Čokoladne profiterole
Recept iz: Mary Berry

Dobro došli u svijet Mary Berry kuhinje – mjesto gdje se spoj elegancije, udobnosti i tradicionalne britanske kuhinje pretvara u srce vašeg doma. Inspirirana stilom jedne od najomiljenijih britanskih kuharica, ova kuhinja donosi toplinu, funkcionalnost i bezvremensku ljepotu.
Sastojci
- 50g maslaca
- 150ml vode
- 75g običnog brašna, prosijanog
- 2 jaja, istučena
- 1 dodatno jaje, istučeno
- 200ml slatkog vrhnja
- Za čokoladni umak:
- 75ml slatkog vrhnja
- 75g Bournville tamne čokolade, nalomljene na komade
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 220°C i pliticu prekrijte neljepljivim papirom za pečenje.
- 2. Stavite maslac i vodu u lončić na jaku vatru i kuhajte dok voda ne uzavre, a maslac se ne rastopi. Skinite s vatre i smjesta ubacite brašno. Brzo istucite drvenom žlicom dok se smjesa ne spoji u gusto tijesto. Dodajte tučeno jaje, malo po malo, i tucite dok se jaje ne umiješa, a tijesto ne postane glatko.
- 3. Žlicom stavite 12 gruda tijesta na pliticu za pečenje. Premažite dodatnim tučenim jajetom i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 190°C i pecite još 20 minuta.
- 4. Izvadite peciva iz pećnice i ugasite pećnicu. Prepolovite svako pecivo te ih vratite na pliticu za pečenje s prerezanom stranom prema gore. Vratite u pećnicu na 15-20 minuta da se osuši.
- 5. U međuvremenu, za čokoladni umak, ulijte vrhnje u tavu i zagrijte. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Skinite s vatre i ostavite na hladnom mjestu da se ugrije.
- 6. Kad se peciva osuše i postanu hrskava, umočite pola u čokoladni umak i stavite na rešetku da se ohlade. Ponovite s preostalih 11 peciva.
- 7. Ulijte vrhnje u veliku zdjelu i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Stavite šlag na preostala peciva, pa poklopite čokoladnim polovicama. Ponovite da dobijete 12 profiterola.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom
Recepti Kirsten Tibballs
Bademovi tartufi