoji u gusto tijesto. Dodajte tučeno jaje, malo po malo, i tucite dok se jaje ne umiješa, a tijesto ne postane glatko.
  • 3. Žlicom stavite 12 gruda tijesta na pliticu za pečenje. Premažite dodatnim tučenim jajetom i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 190°C i pecite još 20 minuta.
  • 4. Izvadite peciva iz pećnice i ugasite pećnicu. Prepolovite svako pecivo te ih vratite na pliticu za pečenje s prerezanom stranom prema gore. Vratite u pećnicu na 15-20 minuta da se osuši.
  • 5. U međuvremenu, za čokoladni umak, ulijte vrhnje u tavu i zagrijte. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Skinite s vatre i ostavite na hladnom mjestu da se ugrije.
  • 6. Kad se peciva osuše i postanu hrskava, umočite pola u čokoladni umak i stavite na rešetku da se ohlade. Ponovite s preostalih 11 peciva.
  • 7. Ulijte vrhnje u veliku zdjelu i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Stavite šlag na preostala peciva, pa poklopite čokoladnim polovicama. Ponovite da dobijete 12 profiterola.

Povezani recepti

Vidi sve